El millor del 2022 (III). Un tast irrepetible de 22 anyades de Castillo Ygay per a The Wine Advocate

El millor del 2022 (III). Un tast irrepetible de 22 anyades de Castillo Ygay per a The Wine Advocate

El mes de maig del 2010 vaig tenir la sort de què Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga em convidés a un tast excepcional, amb motiu de la visita de Jay Miller al seu celler, tot just unes setmanes abans de la inauguració oficial de les reformes que portava anys fent al Castell. La selecció era increïble, amb Marqués de Murrieta Blanco Reserva 1925, 1950, 1981 i 1984 i Castillo Ygay negre Gran Reserva Especial 1934, 1942, 1952, 1978, 1994 i 2001. La degustació per a mi fou històrica, o d'una dimensió que em deixà tan commocionat…Llegir més
El millor del 2022 (II). La Cata del Año: Comer con los ojos.

El millor del 2022 (II). La Cata del Año: Comer con los ojos.

El passat dijous 17 de novembre vam celebrar “La Cata del Año” dels Casacas Rojas al Cine Bosque de Barcelona. Una degustació de pel·lícules i vi acompanyada de delícies gastronòmiques, dirigida per Daniel Vázquez Sallés (periodista i escriptor) i Quim Vila. 28 Casacas Rojas es van reunir al voltant d’una impressionant taula imperial sobre un gran escenari als peus de la pantalla i van compartir aquesta experiència única en què el cinema, el vi, la gastronomia i l’amistat van ser els protagonistes. INTRODUCCIÓ  La Grande Bouffe 1973. Marco Ferreri La cuina com la…Llegir més
El millor del 2022 (I). Un festí únic a El Racó d’en Binu

El millor del 2022 (I). Un festí únic a El Racó d’en Binu

El dijous 24 de novembre vam celebrar un festí únic a El Racó d’en Binu (Argentona, Barcelona). Francesc Fortí, xef i propietari d'El Racó d'en Binu, prové d’una llarga nissaga familiar dedicada a la restauració. El 1932, els Fortí van inaugurar l’Hotel Colon a la Plaça Nova d’Argentona. Allà va ser on Francesc Fortí va aprendre l’ofici a l’Hotel Colon de Barcelona quan tenia 14 anys. Després treballà al restaurant Jockey de Madrid i posteriorment a la Tour d’Argent de París. Al febrer del 1970, juntament amb el seu germà, decidí inaugurar el…Llegir més
El món a RAC1: vins per a l’estiu

El món a RAC1: vins per a l’estiu

Avui al programa de ràdio El Món a RAC1 amb Jordi Basté, Quim Vila ha recomanat una selecció de vins per a gaudir aquest estiu. Ha estat també l'ocasió perfecta per destapar en directe Can Ràfols dels Caus Gran Caus Rosat 2021, un rosat de Carlos Esteve que s'ha convertit en una icona. A continuació, detallem els vins comentats durant el programa: VINS ROSATS Can Ràfols dels Caus Gran Caus Rosat 2021. Penedès. Merlot. PVP: 16,20€ Mas Comtal Rosat de Llàgrima 2021. Penedès. Merlot. PVP: 8,50€ Avgvstvs Primer Rosat 2021. Penedès. Cabernet sauvignon…Llegir més
Anyada 2021 a Rioja per Benjamín Romeo

Anyada 2021 a Rioja per Benjamín Romeo

Precipitacions i temperatures El 2021 va ser un any molt càlid, les temperatures van ser entre 1 i 2ºC més elevades que les mitjanes de la zona. Pel que fa a les precipitacions, l’any 2021 ha estat normal, els mesos més humits es van compensar amb els secs. La precipitació mitjana es va situar a l’estació meteorològica de Bodega Contador en 424 mm, una mica superior als valors mitjans registrats a La Rioja que van ser de 399 mm. Tardor 2020 Les temperatures a l’octubre van ser fredes amb uns valors al voltant…Llegir més
Anyada 2021 a Côtes du Roussillon per Hervé Bizeul

Anyada 2021 a Côtes du Roussillon per Hervé Bizeul

“No cal culpar els esdeveniments” - Marco-Aurelio Estimats amics de Clos des Fées, Com cada any, començo la meva oferta d'avançades amb dubtes: trobaré les paraules per parlar-vos de l'anyada, aquesta diabòlica anyada 2021, la collita de la qual ha estat sens dubte la més desafiadora de la meva carrera? Aquest any, tinc la curiosa impressió que la càrrega mental s'ha prolongat fins al març… Començo per una evidència, però cal dir-la: en contacte directe amb la natura, el viticultor és davant de la catàstrofe prevista, el mur del canvi climàtic. Ja queda…Llegir més
Anyada 2021 a Douro, Bairrada i Dão per Dirk Niepoort

Anyada 2021 a Douro, Bairrada i Dão per Dirk Niepoort

DOURO - Quinta de Nápoles L'inici del cicle vegetatiu de l'anyada 2021 va començar força sec (de novembre a gener), després de l'any 2020, que es va considerar també molt calorós i sec. El primer mes del 2021 va continuar amb precipitacions per sota de la mitjana a totes les subregions del Douro, amb un mes de febrer que va restaurar la reserva d'aigua amb valors per sobre dels històrics de la regió. La primavera es va considerar normal climatològicament parlant, un març molt sec i amb temperatures suaus va fer que la…Llegir més
Venda a l’Avançada 2021. La situació del mercat

Venda a l’Avançada 2021. La situació del mercat

La campanya de la Venda a l’Avançada de la collita 2021 ha suposat una tornada a la normalitat. Després de dos anys atípics i amb limitacions de mobilitat, per fi aquest any vam viatjar a Bordeaux del 25 al 28 d’abril, amb visites privades a Château Mouton Rothschild, Cos d’Estournel, Château Lafite Rothschild, Château Montrose, Château Latour, Les Carmes Haut-Brion, La Mission Haut Brion, Château Palmer, Château Margaux, Cheval Blanc, Château Pavie, Tertre Roteboeuf, Château Angélus, Château Ausone, Le Pin, Château Lafleur i Vieux Château Certan. A aquestes degustacions hi sumàrem també les…Llegir més
Anyada 2021 a Álava per Artadi

Anyada 2021 a Álava per Artadi

Iniciem l'any vegetatiu amb una important acumulació hídrica al sòl a causa de les pluges importants del mes de desembre 2020 (102 l/m2). A un inici d'hivern amb temperatures per sobre del que és habitual, el van seguir uns dies als mesos de març i abril amb temperatures molt per sota de la mitjana, el 14 de març va ser de -2,1ºC. Patim una primavera molt seca. Tot i això, durant els mesos de maig i juny, es van registrar nombroses precipitacions en forma de tempesta, que van generar situacions de risc de…Llegir més
Anyada 2021 al Rhône per Michel Tardieu

Anyada 2021 al Rhône per Michel Tardieu

Tornada al futur! La collita 2021 va ser indiscutiblement un desaire a les últimes anyades "solars" que hem vist recentment a la vall del Rhône. Un flashback real de fa 30 anys, que recorda típicament les dates de collita més clàssiques al calendari del veremador i a la maduresa fenòlica dels anys 90. Efectivament, aquesta anyada ens ha regalat, a tots nivells, moltes emocions. La culpa és de les condicions climàtiques particularment capritxoses, dolça subestimació! L'episodi de gelades extremes del 7 al 9 d'abril, amb algunes temperatures properes als -10ºC, va afectar sense…Llegir més