El millor del 2020. Grans moments a restaurants i cases de menjar (II)

El millor del 2020. Grans moments a restaurants i cases de menjar (II)

Al llarg del 2020 hem gaudit en nombrosos restaurants. Aquest any, la pandèmia mundial que encara estem patint ens ha impedit viatjar a moltes destinacions que ens agraden i on sempre gaudim. Un record d’alguns dels plats més memorables en un any en el qual hem d’agrair als restaurants —igual que a altres sectors— el gran esforç que han hagut de realitzar.   Les aus Els Casals. Sagàs   El Celler de Can Roca. Girona   Imperial Treasure. Shanghai   Shanghai. Barcelona   Via Veneto. Barcelona   Alkimia. Barcelona   Caelis. Barcelona   Ruihua Villa. Shanghai…Llegir més
50 ampolles excepcionals i grans moments del vi. El millor del 2020

50 ampolles excepcionals i grans moments del vi. El millor del 2020

50 ampolles excepcionals que hem gaudit aquest atípic 2020. Per la seva grandesa indiscutible i perquè estaven en un moment esplèndid. I també alguns grans moments amb el vi com a protagonista, tot i que hem pogut viatjar molt poc i que s’han anul·lat la majoria d’esdeveniments vinícoles. Grans ampolles compartides. BLANCS Espanya Pazo Señorans 2001 (Magnum). Rías Baixas Emilio Rojo Cuvée Julia 2016. Ribeiro Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas 2014. Ribera del Duero Mas Alta La Solana Alta 2017. Priorat França Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Jebsal Sélection de Grains Nobles. Trie…Llegir més
El millor del 2020. El mar. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

El millor del 2020. El mar. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

Al llarg del 2020 hem gaudit en nombrosos restaurants. Aquest any, la pandèmia mundial que encara estem patint ens ha impedit viatjar a moltes destinacions que ens agraden i on sempre gaudim. Un record d'alguns dels plats més memorables en un any en el qual hem d'agrair als restaurants —igual que a altres sectors— el gran esforç que han hagut de realitzar.   Angules que treuen la son Estimar. Madrid   El Celler de Can Roca. Girona   Chez Beltran. Bolvir   Xerta. Barcelona   Restaurant Bonanova. Barcelona   L’eriçó de mar La…Llegir més
Selecció d’escumosos per aquestes festes a RAC1

Selecció d’escumosos per aquestes festes a RAC1

Quim Vila ha parlat aquest matí al programa de ràdio El Món a RAC1 amb Jordi Basté i Fermí Puig sobre escumosos per gaudir durant aquestes festes.    DESCOBREIX TOTA LA SELECCIÓ AQUÍ Leopardi Brut Nature 2013 - Corpinnat. Varietats: xarel·lo, macabeu i parellada. Preu: 20,70€ És un seductor escumós Corpinnat de Llopart. Una insígnia històrica que vol retre homenatge a Bernardus Leopardi, qui va iniciar la tradició vitivinícola de la família el 1385. Assemblatge de xarel·lo, macabeu i parellada, procedents de la finca Can Llopart al municipi de Subirats (Alt Penedès, Barcelona) amb una criança en ampolla de…Llegir més
Simonit i Sirch, els pioners de la poda pel benestar del cep

Simonit i Sirch, els pioners de la poda pel benestar del cep

Per Marco Simonit i Pierpaolo Sirch Ho sabem tot sobre la vida dels sòls i sobre quin tipus de sòl prefereix desenvolupar-se el cep, sobre el clima i el canvi climàtic, sobre la gestió de la fertilització i els tractaments fitosanitaris... però, quant sabem realment sobre la salut de les vinyes? No seria el moment de deixar d’arrencar ceps que ni tan sols són “majors d’edat” i de repensar-se la poda correcta pel seu benestar? I si estan malalts, per què no curar-los? Semblen preguntes banals, i no són molts (o al menys…Llegir més
La perfecció d’un terroir: perruqueria o genètica?

La perfecció d’un terroir: perruqueria o genètica?

Per Pedro Parra Durant gairebé 20 anys he viatjat de vinya en vinya per estudiar la relació que existeix entre la tipicitat i la qualitat d'un vi associat al seu origen. Efectivament, mirant cap enrere la meva vida i experiències, crec que els primers deu anys van ser d'aprenentatge pur, calicata rere calicata, granit, basalt, calcaris, graves, generant segurament les bases al meu cervell i al meu cor, que em van permetre accedir a una nova dimensió en la comprensió d'aquest misteri anomenat terroir. Però els primers 5 anys van ser generalment de…Llegir més
La Cuina de Picasso

La Cuina de Picasso

Per Emmanuel Guigon Una exposició sobre la cuina de Picasso? Per què no? No és un projecte gens incongruent, perquè la cuina és un indicador subtil de les arts de Picasso: pintura, escultura, ceràmica, poesia, teatre. Convé no negligir el paper dels restaurants com a espai de trobada de les avantguardes, des de Quatre Gats a Barcelona fins al cabaret Au Lapin Agile al turó de Montmartre, on s’entaulaven els bohemis de l’època i la petita colla de Picasso. Els menjars, els atuells i els àmbits relacionats amb la cuina tenen un gran…Llegir més
Encants de la llum difusa per Mihail Moldoveanu

Encants de la llum difusa per Mihail Moldoveanu

Veure en la foscor o en la penombra és una sensació que sovint s'acosta més a la intuïció que a la visió nítida dels oculistes –tot i que no es veu “tot”, es veu prou perquè la imaginació es posi en marxa, sense veure’s frenada per molta descripció; indefinició imprescindible de vegades, part del refinament de certs indrets, de certes obres d'art– o també de certs objectes que ens envolten a la vida diària. Emergint del negre de la consciència, una imatge s'està formant, com una aparició incerta, indefinida, que té vocació de…Llegir més
La cuina sense índex

La cuina sense índex

Per Carmen Alcaraz del Blanco Certes paraules acostumen a necessitar un temps de guaret, de descans entre collites perquè recuperin la seva força i la seva vitalitat. Sobretot les abstractes que es reformulen i modelen amb l'experiència col·lectiva. Tantes premsades acaben perjudicant la seva essència, fins al punt de corrompre-les. Tres exemples: sostenibilitat, maridatge i feminisme. Jo treballo amb els tres, com a gastrònoma que sóc, encara que l'últim és l'eix de la meva escriptura. Poso les cartes sobre la taula per advertir als que deixen d'escoltar quan aquesta tercera paraula es pronuncia:…Llegir més
Restaurants en temps de pandèmia

Restaurants en temps de pandèmia

Per Ignacio Medina La cuina mai mor. Tampoc ho farà ara, quan els restaurants, que vénen a ser l’aparador que la mostra al públic, viuen el major cataclisme que han conegut a la seva història. Amb prou feines, el sector sobreviurà a una experiència traumàtica de la qual, amb tota seguretat, en sortirà molt canviat. Molt més a Llatinoamèrica, on la covid-19 va trobar el món de la cuina en ple sorgiment i amb el pas canviat, embarcat en la tasca de definir la seva identitat, concretar conceptes i propostes i iniciar-se al…Llegir més