La nèmesi del Rioja

La nèmesi del Rioja

Sostenibilitat a La Rioja Per Abel Mendoza Us imagineu una D.O.Ca. Rioja  amb 120.000 hectàrees de vinyes (ara n’hi ha unes 65.000) i una producció de 600 milions de litres de vi (uns 300, actualment)? És molt possible. En els últims 30 anys s’ha duplicat la superfície i triplicat la producció i la comercialització. La liberalització administrativa europea està en marxa i en poc més d’una dècada és possible que s’hagi imposat la llibertat total per plantar a qualsevol lloc. Ara hi ha registrats poc més de 15.000 viticultors de La Rioja a 142…Llegir més
On Barcelona 14/09/2018 – Còsmic les Fades del Granit 2017

On Barcelona 14/09/2018 – Còsmic les Fades del Granit 2017

SALVADOR BATLLE VINYATER Còsmic les Fades del Granit 2017 és el nou escumós de Salvador Batlle que vola en una nova dimensió. Elaborat amb garnatxa roja de la vinya del Prat d’Egna a Agullana, Alt Empordà, es veremà manualment i s’infusionà dos dies amb les pells a baixa temperatura. Va començar a fermentar en àmfores de fang de 220 litres, i seguint el mètode ancestral, acabà de fermentar en ampolla amb una posterior criança de 10 mesos. L’aclarit es portà a terme en pupitres manualment de la mateixa manera que el desgorjat, que…Llegir més
El bullici del Born

El bullici del Born

Per Ramón Parellada L’escenari A finals del 1700 el Born era el barri mariner de Barcelona. Un barri senyorial de nobles i mercaders en plena revolució burgesa. A poc a poc els mercaders, gràcies a la llibertat de comerç marítim amb les Amèriques, es convertiren en la nova classe social emergent. Des de la Llotja i les Drassanes bastien vaixells que controlaven les rutes americanes del cotó i el sucre, al temps que reforçaren el control que ja tenien sobre el Mediterrani. Aquesta nova indústria de colonials va anar desplaçant el vell ordre…Llegir més
On Barcelona 07/09/2018 – Pago de los Capellanes Joven 2017

On Barcelona 07/09/2018 – Pago de los Capellanes Joven 2017

Un seductor Ribera del Duero Pago de los Capellanes Joven 2017 és la visió més fresca del celler i una avantsala del potencial de l’anyada i dels seus magnífics vins de guarda. Prové exclusivament de raïms de la varietat tinto fino seleccionats de parcel·les de les seves vinyes de Santa Gadea, i s’elabora amb la mateixa cura i grau d’exigència que les seves millors cuvées. Va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable i es va criar en bótes de roure francès de 300 litres durant 5 mesos. Té un perfum floral molt seductor, amb…Llegir més
La barra de bar que un dia va ser altar

La barra de bar que un dia va ser altar

Per Clara Isamat Era un dia assolellat de 1976. Des de primera hora del matí es treballava per tenir la casa preparada per a quan arribessin els convidats. Per les finestres que donaven al jardí entrava una llum ataronjada, el sòl de parquet brillava com si mai hagués estat trepitjat, els rams de flors estaven perfectament disposats per tot el saló, les copes de champagne de tipus Pompadour esperaven lluents a la safata. A la cuina, es preparava un menjar que s'intuïa inoblidable. Sota l'atenta supervisió de la meva àvia, i una vegada…Llegir més
La nit

La nit

Per Àngel Juez En plegar de la feina, qualsevol feina, no ve de gust anar a dormir. Es tracta d’anar a dormir tard. Aquesta és la meva visió, segurament n’hi ha d’altres. Comencem. La vida és curta però ample i sense dubte la nit és mitja vida. La nit és mística, fa por, la nit distorsiona i confon, destenyeix, és romàntica o canalla. A la nit es fa l’amor i s’organitzen les guerres. La nit és cara i musical, fins i tot el silenci de nit és música, de nit surten els sentiments.…Llegir més
Visca l’etnologia (així, amb t)

Visca l’etnologia (així, amb t)

Per Pablo Calatayud Cada any per aquestes dates, ve a Moixent el meu amic Jaime Vives-Ferrándiz amb un grup d’arqueòlegs i estudiants d’arqueologia. En Jaime és conservador del Museu de Prehistòria de València i director de les excavacions de La Bastida de les Alcusses (el poblat ibèric que tenim aquí, a cinc-cents metres del celler) i és una delícia parlar amb ell perquè en sap moltíssim d'història i perquè és un gran conversador. Ahir vam sopar a la fresca a la masia del meu cosí Guillem Lera, vàrem obrir unes quantes ampolles de…Llegir més
Una història sense vi, i uns aniversaris amb molt de vi

Una història sense vi, i uns aniversaris amb molt de vi

Per Xavier Medina-Campeny HAPPY BIRTHDAY És fàcil de recordar, el disset de març de 1983, jo feia 40 anys, i en feia 9 que vivia a Nova York. Per celebrar-ho, la meva parella es va posar secretament en contacte amb l’amic Antoni Miralda, per organitzar un festí amb la condició que fos una sorpresa per a mi. Per donar-li a l’Antonio temps per preparar-ho tot, al meu loft al 154 West 18th Street, em va demanar d’anar al cinema, d’aquesta forma jo estaria una bona estona fora de casa. Surprise!! En entrar a…Llegir més
On Barcelona 27/07/2018 – Telmo Rodríguez La Estrada 2015

On Barcelona 27/07/2018 – Telmo Rodríguez La Estrada 2015

Telmo Rodríguez a la Rioja L’any 1994, i després de treballar 5 anys al celler familiar Remelluri (Rioja Alavesa), Telmo Rodríguez iniciava uns nous projectes per diferents paratges vitivinícoles històrics de la geografia espanyola. D’entre tots ells, potser al que li han calgut gairebé 20 anys per consolidar-se ha estat el del seu celler a Lanziego. Però amb la presentació fa 5 anys del seu exitós vi de parcel·la Las Beatas, el petit celler de Rioja rebia un impuls definitiu. La darrera vinya que acaba de presentar és La Estrada 2015. Un paratge…Llegir més
La indústria del vi valencià: per ofrenar noves glòries a Espanya

La indústria del vi valencià: per ofrenar noves glòries a Espanya

Per Paco Higón La història moderna del vi valencià començà fa poc més de 100 anys, al port de València, apagats ja els ecos triomfants del vi Carlón i del Fondellol. Des d'aquest moment fins pràcticament l'actualitat la indústria valenciana del vi s'ha vingut centrant en l'elaboració de granels que, comptant amb color i grau, es van usar tant per a reforçar els vins negres de França com també en elaboracions de zones força reputades del nord d'Espanya. Igual que en altres zones de la península ibèrica els cognoms estrangers van passar a formar part…Llegir més