Un dia com a Panelista

Un dia com a Panelista

El Panell de Tast de Vila Viniteca —una iniciativa privada única en el món del vi— està format per 16 professionals del nostre equip que durant dos anys hem entrenat per a convertir-los en tastadors experts. Fa gairebé tres anys, al mes de maig del 2017 vam començar a entrenar-los per tal de donar resposta d’una manera objectiva, fidel i reproduïble, a inquietuds i dubtes que envolten la percepció sensorial al voltant d’una copa de vi. Quines qualitats es necessiten per poder formar part d’un Panell de Tast? Què suposa ser un panelista?…Llegir més
El vi de Borgonya al llarg segle XIX

El vi de Borgonya al llarg segle XIX

Des de la Revolució francesa fins a la Primera Guerra Mundial Per Juancho Asenjo Borgonya al segle XIX: temps de négociants i assentament dels vignerons Si hi ha un vi al món que no es pugui entendre sense la seva història i el seu context, en el que els seus viticultors al llarg d’un mil·lenni han demostrat que el lloc de naixement d’un vi determinava la seva qualitat, és el de Borgonya. Un territori que ha lluitat contra la seva geografia perquè no oferia les millors condicions per elaborar vi. El clima tampoc…Llegir més
Les sensacions tàctils que pot produir un vi

Les sensacions tàctils que pot produir un vi

Què és l’astringència? Quan afirmem que un vi és astringent? Com es percep la sensació greixosa d’un vi? Quan podem dir que un vi té pes o és voluminós? I fluid? Introducció En la percepció sensorial d’un vi a part de la vista, l’olfacte i el gust, també hi participa un altre dels cinc sentits, el tacte. Quan el vi entra a la nostra cavitat bucal ens provoca un gran nombre de sensacions diferents, algunes d’elles provocades per reaccions químiques, com per exemple la que té lloc entre la nostra saliva (i alguna…Llegir més
L’hora de subvertir la cuina catalana

L’hora de subvertir la cuina catalana

Por Josep Sucarrats Tecnoemocionals o tradicionalistes? El futur de la nostra cuina passa per repensar-la sense maniqueismes Disposem-nos a entrar en un camp de mines. Es diu cuina catalana. Tots els qui ens dediquem a la divulgació culinària hem relatat —perquè pertocava— el prestigi internacional que la nostra gastrononomia ha guanyat les darreres dècades. Però no hem explicat tant que, paral·lelament, a les grans ciutats de Catalunya —especialment Barcelona, és clar— la cuina tradicionalment considerada com a catalana anava desapareixent. Deixeu-me exagerar, però diríem que avui, a Barcelona, la cuina més exòtica és…Llegir més
On Barcelona 06/03/2020 – Taittinger Comtes de Champagne 2007

On Barcelona 06/03/2020 – Taittinger Comtes de Champagne 2007

TAITTINGER Comtes de Champagne 2007 Taittinger és una de les maisons històriques familiars de Champagne. Fundada per Pierre Taittinger a principis del segle XX a Reims, actualment compta amb un tresor vitícola de més de 180 hectàrees. El seu Comtes de Champagne 2007 és la seva cuvée més especial i l’arquetip del chardonnay. Fi, complex i molt fresc, és un assemblatge de diferents Grand Crus de la Côte de Blancs: Cramant, Avize, Chouilly, Oger i Mesnil-sur-Oger i una criança de més de 10 anys a les seves caves abans del degollament. Aquest champagne…Llegir més
La Música del Vi 2020

La Música del Vi 2020

El 2 de març passat Vila Viniteca va reunir més de 230 cellers a l'11a edició de La Música del Vi, la major participació fins a la data. Més de 3.100 professionals del món del vi van poder tastar vins de països com els Estats Units, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Eslovènia, Turquia, França, Itàlia, Àustria, Alemanya, Portugal... Dades de l'11a edició de La Música del Vi: 10.500 copes Riedel 6.900 ampolles Més de 230 cellers ÀLBUM DE FOTOGRAFIES DELS MÚSICS: L'ORQUESTRA: 4Kilos • A.E. DOR • Aalto • Abadía Retuerta • Abel Mendoza •…Llegir més
13è Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles

13è Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles

El 13è Premi Vila Viniteca de Tast per parelles es va celebrar l'1 de març a la Llotja de Mar de Barcelona. L'esdeveniment va congregar a 120 tastadors i a 1.000 clients i amics, que han viscut en directe l'emoció de la Fase Classificatòria i la Gran Final d'un dels concursos de tast més esperats de l'any. En paral·lel al concurs va acollir un showroom-degustació amb més de 60 cellers i marques premium i un bufet amb més de 50 formatges artesanals. Els participants van tenir el repte de descobrir, entre altres característiques,…Llegir més
On Barcelona 28/02/2020 – The Sadie Family Palladius 2017

On Barcelona 28/02/2020 – The Sadie Family Palladius 2017

Sud-àfrica A Swartland, al nord-oest de Ciutat del Cap, hi ha una de les zones vitivinícoles més prestigioses de l’hemisferi sud. Les immenses propietats de centenars d’hectàrees, històricament en mans dels grans terratinents, es veuen mica en mica revitalitzades per alguns joves viticultors que aconsegueixen llogar parcel·les de vinyes centenàries per explotar-ne tot el seu potencial. Un d’aquests intrèpids és l’Eben Sadie, considerat un dels millors elaboradors de Sud-àfrica. El seu vi Columella és un dels referents del país i les ampolles se les disputen els millors restaurants. Palladius 2017 és el seu…Llegir més
Posi una mica de Kotler al vi, Senyor Elaborador

Posi una mica de Kotler al vi, Senyor Elaborador

Per Enric Jové Desconec si existeix algun mercat que hagués depreciat més al màrqueting. Quan em refereixo a la ciència de la mercadotècnia, la separo àmpliament de la comercialització. Res a dir respecte a la gestió de canals comercials al món del vi i les seves estratègies, si algú els ha sabut gestionar amb intel·ligència, justament és aquest sector. Però el màrqueting en majúscules? Menyspreat. Senzillament la definició de plantejar un enfocament dirigit al consumidor ha estat ignorada. Fer-ho podia sonar a traïció a la professió? Les raons podrien ser moltes i variades,…Llegir més
On Barcelona 21/02/2020 – Alcor 2012

On Barcelona 21/02/2020 – Alcor 2012

ALCOR Jordi Castellví es va quedar seduït pel món del vi als restaurants de la seva família al Gòtic de Barcelona. El 2002 adquirí Can Grau Vell per fer realitat el seu somni de fer el seu propi vi. Una preciosa finca envoltada de boscos i situada al terme municipal d’Hostalets de Pierola, als peus de la muntanya de Montserrat. Replantà les 3 hectàrees amb l’ajuda de José Luis Pérez (Mas Martinet) i va decidir canviar el seu estil de vida per anar a viure a l’antiga masia de la propietat. Alcor és…Llegir més