El turisme post COVID, raons per ser optimistes

El turisme post COVID, raons per ser optimistes

Per Manel Casanovas El turisme és una de les activitats econòmiques més importants tant al nostre país com a nivell mundial. Segons dades de la World Tourism Organization, el moviment de persones per motius turístics a nivell mundial passa de 25 milions el 1950 a 1.500 milions el 2019.  Des de quan i per què viatgem per turisme? El viatge per motius d’oci s’inicia al voltant del segle XVII i arrenca amb la dècada de 1820 amb l’inici del ferrocarril per part de les classes més benestants de la societat. D’aquella època és…Llegir més
Portugal. De la revolució del Douro a la Serra de São Mamede.

Portugal. De la revolució del Douro a la Serra de São Mamede.

Per Susana Esteban Ordóñez El fascinant món del vi de Porto Vaig conèixer la regió del Douro el 1996 durant un viatge del màster que estava realitzant a la Rioja i em vaig quedar completament enlluernada amb aquella regió immensa, amb un patrimoni vitícola brutal, amb les milers d'hectàrees de vinyes velles amb multitud de varietats autòctones (unes 300) que s'havien preservat gràcies al vi de Porto i que paradoxalment havien romàs gairebé ocultes durant segles per al comú dels mortals. Durant segles, el Douro (que comença a uns 100 km de Porto…Llegir més
Venda a l’Avançada 2019. La situació del mercat

Venda a l’Avançada 2019. La situació del mercat

Ningú suposava fa 9 mesos la difícil i complicada situació social i econòmica que estem vivint aquest 2020. A mitjans d’octubre de l’any passat, en una visita a uns dels grans châteaux de Bordeaux per tastar en primícia la recent fermentada collita 2019 i alguns vins ja embotellats, es palpava un ambient estrany com a conseqüència de les dificultats que es preveien per aquest 2020 en l’economia mundial i, en concret, pel comerç dels grans vins: els aranzels que Trump havia promès pels vins europeus, les conseqüències que tindria el Brexit en el…Llegir més
I ara, què és el luxe?

I ara, què és el luxe?

Per Matoses Estic d'acord amb el meu estimat Jesús Terrés quan afirma que el plaer és una pàtria. Però, quines són les seves fronteres? I la seva bandera? Què regeix la seva Constitució? Unes preguntes que cobren més sentit en aquests temps on el futur no hi cap en els contenidors del passat. Ha canviat la pandèmia la nostra percepció del plaer? I del luxe? Què és el luxe ara? Un menú degustació de vint plats en un entorn amb pompa i un exquisit servei de sala? Una fogassa de pa candial i…Llegir més
Bordeaux 2019 per Château Lafleur

Bordeaux 2019 per Château Lafleur

Fa uns anys, hauríem presentat com atípiques les condicions climàtiques de l'any 2019. Avui tenim clar que aquestes condicions són la nova normalitat! Les condicions climàtiques dels últims quatre anys són bastant similars, amb importants factors recurrents: - L'absència d'un "veritable" hivern. - Una primavera molt primerenca. - Un estiu calorós i molt sec. Som molt conscients d'aquesta important evolució climàtica. El saludable sentit comú i la intuïció del vigneron ens ajuda a adaptar i afinar, juntament amb el nostre equip, les nostres pràctiques vitivinícoles. Estem molt orgullosos de presentar-vos els nostres vins nobles de…Llegir més
Côtes du Roussillon 2019 per Hervé Bizeul

Côtes du Roussillon 2019 per Hervé Bizeul

M’ha calgut, ho confesso, força temps per escriure aquesta oferta a l’avançada de l’anyada 2019. No obstant això, els mosts amics meus, els mosts... Vaig començar força bé, content d’explicar-vos l’anyada, l’estrès hídric ideal d’estiu, les veremes i les fermentacions que, a poc a poc, em feien pensar en les passarel·les, els camins que es fan clars a mesura que avancem. I després va arribar el confinament i l’incertesa. Què passarà demà? Podem fer com si res hagués passat, omplir el celler amb grans ampolles pels dies de sol que vindran, per les…Llegir més
Toscana i Sicília 2019 per Andrea Franchetti

Toscana i Sicília 2019 per Andrea Franchetti

Tenuta di Trinoro 2019 2019: la collita de maduració més tardana dels darrers deu anys La primavera va ser freda, amb un mes de maig que amb prou feines va existir. El 7 de maig hi va haver una gelada que ens va obligar a passar tota la nit encenent més de 9.000 torxes a les nostres vinyes plantades a menor altitud, per evitar danys durant la floració. Tot seguit va arribar un prolongat període de fred que va retardar la floració, especialment per a la sémillon blanc i la merlot. Vam obtenir uns raïms…Llegir més
A la recerca i captura del gust del lloc

A la recerca i captura del gust del lloc

Per Dominique Roujou de Boubée Els que em coneixeu, ja sabeu que vaig caure a la marmita (de vi) quan era petit. I el que vaig trobar a dins em va fascinar de tal manera que vaig decidir dedicar-me professionalment a aquest món. Dins estava amagat el concepte de terroir. Al llarg dels anys, aquest concepte ha vibrat dins meu de diverses maneres. Va ser primer l’aspecte romàntic del terroir el que em va seduir, per després deixar pas a l’aspecte científic. I poc a poc, madurant, vaig entendre que tot estava connectat,…Llegir més
Sierra de Gredos 2019 per Daniel Landi

Sierra de Gredos 2019 per Daniel Landi

La silenciosa saviesa de la natura se’ns escapa entre les mans, amb prou feines fregant les seves raons. 2019 ha estat l’any més difícils de tots els coneguts. Un any marcat per una sequera històrica, un any de set i calor que va acabar, en un gir maquiavèl·lic, amb grans pluges a la verema. Tan poc durant tot l’any i tant al final! L’absència i l’excés. La vinya és font d’inesgotable generositat i esforç. Vinyes que, contra tota raó, ens entreguen una bondat incomprensible, com si d’una mare es tractés. No és un…Llegir més
Douro, Bairrada i Dão 2019 per Dirk Niepoort

Douro, Bairrada i Dão 2019 per Dirk Niepoort

Informes de la verema L'antic museu del Vale de Mendiz va ser adquirit per Niepoort el 2003 i convertit en un celler exclusivament per vinificar els vins d’Oporto. La separació en dos centres de vinificació va ser intencionat, ja que permet processos dedicats i optimitzats un per als Oportos i un altre per als vins del Douro. La finca Quinta de Nápoles té unes 30 hectàrees de vinyes. Els ceps estan situats a una altitud de 180 a 250 m i l'edat oscil·la entre els 26 i els 80 anys. Quinta de Nápoles està situada a la riba esquerra del riu Têdo, i…Llegir més