Álava 2015 per Juan Carlos López de Lacalle

“Reflexions i comentaris: Adaptar-se o desaparèixer”

“Després de 35 anys de professió he arribat al convenciment que de gran vull tornar a començar.

Al llarg de la vida un va aprenent, corregint, adaptant-se, patint… Fins aconseguir un nivell de coneixement i d’humilitat que els savis anomenen experiència, que et permet aconseguir un equilibri emocional i la seguretat necessària per afrontar la presa de decisions amb calma. Al mateix temps, sento que existeixen conceptes de gran transcendència a la vida, i que quan un és jove no arriba a valorar prou. Aquest és el cas del temps; aquesta magnitud física amb la que mesurem la durada dels esdeveniments i a través de la qual definim el moment d’inici i de final de cada període. Aquesta senzilla, però per a mi transcendent percepció, m’ha portat a prendre la decisió d’ara o mai.

A més, he arribat al convenciment que una de les claus de futur pels nostres vins i pel nostre celler ha estat i seguirà essent la continua interpretació dels missatges que percebem de la natura. La natura és la nostra guia. Amb tot el respecte, entenem que el sector vitivinícola viu avui en una dicotomia. Existeix una part que ignora aquests valors i uns pocs pretenem potenciar-los per a que serveixin de camí cap a una viticultura respectuosa i envoltada de natura. Davant d’una absència generalitzada d’aquest gran concepte, hem pres la decisió d’abandonar el consell regulador de Rioja.

vespre

Ha arribat el moment d’afrontar el gran repte de la qualitat intrínseca i el seu origen. Aquesta qualitat que arrela els nostres vins a la terra, a la natura, a l’home, al món de les emocions, en definitiva, a l’autenticitat i a la seva identitat com a grans valors. Un altre dels grans objectius a desenvolupar en aquesta nova etapa és fer camí cap a l’excel·lència, aquesta virtut que exalta allò que és bo. Els antics grecs la definien com l’aptitud excepcional per aconseguir un final unit a la prosperitat i a la felicitat a la vida. És a dir, l’excel·lència no necessàriament lligada al món del luxe, sinó més aviat a la passió per les coses ben fetes. Mitjançant l’adaptació també necessitem unir els coneixements adquirits dels nostres avantpassats i conjugar-los amb les incorporacions tecnològiques actuals. Per això, volem treballar per aconseguir un subtil equilibri entre la tradició vitivinícola i la investigació i innovació de les noves tecnologies, però sempre des del respecte per l’entorn natural. Aquesta aptitud ens va reconduir a gaudir dels vins des de la màgia del que és desconegut.

Una mica d’art, una mica de ciència i una mica de misteri és la fórmula per arribar a desitjar el que és inesgotable: el vi.

En definitiva, he arribat a la conclusió tal i com intuïa Roland Barthes (1915-1980), filòsof francès, quan escrivia: “Potser ha arribat l’hora, el moment d’una altra experiència: l’era de desaprendre, de deixar que treballin els moviments de creació imprevisible que l’oblit imposa a la sedimentació del coneixement, de les cultures i de la creença heretada que ens han impregnat. Aquesta experiència té, crec, un nom il·lustre i passat de moda: Sapientia. Absència de poder, una mica de coneixement, una mica de saviesa i la màxima sensibilitat i de gust possible”. Aquest és el nostre somni i el 31 de desembre de l’any passat vàrem iniciar aquest camí per a trobar-nos cada any amb la nova collita que reflexa les condicions climàtiques i el seu entorn natural. La natura segueix el seu curs i cada any ens mostra les peculiaritats que definiran els vins d’una nova anyada.

garnacha vino

Collita del 2015

Dos graus menys de temperatura durant aquest any 2015, respecte a la mitjana, els mesos d’agost i setembre, i les pluges del mes de setembre, han marcat de manera significativa les peculiaritats d’aquesta collita 2015.

Un hivern plujós i fred amb precipitacions, presència de neu i temperatures baixes, van acumular una important reserva hídrica en el nostre sòl i subsòl. Al juny plou durant sis dies, el que dificulta la floració. A la primavera i l’estiu es van registrar pluges esporàdiques acompanyades d’unes temperatures elevades, que van forçar un creixement vegetatiu molt ràpid donant lloc a una superfície foliar abundant.

En resum, una pluviometria de 648 litres/m2 i una temperatura mitjana de 12,76 graus Celsius.

Els vins de la collita 2015 expressen la dolçor d’una maduresa precoç i la frescor d’una maduració lenta al final del cicle vegetatiu. Són vins amb definició, nitidesa, puresa i transparència cromàtica. Vermells cirera vius i plens de llum. Al nas, apreciem notes intenses de fruita vermella, regalèssia, anís i cítrics frescos. Textures i tanins esvelts, contundents, dolços amb sensacions envoltants i gran persistència a la boca. Vins que projecten els seus matisos subtils i delicats en una estructura tànnica d’equilibri i força”.

Descobreix tots els vins de Juan Carlos López de Lacalle 2015 a la Rioja aquí

Hits: 41

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *