Geografies i sociologies

Geografies i sociologies

Per Cristina Alcalá Jesús Ibáñez va morir l'any que vaig acabar la carrera de sociologia a la Complutense. Encara recordo les classes. Un sociòleg que es negava a respondre enquestes, que va inventar la pràctica del “grup de discussió” i que va analitzar amb mestria la societat de consum i la sociologia de la vida quotidiana. Els discursos transcorrien entre temes aparentment allunyats de l'objecte, una transversalitat captivadora. Em va portar cap a la sociologia qualitativa, una manera multidisciplinària d'acostar-se a la realitat social mitjançant l'anàlisi del contingut; a través de la interpretació,…Llegir més
El millor del 2021. 100 ampolles excepcionals i emocionants que hem gaudit durant el 2021.

El millor del 2021. 100 ampolles excepcionals i emocionants que hem gaudit durant el 2021.

Durant el passat 2021, molts dels grans esdeveniments vitivinícoles que se celebren arreu del món van ser ajornats o directament cancel·lats. El primer trimestre va quedar limitat a algunes visites de reduïts grups de professionals a cellers propers, ateses les dificultats de mobilitat i la diversitat de restriccions concretes i particulars de cada poble, comunitat o país, que podien canviar setmanalment. Posteriorment, la tradicional setmana dels Primeurs a Bordeaux va reduir aforaments i el nombre de visitants va minvar espectacularment a causa de les restriccions imposades per les autoritats amb motiu de la…Llegir més
El millor del 2021. Grans moments a restaurants i cases de menjar (II)

El millor del 2021. Grans moments a restaurants i cases de menjar (II)

Durant l’any 2021 hem gaudit a nombrosos restaurants. Alguns buscant radicalment un producte excels cada vegada més escàs, altres reinventant elaboracions i imaginant noves emocions sense posar límits a la creativitat. Un record d’alguns dels plats més memorables en un any en el qual hem d’agrair als restaurants —com també a altres sectors— el gran esforç que han hagut de realitzar.   Les aus Caelis. Barcelona       Tour d'Argent. Paris   Chez l’Ami Louis. Paris   Asador Etxebarri. Axpe   Via Veneto. Barcelona   Alkimia. Barcelona   Shanghai. Barcelona   Els…Llegir més
El millor del 2021. Del mar. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

El millor del 2021. Del mar. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

Durant l'any 2021 hem gaudit a nombrosos restaurants. Alguns buscant radicalment un producte excels cada vegada més escàs, altres reinventant elaboracions i imaginant noves emocions sense posar límits a la creativitat.  Un record d’alguns dels plats més memorables en un any en el qual hem d’agrair als restaurants —com també a altres sectors— el gran esforç que han hagut de realitzar.   Gambes, llagostes, llamàntols i companyia Estimar. Barcelona   El Racó d'en Binu. Argentona   Sa Llagosta. Fornells   Asador Etxebarri. Axpe   Los Marinos José. Fuengirola   El Celler de Can…Llegir més
El millor del 2021. Moments excepcionals amb el vi i la gastronomia com a grans protagonistes.

El millor del 2021. Moments excepcionals amb el vi i la gastronomia com a grans protagonistes.

Alguns dels grans moments amb el vi i la gastronomia com a protagonistes. Grans ampolles compartides en un any en què amb prou feines hem pogut organitzar els nostres tradicionals tasts ni degustacions i en què per primera vegada, a causa del COVID-19, no hem celebrat el Tast per Parelles. Un sopar a Château Latour: la gran bellesa (4/5/2021) Quan disfrutes d'una sobredosi de bellesa, sovint és durant els dies posteriors quan vas desgranant —ja fora del col·lapse del moment— els matisos sublims i únics de cada ampolla.  Llegir més. 20è Sopar Petrus. 2001-2021. El Celler de Can Roca (8/1/2021) Des de fa 21 anys, un grup d'amics celebrem a finals de novembre un sopar molt especial. Aquest any, a…Llegir més
El món a Rac1: Les millors ampolles per maridar el menú de les festes

