La versatilitat del sake al maridatge

La versatilitat del sake al maridatge

Per Pablo Alomar Salvioni Cada dia la nostra estimada beguda, troba aliats d’allò més insospitats. Quan ja fa alguns anys apareixia tímidament i gairebé d’una manera clandestina a la barra d’alguns “japos” es creia que el sake es quedaria allà, al cercle viciós del Sushi i Sake. Les seves percepcions errònies i la seva falta d'informació repercutien en una beguda que es veia maltractada i que costava molt tirar endavant però finalment, i gràcies a la valentia d'alguns sommeliers, ja apareix acompanyant plats, allunyats de la gastronomia nipona i es comença a relacionar…Llegir més
Beethoven a Casablanca (blues capficat)

Beethoven a Casablanca (blues capficat)

Per Joan Anton Cararach «Bresca de mel són les paraules gracioses, dolces per a l'ànima i saludables per al cos.» Proverbis 16:24 L’any 2020 havia de ser un any especial, perquè celebrem el 250è aniversari d’un dels grans genis que ha donat la humanitat, Ludwig van Beethoven, i el centenari del naixement d’un altre tità, Charlie Parker. I sí, sens dubte ha estat singular el 2020, una metàfora cruel de la nostra fragilitat, de les nostres circumstàncies efímeres, amb pluges en el moment que no tocava i, si em permeteu la metàfora, el míldiu…Llegir més
La bogeria de menjar

La bogeria de menjar

Per Andoni Luis Aduriz Aquest és un text sobre la racional irracionalitat de menjar. Essencialment perquè si observem amb atenció, menjar té alguna cosa d’absurd, quan no d’absurd i excèntric alhora. El simple fet que ens alimentem d’altres formes de vida, siguin animals o vegetals, vinculades a tots els hàbitats imaginables, poden tornar paranoic a qualsevol. Això per no mencionar el valor i significat que atorguem als aliments, més enllà de la seva funció utilitària, que és la de nodrir. Si en el repartiment de les cartes del tarot de la vida hi…Llegir més
Bordeus 2019: Com la Covid va impulsar les vendes

Bordeus 2019: Com la Covid va impulsar les vendes

Per Andrew Black La collita de 2019 a Bordeus sembla avui molt llunyana després dels esdeveniments pels quals ha passat el món aquests últims mesos. Va ser una bona anyada per a la regió, i durant els següents mesos d'hivern, els châteaux de Bordeus van començar els seus preparatius habituals per a l'esdeveniment anual d'exhibició, la setmana dels primeurs, durant la qual compradors de vi i crítics de tot el món es desplacen a la regió de Bordeus i els seus châteaux per tastar la nova anyada. Tot i la qualitat prometedora de…Llegir més
El turisme post COVID, raons per ser optimistes

El turisme post COVID, raons per ser optimistes

Per Manel Casanovas El turisme és una de les activitats econòmiques més importants tant al nostre país com a nivell mundial. Segons dades de la World Tourism Organization, el moviment de persones per motius turístics a nivell mundial passa de 25 milions el 1950 a 1.500 milions el 2019.  Des de quan i per què viatgem per turisme? El viatge per motius d’oci s’inicia al voltant del segle XVII i arrenca amb la dècada de 1820 amb l’inici del ferrocarril per part de les classes més benestants de la societat. D’aquella època és…Llegir més
Portugal. De la revolució del Douro a la Serra de São Mamede.

Portugal. De la revolució del Douro a la Serra de São Mamede.

Per Susana Esteban Ordóñez El fascinant món del vi de Porto Vaig conèixer la regió del Douro el 1996 durant un viatge del màster que estava realitzant a la Rioja i em vaig quedar completament enlluernada amb aquella regió immensa, amb un patrimoni vitícola brutal, amb les milers d'hectàrees de vinyes velles amb multitud de varietats autòctones (unes 300) que s'havien preservat gràcies al vi de Porto i que paradoxalment havien romàs gairebé ocultes durant segles per al comú dels mortals. Durant segles, el Douro (que comença a uns 100 km de Porto…Llegir més
Venda a l’Avançada 2019. La situació del mercat

Venda a l’Avançada 2019. La situació del mercat

Ningú suposava fa 9 mesos la difícil i complicada situació social i econòmica que estem vivint aquest 2020. A mitjans d’octubre de l’any passat, en una visita a uns dels grans châteaux de Bordeaux per tastar en primícia la recent fermentada collita 2019 i alguns vins ja embotellats, es palpava un ambient estrany com a conseqüència de les dificultats que es preveien per aquest 2020 en l’economia mundial i, en concret, pel comerç dels grans vins: els aranzels que Trump havia promès pels vins europeus, les conseqüències que tindria el Brexit en el…Llegir més
I ara, què és el luxe?

I ara, què és el luxe?

Per Matoses Estic d'acord amb el meu estimat Jesús Terrés quan afirma que el plaer és una pàtria. Però, quines són les seves fronteres? I la seva bandera? Què regeix la seva Constitució? Unes preguntes que cobren més sentit en aquests temps on el futur no hi cap en els contenidors del passat. Ha canviat la pandèmia la nostra percepció del plaer? I del luxe? Què és el luxe ara? Un menú degustació de vint plats en un entorn amb pompa i un exquisit servei de sala? Una fogassa de pa candial i…Llegir més
Bordeaux 2019 per Château Lafleur

Bordeaux 2019 per Château Lafleur

Fa uns anys, hauríem presentat com atípiques les condicions climàtiques de l'any 2019. Avui tenim clar que aquestes condicions són la nova normalitat! Les condicions climàtiques dels últims quatre anys són bastant similars, amb importants factors recurrents: - L'absència d'un "veritable" hivern. - Una primavera molt primerenca. - Un estiu calorós i molt sec. Som molt conscients d'aquesta important evolució climàtica. El saludable sentit comú i la intuïció del vigneron ens ajuda a adaptar i afinar, juntament amb el nostre equip, les nostres pràctiques vitivinícoles. Estem molt orgullosos de presentar-vos els nostres vins nobles de…Llegir més
Côtes du Roussillon 2019 per Hervé Bizeul

Côtes du Roussillon 2019 per Hervé Bizeul

M’ha calgut, ho confesso, força temps per escriure aquesta oferta a l’avançada de l’anyada 2019. No obstant això, els mosts amics meus, els mosts... Vaig començar força bé, content d’explicar-vos l’anyada, l’estrès hídric ideal d’estiu, les veremes i les fermentacions que, a poc a poc, em feien pensar en les passarel·les, els camins que es fan clars a mesura que avancem. I després va arribar el confinament i l’incertesa. Què passarà demà? Podem fer com si res hagués passat, omplir el celler amb grans ampolles pels dies de sol que vindran, per les…Llegir més