2016 – El millor de tots

No contindrem el nostre entusiasme, tenim una molt bona anyada entre les mans. Un miracle segons alguns, si recordem les condicions adverses de principis d’any. No obstant, el resultat està inqüestionablement aquí, als dipòsits, el most és d’una qualitat excepcional ja que els raïms van madurar perfectament. Una alquímia especial d’increïbles nivells de sol i pluja arribats en el moment precís. En els records dels viticultors, mai s’havia vist un nivell d’èxit i consistència tan alt a tota la regió, només amb la lleu excepció de les vinyes joves en els terrers més secs.

2016 quedarà a la memòria per diverses raons. En els primers 6 mesos de l’any, es van registrar més de 700 mm de pluja —el doble d’un any normal—. Des de gener fins a juny les precipitacions mensuals foren superiors a la mitjana amb uns ràtios increïbles entre un 20% i un 133%, depenent del mes. La constant humitat durant la primavera va portar una considerable pressió de malalties a les vinyes. Uns atacs agressius de míldiu van causar inquietud per l’estat de les vinyes. Els viticultors van haver de treballar incansablement per salvar la futura collita. Al mateix temps i durant un parèntesis de temps favorable va haver-hi una floració consistent. No obstant això, es respirava una profunda preocupació.

Precipitacions 2016 – Estació Meteorològica de Mérignac, Bordeaux.

L’escenari va canviar a partir de la tercera setmana de juny. Els períodes de sol van començar a ser més abundants i les temperatures van començar a pujar. Un gran cel blau ens va persuadir que podia haver-hi estiu. Els ceps semblaven molt còmodes, el desenvolupament fou regular i els grans de raïm van créixer normalment. Va ser tot bastant inesperat permetent respirar optimisme com un vent beneficiós bufant en les vinyes. Però els viticultors van haver de mantenir la guàrdia —La Mare Natura ens ensenya a ser vigilants—.

Després de un mes de juliol quasi perfecte sense ni una gota de pluja, la vinya tenia una aparença sana i els grans es desenvolupaven bé malgrat el dèficit d’aigua (els ceps s’aprovisionaven de les reserves d’aigua acumulades al sòl durant els sis primers mesos de l’any). Algunes parcel·les de vinya van perdre les fulles, però fou un fet insignificant si el comparem a escala de tota la regió.

L’agost va començar de la mateixa manera fins el dia 15, dies assolellats amb bones temperatures i nits fresques. Els viticultors estan acostumats a les tempestes durant aquest període, sovint, portant gotes d’aigua salvadores. Un període de sequera sever pot causar bloquejos al cicle de creixement i retards en la maduració dels raïms. Aquest any no vam veure ni una tempesta, i encara pitjor, les temperatures no van para de pujar i la sequera d’augmentar. Així que la preocupació i la inquietud van tornar a les ments dels viticultors. Tothom estava resant per a que plogués. 2016 fou indiscutiblement un dels anys més càlids registrant temperatures rècord tant altes (3,5ºC per sobre de la mitjana), com baixes (0,8ºC per sota de la mitjana), comparant-ho amb les mitjanes estacionals.

Mitjana màxima de temperatures 2016 – Estació Meteorològica Mérignac, Bordeaux.

La manca d’aigua acumulada fins a setembre, -72% el juliol, -79% a l’agost i -11% al setembre, evidenciava una dificultat per a aconseguir una maduració òptima, tot i que temia per l’arribada d’unes fortes pluges que podrien arruïnar la collita. Afortunadament, una pluja fina i lleugera va arribar els dies 13 i 14 de setembre.

Un total de 30 i 40 mm, exactament el que es necessitava. Dia rere dia les vinyes van recobrar el seu encant a excepció de les vinyes més joves que van patir una deshidratació considerable. En aquelles zones més susceptibles a l’estrès hídric, els ceps van perdre les fulles molt aviat.

La limitada quantitat de pluges al setembre i a l’octubre va disminuir el tradicional risc de botrytis en aquest període, permetent una collita molt tardana. La verema fou per tant tranquil·la i relaxada —potser, la més llarga de la història ja que els viticultors van poder prendre’s el seu temps—. Això va permetre l’estrany fenomen de vàries seleccions a les parcel·les de varietats negres. El most va mostrar un moderat nivell d’alcohol donada l’elevada producció i el bloqueig en la producció de sucres causats per la sequera i les temperatures diürnes raonables. Va haver-hi també una acidesa satisfactòria amb un nivell d’àcid màlic baix gràcies a l’increïble nivell d’insolació. Als negres la porció de brisa comparat amb el most fou molt més bona. A més, els vins blancs també es presenten molt prometedors gràcies a que les temperatures mai foren excessives. També hi ha una excel·lent quantitat de most.

