Sobre cartes i menús (II)

Sobre cartes i menús (II)

Per Josep Vilella Aquesta història neix en un viatge a Volodymyr que fa uns mesos vaig explicar en aquest mateix blog.  A Volodymyr, volia trobar Mariia Stepanivna Koroliak, una cuinera excepcional -ara ja gran-  que de jove la seva cuina va meravellar a tots els caps d’estat que oficialment visitaven la Unió soviètica.  Avui ella viu a Volodymyr on encara cuina cada dia per a tota la seva família. Vam tenir oportunitat de conèixer-nos i vam quedar en trobar-nos un dia.  Aquest fou el motiu del meu viatge. M’esperaven per sopar. La Mariia,…Llegir més
PU-ERH, el te de guarda

PU-ERH, el te de guarda

Per Alexandra Witty La província de Yunnan té una antiga i rica història en el cultiu i manufactura del te, tot i que es creu que és el lloc nadiu de la planta. De fet, existeix un arbre a Menghai de més de 800 anys, un altre a Bon-wei amb uns 1.000 anys i un arbre a Bada, de 32 metres d’alçada i 1,03 de diàmetre, de 1.700 anys! L'ètnia Dai de Yunnan ja collia te com a tribut a l'emperador, des de la dinastia Han de l'Est (del 25 al 220 aC), i el te comprimit va servir a l'antiguitat com a moneda,…Llegir més
La solera, aquella incompresa

La solera, aquella incompresa

Per Jesús Barquín Els vins tradicionals andalusos són tan complexos, en tants sentits, que les inexactituds i les falses creences proliferen, alimentades per una mal entesa voluntat de vendre millor el missatge i, de vegades, per una certa mandra dins del sector. Algunes d’aquestes fal·làcies es van dissipant a poc a poc, encara que només sigui entre una restringida legió de partisans; així, el suposat arcà del palo cortado, la pretesa irrellevància de la vinya, la imaginària incapacitat de guarda de les ampolles o la injusta tacha de trasbals de qualsevol fino o…Llegir més
L’ús del roure en els vins

L’ús del roure en els vins

Per Raül Bobet Parlar de qualsevol producte de la natura, encara que sigui per analitzar els seus efectes en un altre mitjà, com és el cas del vi, té les mateixes limitacions que quan volem analitzar el món del vi. És a dir, podem fer una primera inspecció i donar força informació, que ens servirà per situar-nos i agafar idees sobre el subjecte que parlem. Però si el que volem és endinsar-nos més, ens trobarem amb un primer problema que és el llenguatge científic/químic i la necessitat de tenir clars alguns conceptes. En…Llegir més
Lost Vignerons

Lost Vignerons

Per Ignacio Villalgordo Diuen que a mi només m'agraden els vins de bodeguers que ja han mort o que no fan vi. Fa uns dies em van suggerir fer un article al blog per a repassar alguns dels meus favorits, i aquí els teniu. Lost Vignerons va ser el títol d'un tast que va fer en Luis Gutiérrez a Monvínic el 2012, en la qual vam beure algun dels nostres productors preferits. Alguns d'ells desgraciadament morts, algun que s'ha retirat i uns pocs que continuen fent les poques ampolles que la legislació francesa…Llegir més
La sommelieria avui dia, bandejant algun mite

La sommelieria avui dia, bandejant algun mite

Per María José Huertas Aquest article l'he escrit amb la celeritat de tractar d'expressar el que penso, des de l'experiència, la reflexió, l'error, la sinceritat i la impulsivitat que em caracteritza. La sommelieria, tan vigent en els nostres dies, ha estat present des dels temps més antics i remots, així com el vi i el seu servei, encara que sempre va haver-hi classes i maneres. La seva evolució ha estat fascinant i no només en la vestimenta. No obstant això, l'essència ha estat sempre la mateixa. M'alegro de viure-la en aquests temps. Literalment…Llegir més
Growers

Growers

Per Àlex Torío L’estiu del 1994, Neil Young va publicar el que per a mi és el seu últim disc genial, “Sleeps with angels”. En una època preinternet, el disc incloïa un full amb les lletres traduïdes a diversos idiomes europeus. Jo tenia 20 anys i pocs diners. Entre tres amics aficionats a la música, en un pacte tàcit ens repartíem les compres de novetats, i ens les passàvem. Moltes vegades ens gravàvem una còpia en cassette. Ja ha prescrit. Durant dues setmanes vaig disposar del disc en aquesta espècie de préstec. Era una…Llegir més
El dia que van canviar certs hàbits a la nostra vida

El dia que van canviar certs hàbits a la nostra vida

Per Andrés Conde "El dia que van canviar certs hàbits a la nostra vida". Això podria ser el títol de qualsevol novel·la que surti properament al mercat. La meva comesa no és aquesta, sinó donar una visió de com canviarà el nostre món vinícola, tant en la producció com en el consum. Les perspectives no semblen molt alentidores, per una caiguda en picat de la nostra font econòmica i la nostra capacitat de compra. A diferència del que vam conèixer el 2008, aquesta situació afectarà a totes les classes socials, però en major…Llegir més
Un pensament per al llarg termini, si us plau

Un pensament per al llarg termini, si us plau

Per Amaya Cervera Quantes setmanes portem ja confinats? Tot i la fase de desescalada, tots comencem a notar ja un cert cansament. Per als que teletreballem, tots els dies s’assemblen massa. Per als que tenen el seu negoci tancat, cada setmana que passa juga en contra seva. L’hostaleria és una de les grans damnificades de la situació i, amb ella, tota la seva cadena de proveïdors, inclòs el vi. És un efecte dòmino difícil de controlar. I tots sabem a aquestes alçades que l’increment de les vendes en alimentació i comerç electrònic no…Llegir més
Resiliència

Resiliència

Per Fernando García  “Capacitat d’adaptació d’un ésser viu enfront d’un agent pertorbador o un estat o situació adversos”. Si pogués definir en una paraula el món de l’agricultura, i la viticultura en particular, escolliria resiliència. Indubtablement acompanyada de moltes altres: tradició, passió, gaudi, esforç, vida, coneixement, natura, cultura, patrimoni, bellesa, satisfacció… L’adaptació és una paraula bandera que podria definir el sector, més encara en aquesta situació estranya en la qual vivim. De vegades, crec que som com la vinya, esculpida a terres ermes, difícils, escarpades, plantada i modelada en el paisatge entre vessants,…Llegir més