El món a Rac1: Les millors ampolles per maridar el menú de les festes

Quim Vila ha parlat aquest matí amb Jordi Basté d’El món a RAC1 sobre les millors ampolles per maridar el menú de les Festes. ESCUDELLA I CARN D'OLLA Bàrbara Forés El Quintà 2019. Terra Alta. Garnatxa blanca. PVP. 17, 30 € Cargol treu vi 2020. Penedès. PVP: 16,80 € L'Equilibrista Blanc 2019. Catalunya. PVP: 14,95 € Muchada-Léclapart Elixir 2018. Sanlúcar de Barrameda. PVP: 39,95 € Recaredo Turó d'en Mota 2007. Corpinnat. PVP: 115,90 € ROSTIT Mas Doix Salanques 2018. Priorat. PVP: 33,95 € Cèrvoles Estrats 2019. Costers del Segre. PVP: 53,95 € Micrit…Llegir més
Aleksandr Vasilievich Suvórov. La ciència de la victòria. L’Art d’alimentar-se

Aleksandr Vasilievich Suvórov. La ciència de la victòria. L’Art d’alimentar-se

Per Rosa Mayordomo 25 de maig de 1861, la Guerra Civil dels Estats Units d’Amèrica fa un mes i escaig que ha començat. És temps d’exaltació militar. Temps de soldats. El Cambridge Chronicle, diari setmanal de Cambridge, ciutat del nord dels Estats Units, publica a portada unes anècdotes de Suvaroff (“Anecdotes of Suvaroff. From the Russian”). Totes elles mostren alguna de les característiques que conformen el caràcter de Suvaroff. Qui és Suvaroff? El soldat dels mil noms: Suvóroff, Suvaroff, Suvorov, Suvarov, Suwarrow, Suwarow, Suworoff, Souvaroff, Souvarof, Soovoroff, Suvorove, Soevorov… Per què el Cambridge…Llegir més
El lubricant emocional: el vi

El lubricant emocional: el vi

Per Anna Martí Va passar en un petit llogaret neolític del sud del Caucas. En aquell monticle anomenat Gadachrili Goda, a 30 km de la que avui és la capital de Geòrgia, Tbilissi, hi va haver una revolució. Una revolució que van aixecar un o diversos inventors. Una dona o un home. O més d'un. Persones anònimes que no surten als llibres d'història, que tenien un nom que havia de ser un simple sobrenom. Elles i ells, membres de la cultura Shulaveri-Shomu, treballadors de la terra, petits ramaders, que habitaven casetes circulars de…Llegir més
Viure amb volcans. Destrucció i creació

Viure amb volcans. Destrucció i creació

Per Rayco Fernández "La gent no creu mai en els volcans fins que els hi arriva la lava". George Santayana. A Plinio el Vell se’l considera, de manera graciosa, el primer turista de las illes Canàries. L’escriptor i militar romà va rondar Lanzarote fa uns 2.000 anys i en va deixar bona constància. El seu viatge fou el que seria avui un viatge organitzat, una expedició que finançava el Rei de Mauritània. Pot ser que, tot i que en aquell moment no existís la meravella natural que avui coneixem com a Timanfaya, al bo…Llegir més
El formatge democràtic

El formatge democràtic

Per Enric Canut Amb aquest article pretenc explicar l’evolució del sector formatger espanyol en els darrers 40 anys. Vaig realitzar una cosa similar per a un altra revista gastronòmica, ja extingida, fa ja 20 anys. Després de llegir-la i veure el que va esdevenir fins l’any 2000 i el que ha anat succeint en aquests 20 anys següents, m’animo a escriure-ho emprant, com a base, aquell article esmentat. Una cosa així com la cançó de Serrat: “Fa vint anys que tinc vint anys”. Comencem. Si fa 40 anys algú m’hagués dit que en…Llegir més