La vinificació va transcórrer sense complicacions. És cert que quan la matèria prima és de qualitat, com més petita és la intervenció, menys errors es cometen. Tot el que es necessitava era controlar les temperatures durant la fermentació i assegurar-se que els remuntats i els tràfecs es realitzaven de la manera més suau possible. No va haver-hi necessitat de prolongar el temps als dipòsits ja que l’extracció fou immediata i ràpida.

El que els viticultors diuen de l’anyada 2016

Pauline VAUTHIER – Château Ausone

“L’anyada 2016 fou complicada per les vinyes de Vauthier des d’un punt de vista climàtic amb més de 6 mesos de pluja (al voltant de 600 mm entre gener i juny) i després ni una sola gota fins el 10 de setembre. Afortunadament una tempesta el 13 de setembre de 30 mm va permetre als raïms continuar la seva maduració i créixer. Els nostres terrers (sorrencs a Simard, Haut-Simard i Fonbel i argil·lo-calcaris a Ausone, Moulin Saint-Georges i La Clotte) no van patir la sequera exceptuant algunes vinyes acabades de plantar.

Vam començar la verema el 27 de setembre amb el merlot a Haut-Simard. Tot va anar endavant amb calma gràcies a unes condicions meteorològiques idònies. Na es va patir per la podridura. Vam acabar la verema el 19 d’octubre amb el cabernet franc a Ausone. El most va passar entre 25 i 30 dies als dipòsits realitzant els tràfecs i enfonsaments del barret normals”.

Pierre GRAFFEUILLE – Domaine Delon

“En primer lloc, contràriament a altres regions, Bordeaux fou molt afortunada el 2016 ja que no va patir els terribles efectes de la pedra o les gelades. Des de la primavera fins l’estiu, el clima fou fred i molt plujós, però vam aconseguir evitar la pluja durant el moment crucial de la floració que va anar com una seda. No va haver-hi per tant, avortaments.

L’estiu va ser càlid però sense excessiva calor, amb nits fredes que van afavorir un gran diferencial entre nit i dia. L’inconvenient real fou la sequera durant l’estiu de 2016, —només vam tenir 21 mm de pluja en total a Leoville Las Cases entre juliol i agost, pràcticament res—. L’estrès hídric fou un factor important. Sota aquestes condicions, els sòls argilosos i les vinyes amb arrels profundes tendeixen a resistir millor i no pateixen el bloqueig durant el cicle vegetatiu.

Afortunadament unes gotes d’aigua salvadores van caure a meitat de setembre, justament quan les necessitàvem, la natura fou clement amb nosaltres fins el final, una vegada l’equinocci de tardor va passar, el temps es va tornar sec una altra vegada i vam poder tornar a veremar quan nosaltres vam voler obtenint la maduresa òptima a cada varietat i en les diferents parcel·les. La verema fou per tant serena generalment i durant un període llarg. Els dies assolellats foren seguits per nits fredes permetent l’obtenció de raïms sans i perfectament equilibrats.

Vam començar la verema el 26 de setembre i vam acabar al Château Nenin el 12 d’octubre i el 19 d’octubre a Leoville Las Cases i Potensac. Amb una maduresa excel·lent, les vinificacions es van desenvolupar, pràcticament, sense interrupcions. L’extracció es va donar ràpidament així que vam decidir limitar el número de remuntats cap el final de la fermentació evitant una maceració més llarga del normal.

Els vins resultants de la vinificació són potents però elegants, amb un equilibri extraordinari i una qualitat sucosa que fa que te’ls vulguis beure ja. Els vins es tancaran en algun moment, el temps ho dirà. Els tanins són extremadament sedosos i saborosos. Totes les varietats són de gran qualitat. És, sens dubte, una excepcional anyada a Bordeaux”.

