Familia Roda 107, un viatge cap a la profunditat de la tempranillo

Familia Roda 107, un viatge cap a la profunditat de la tempranillo

Per Agustín Santolaya Cada dia pujava amb l’Isidro Palacios des de Logroño fins a Haro per la N232 i al marge dret de la carretera, entre Cenicero i San Asensio, hi havia una vinya que ens encantava. Els vasos alts sortien entre les llastres de gres, els seus braços retorçats amb la banda nord plena de líquens mostraven orgullosos la seva edat. La plantació no responia a un marc real i es veia que, en plantar els ceps, es va imposar el criteri de la disposició de les roques. En la seva major…Llegir més
Sake per als amants del vi i les harmonies moleculars

Sake per als amants del vi i les harmonies moleculars

Per François Chartier (Master Blender i Productor Executiu– sake Tanaka 1789 X Chartier) i Isabelle Moren (Sòcia de Chartier Créateur d’Harmonies) En la recerca de l’harmonia perfecta, el sake podria ser la solució idònia? "¿Qué es la gastronomía? Somos buscadores de armonías, solo eso es cierto" Alain Senderens, extret del Volumen IV. Vinos Sumillería de Bullipedia El sake és reconegut per la comunitat internacional de sommeliers com un dels millors ‘Celestins’ amb aliments de moltes cultures culinàries i també una de les begudes més versàtils en general. El món del sake ofereix moltes oportunitats…Llegir més
Vi sostenible, ecològic o natural, la guerra d’un missatge confús

Vi sostenible, ecològic o natural, la guerra d’un missatge confús

Per Maite Corsín "Tots els vins naturals són ecològics però no tots els ecològics són naturals", va dir un dia gairebé com una sentència la fundadora de la fira Raw Wines, Isabelle Legeron. Eren els vins naturals silenciosos però molt entremaliats, tot just uns quants però que van ser expandint fins a muntar un bon moviment en format fires, articles, llibres, i fins a un organisme en defensa del Vi Natural que ja suma més de 200 viticultors francesos liderats per Jacques Carroget (Domaine de la Paonnerie, Loire). En aquesta zona de vinyes…Llegir més
La història com a recurs: el Priorat

La història com a recurs: el Priorat

Per Anna Figueras  Cada cop hi ha més interès en conèixer la història i el patrimoni del món del vi. El sector se’n beneficia. El vi és cultura. El passat legitima el present. Dona valor simbòlic i suma identitat. Vincular el vi al passat d’un territori li dona caràcter. L’expressió “entre la tradició i la modernitat” la trobem tot sovint. Nombrosos projectes busquen el dret de pertinença en les generacions passades i més enllà. Aquest ús i, algun cop abús, s’ha incrementat amb la tendència de l“storytelling” aplicat al màrqueting emocional per tal…Llegir més
Decantar o no decantar?

Decantar o no decantar?

Com influeix la decantació d’un vi en les seves qualitats organolèptiques Segons el diccionari de la RAE (Real Academia Española) decantar és l’acció de separar un líquid del pòsit que conté transferint-lo suaument en un altre recipient. Si consultem la definició en el Volum IV del Sapiens del Vi d’ElBulli sobre Sumilleria defineix el terme decantar com l’operació que es realitza per afavorir el contacte del vi amb l’aire i/o eliminar la presència d’impureses i substàncies no desitjades amb l’objectiu d’incrementar al màxim la seva càrrega aromàtica. D’aquestes dues definicions podem deduir que…Llegir més
Rumiant paisatge a l’Empordà

Rumiant paisatge a l’Empordà

Per Anna Espelt La viticultura forma part del paisatge. Hi veiem les vinyes verdes i, si mirem bé, també els vestigis de les que hi van haver. De fet bona part del nostre paisatge està pentinat per les feixes de les vinyes que es van fer just abans que la fil·loxera n’obligués la retirada. La vinya que tenim ara a l’Empordà, a diferència d’altres zones del país, no és un mar de ceps sinó que, tot i que es concentra en els terraprims, està escampada en el paisatge. Aquest fet que sembla casual…Llegir més
El millor del 2020. Grans moments a restaurants i cases de menjar (II)

El millor del 2020. Grans moments a restaurants i cases de menjar (II)

Al llarg del 2020 hem gaudit en nombrosos restaurants. Aquest any, la pandèmia mundial que encara estem patint ens ha impedit viatjar a moltes destinacions que ens agraden i on sempre gaudim. Un record d’alguns dels plats més memorables en un any en el qual hem d’agrair als restaurants —igual que a altres sectors— el gran esforç que han hagut de realitzar.   Les aus Els Casals. Sagàs   El Celler de Can Roca. Girona   Imperial Treasure. Shanghai   Shanghai. Barcelona   Via Veneto. Barcelona   Alkimia. Barcelona   Caelis. Barcelona   Ruihua Villa. Shanghai…Llegir més
50 ampolles excepcionals i grans moments del vi. El millor del 2020

50 ampolles excepcionals i grans moments del vi. El millor del 2020

50 ampolles excepcionals que hem gaudit aquest atípic 2020. Per la seva grandesa indiscutible i perquè estaven en un moment esplèndid. I també alguns grans moments amb el vi com a protagonista, tot i que hem pogut viatjar molt poc i que s’han anul·lat la majoria d’esdeveniments vinícoles. Grans ampolles compartides. BLANCS Espanya Pazo Señorans 2001 (Magnum). Rías Baixas Emilio Rojo Cuvée Julia 2016. Ribeiro Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas 2014. Ribera del Duero Mas Alta La Solana Alta 2017. Priorat França Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Jebsal Sélection de Grains Nobles. Trie…Llegir més
El millor del 2020. El mar. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

El millor del 2020. El mar. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

Al llarg del 2020 hem gaudit en nombrosos restaurants. Aquest any, la pandèmia mundial que encara estem patint ens ha impedit viatjar a moltes destinacions que ens agraden i on sempre gaudim. Un record d'alguns dels plats més memorables en un any en el qual hem d'agrair als restaurants —igual que a altres sectors— el gran esforç que han hagut de realitzar.   Angules que treuen la son Estimar. Madrid   El Celler de Can Roca. Girona   Chez Beltran. Bolvir   Xerta. Barcelona   Restaurant Bonanova. Barcelona   L’eriçó de mar La…Llegir més
Selecció d’escumosos per aquestes festes a RAC1

Selecció d’escumosos per aquestes festes a RAC1

Quim Vila ha parlat aquest matí al programa de ràdio El Món a RAC1 amb Jordi Basté i Fermí Puig sobre escumosos per gaudir durant aquestes festes.    DESCOBREIX TOTA LA SELECCIÓ AQUÍ Leopardi Brut Nature 2013 - Corpinnat. Varietats: xarel·lo, macabeu i parellada. Preu: 20,70€ És un seductor escumós Corpinnat de Llopart. Una insígnia històrica que vol retre homenatge a Bernardus Leopardi, qui va iniciar la tradició vitivinícola de la família el 1385. Assemblatge de xarel·lo, macabeu i parellada, procedents de la finca Can Llopart al municipi de Subirats (Alt Penedès, Barcelona) amb una criança en ampolla de…Llegir més