On Barcelona 11/10/2019 – Rioja Alta 890 Gran Reserva Selección Especial 2005

On Barcelona 11/10/2019 – Rioja Alta 890 Gran Reserva Selección Especial 2005

Rioja Gran Reserva La Rioja Alta S.A. és un dels pocs cellers de la Rioja que segueix fidel a un estil tradicional presentant al mercat vins polits i afinats llarg temps entre la criança en bota i en ampolla, quan ja estan en un moment idoni per gaudir-los. Juntament als seus tradicionals Viña Ardanza i 904 Gran Reserva, destaca per la seva capacitat de guarda l’anhelat 890 Gran Reserva, elaborat exclusivament en les millors collites. Rioja Alta 890 Gran Reserva Selección Especial 2005 té un perfum refinat, amb xocolata, una delicada fruita vermella…Llegir més
Quan podem afirmar que un vi és dolç? Què es la dolçor en un vi?

Quan podem afirmar que un vi és dolç? Què es la dolçor en un vi?

L’entrenament de l’atribut dolç al Panell de Tast de Vila Viniteca A l’hora de treballar el sabor elemental “dolç” amb els nostres panelistes vam fer una recerca del rol que té la dolçor en un vi. En aquest camí ens van sorgir molts dubtes. Quan podem afirmar que un vi és dolç? On està la frontera entre un vi dolç i un vi sec? Quin paper té l’acidesa en la percepció de dolçor d’un vi? I l’alcohol? I les aromes, intervenen en la seva percepció? El nostre Panell de Tast avalua la dolçor…Llegir més
On Barcelona 04/10/2019 – Alain Graillot Crozes-Hermitage 2017

On Barcelona 04/10/2019 – Alain Graillot Crozes-Hermitage 2017

SYRAH Alain Graillot és un dels referents de Crozes-Hermitage, denominació històricament a l’ombra de la seva veïna Hermitage, però que en els darrers anys ha anat adquirint protagonisme. Exercí d’enginyer electroquímic durant 40 anys i decidí comprar la propietat el 1988, elaborant la seva primera etiqueta amb la collita 1989. Actualment és propietari de més de 20 hectàrees, la majoria plantades a finals dels anys 60, i són els seus fills Antoine i Maxime qui supervisen i dirigeixen l’elaboració i la criança. Alain Graillot Crozes-Hermitage 2017 és el seu syrah de capçalera. De…Llegir més
I si 2019 fos “El Somni”? “L’Anyada”?

I si 2019 fos “El Somni”? “L’Anyada”?

Per Mounir Saouma Sóc d’aquelles persones que es nega a comentar les anyades abans d’acabar la malolàctica, que és uns 18 mesos després de la verema, però estem vivint quelcom excepcional aquest Any aquí a Borgonya i a Châteauneuf-du-Pape, i vull compartir-ho amb vosaltres. Vam tenir molta pluja al principi de la temporada, impossible de ruixar o treballar la terra. Després vam passar 5 mesos sense pluja, molt i molt secs. Però la vinya no va parar de viure i treballar, noves fulles, gairebé cap signe d’estrès hídric. Aquesta fou la primera Sorpresa,…Llegir més
On Barcelona 26/09/2019 – Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2018

On Barcelona 26/09/2019 – Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2018

ALS VESSANTS DEL VOLCÀ El belga Frank Cornelissen elabora des del 2001 alguns dels denominats “vins naturals” –sense addició de sulfits– més precisos d’Itàlia, als vessants volcànics del nord de l’Etna a Sicília. Un total de 24 hectàrees de vinya plantades majoritàriament en vas i que comparteixen espai amb arbres fruiters, vegetals i abelles en un complex ecosistema plural que evita el monocultiu. Al celler elabora intentant transmetre al màxim les identitats del lloc amb la mínima intervenció, sense sulfurós ni llevats afegits. Entre tots els seus vins, potser el seu Susucaru Rosato…Llegir més
El rol del sòl viu dins l’expressió del “terroir” en els vins de paratge

El rol del sòl viu dins l’expressió del “terroir” en els vins de paratge

Per Lydia i Claude Bourguignon Introducció La paraula terroir està de moda i molts vignerons reivindiquen la qualitat del seu propi terroir sense saber massa bé que aquesta paraula fa referència a quatre característiques: clima, geologia, topografia i sòl. Essent aquest últim el menys conegut. Nosaltres només coneixem entre el 5 i el 10% dels organismes que hi habiten i la majoria dels microbis del sòl es neguen a créixer en cultius de laboratori. Podríem dir que el sòl és el 6è continent desconegut del nostre planeta. Després de 25 anys, el nostre…Llegir més
On Barcelona 20/09/2019 – Suertes del Marqués Trenzado 2018

On Barcelona 20/09/2019 – Suertes del Marqués Trenzado 2018

VALLE DE LA OROTAVA Suertes del Marqués és un petit celler que va començar a elaborar els seus propis vins el 2006, després de més de vint anys dedicant-se exclusivament a la viticultura. Actualment dirigida per Jonatan García, han posat en valor els vins del Valle de la Orotava a Tenerife. Les seves 11 hectàrees de vinya estan treballades com si fossin un jardí, fidels testimonis de la viticultura històrica de l’illa, on cultiven ceps centenaris plantats en peu franc –sense portaempelt– principalment amb les varietats listán negro i blanco. El seu Trenzado…Llegir més
El Panell de Tast de Vila Viniteca, un projecte pioner en el món del vi

El Panell de Tast de Vila Viniteca, un projecte pioner en el món del vi

La primera empresa del sector del vi en crear el seu propi Panell de Tast El Panell de Tast de Vila Viniteca –una iniciativa privada única en el món del vi– està format per 15 professionals del nostre equip que durant dos anys hem entrenat per a convertir-los en tastadors experts. Com ens afecta la temperatura del vi? Com percebem el sucre i l’acidesa? Com es conserva millor una ampolla de vi un cop oberta? Decantar o no decantar? I decantar un Champagne? Algunes de les qüestions que analitzarem al llarg d’aquest projecte.…Llegir més
On Barcelona 13/09/2019 – Sandhi Santa Barbara County Chardonnay 2016

On Barcelona 13/09/2019 – Sandhi Santa Barbara County Chardonnay 2016

Blanc de Califòrnia Rajat Parr és un dels sommeliers més prestigiosos dels EUA. Director de sumilleria dels restaurants de Michael Mina, el 2011 va començar elaborar els seus propis vins a Califòrnia amb el celler Sandhi, el 2013 amb Domaine de la Côte i el 2014 amb Seven Springs Vineyards a Oregon. Igual que amb els seus subtils pinot noir, els seus chardonnay estan més influenciats per la delicadesa dels vins de Bourgogne que per la puixança i intensitat dels vins americans. Sandhi Santa Barbara County Chardonnay 2016 és el seu vi inicial.…Llegir més
Vins argentins, una llarga història per a tenir en compte

Vins argentins, una llarga història per a tenir en compte

Per Alejandro Iglesias Fa vint anys, el vi argentí començava a sorprendre al món. No només per la singularitat dels seus vins negres, sinó també perquè pocs imaginaven que a Sud-amèrica s’elaboraven vins d'aquesta qualitat. Aquesta història va tenir un clar protagonista: el Malbec, un cep del sud-est francès que va arribar a sòls argentins el 1853 per a convertir-se en mascaró de proa de la seva viticultura. De la mà d’aquests ceps, a partir de la dècada del 1990, el país que va veure néixer a Lionel Messi va conquistar alguns dels…Llegir més