Bruno BORIE – Château Ducru-Beaucaillou

“2016? Jo la descriuria com una anyada bíblica. Primerament vam experimentar unes inundacions amb una primavera humida, després les plagues d’Egipte amb malalties (míldiu i podridura gris) i per descomptat després vam haver de creuar el desert amb la sequera. Només 22 mm de pluges en els mesos de juliol i agost. I després, la terra promesa, com més a prop estàvem de Jerusalem, més bonic es tornava. El dia 14 de setembre l’aigua beneïda va arribar amb 30-31 mm de pluja salvadora. Encara que va tardar una mica en assecar-se, no va haver-hi cap perill de malalties.

El 24 i el 25 de setembre vam veremar el merlot i a partir del 4-14 d’octubre el cabernet sauvignon i franc i el petit verdot —tots increïblement consistents, creieu-me!— El temps beneficiós ens va permetre assolir el millor punt de maduresa. Des del 2003 que no veia uns raïms tan extraordinaris, madurs però equilibrats i amb una acidesa excel·lent.

A Bordeaux podem dir que l’anyada fou en general un èxit. Actualment, tots remem en la mateixa direcció i estem recollint les recompenses. Com podríem no ser feliços?

Bernard MAGREZ – Château Pape Clément, Château Fombrauge, Château La Tour Carnet, Clos Haut-Peyraguey

“Els més savis, essent o no propietaris de Château, diuen que aquesta anyada 2016 s’apropa a 2010. És sense cap dubte una anyada remarcable inclús superior a 2015. Bordeaux s’ho mereix després de les dificultats de 2011, 2012 i 2013. 2016 serà el millor antídot per “la pallissa de Bordeaux”.

Encara que no tothom estigui d’acord, Bordeaux amb els seus vins de gran classe i encant, és imbatible. Només cal recordar les collites 2009 i 2010.

Contràriament al que s’està pensant, el sémillon és increïble aquest any juntament amb el cabernet sauvignon i el franc. La pluja incessant dels primers mesos de l’any ens va preocupar, però la tardor va calmar els nostres nervis. La viticultura igual que la vida, és interessant pels seus canvis continus.   

Pel que fa als preus, nosaltres romanem fidels a la nostra filosofia i les nostres promeses amb preus raonables en tota la gamma. No escollim els preus segons els dels nostres veïns, sinó més aviat per atraure als nostres consumidors de tot el món”.

Daniel CATHIARD – Château Smith Haut Lafitte

“L’anyada 2016 va començar malament i al final vàrem presenciar alguna cosa semblant a un miracle. Hem de recordar que vàrem tenir problemes amb les gelades molt aviat, després ens vam ofegar amb tanta aigua i després vam patir la calor de l’estiu. Durant la tardor vam patir una falta terrible d’aigua. Fins i tot va caure pedra. Afortunadament fou una calamarsa petita i lleugera que no va fer mal a les vinyes. Per parafrasejar Nietzche “el que no mati la vinya, la fa més forta”.

El miracle? Una tardor magnífica que va portar un aire fresc i pur. Aquest ens va salvar i va resoldre tots els problemes que van experimentar les vinyes. Vam tenir molt temps per veremar una mateixa varietat, sense pressions i tenint un grup petit de veremadors (80 enlloc de 200 com altres anys).

Al principi vam pensar que el fenomen climàtic tindria conseqüències en el producte final. No obstant, al final, gràcies a que els dies milloraren, vam estar més tranquils i segurs. I no ens vam equivocar! Els vins estan en l’estil del 2010 amb un contingut més noble. Els blancs són d’una qualitat excel·lent, però s’ha de dir que els negres són superiors gràcies a una selecció estricta i a una perfecta maduresa dels grans de raïm que van ser petits i concentrats.

Donat que en moltes zones de França va haver-hi tants cellers dramàticament colpejats d’alguna manera o altra, hi haurà una producció limitada de vi, però a Bordeaux estem beneïts”.

Michel ROLLAND – Consultor i enòleg

“Després de 44 anyades a les vinyes de Bordeaux, espero que creieu que puc fer un judici sobre la qualitat de l’anyada que acaba de collir-se. M’atreveixo a dir i amb convicció que l’anyada 2016 és la millor de totes! La maduresa va tenir lloc sota unes condicions excel·lents i en totes les varietats, resultant en un perfil aromàtic de gran qualitat. Té la frescor, la precisió i la concentració que només les millors anyades poden assolir. Un any excepcional gràcies a la feina feta a les vinyes i al celler. Hem estat particularment afortunats aquí a Bordeaux, l’única regió vitícola a França en estar fora de perill dels seriosos problemes climàtics vistos en altres regions”.

 

Hits: 25

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *