Álava 2017 per Carlos López de Lacalle

Descobreix els vins del 2017 de Juan Carlos López de Lacalle a Álava 

ARTADI 2017 
La vinya d’Espanya d’ahir, d’avui i de demà

Continuant amb el nostre empeny en la cerca de la personalitat dels nostres vins, enguany volem posar el nostre granet de sorra, a través d’aquesta reflexió, emfatitzant en la dimensió mesurada i sostinguda dels elements i dels sentiments per trobar-nos, amb l’autenticitat. Quan parlem de vinyes i de vins arribem a la conclusió que és important sentir la interacció dels indrets vitícoles i l’entorn natural que els envolta amb la tradició i amb l’home. De no ser així, entendrem que mai podrem arribar a descobrir la grandesa i l’autèntica personalitat de les nostres vinyes. Per entendre una mica millor la situació actual del panorama vitícola espanyol, seria interessant fer un breu repàs als esdeveniments històrics. L’inici del cultiu de vinya a la península Ibèrica és una mica incert. Alguns historiadors situen el seu origen entre 2.000 i 3.000 anys a.C. però no va ser fins l’arribada dels Fenicis i posteriorment l’Imperi Romà, quan la viticultura espanyola va viure un desenvolupament important. Ja a l’època romana, Hispania (Espanya i Portugal) es va convertir en una gran productora i subministradora dels seus vins a tot l’Imperi. La caiguda de Roma, la invasió de les hordes germàniques i posteriorment, la invasió musulmana, van fer que gran part de la viticultura d’aquest país desaparegués. No va ser fins segles més tard, quan la producció de vi va trobar nous destins comercials com Anglaterra, Holanda, Nord d’Europa, el Nou Món… i llavors la vinya tornà a expandir-se i recuperar la importància que tingué el seu dia. En aquella època es van començar a delimitar les regions vitícoles assentant-se les diferents varietats de raïm en les diferents comarques. A Espanya, regions vitícoles com Rioja, Alacant o Jerez, van ser les primeres en destacar i ser reconegudes per les peculiaritats dels seus vins. A Europa, aquesta evolució cap a la identificació dels llocs de producció, el reconeixement de cada terrer, els seus pobles i les diferències tant edafològiques com climàtiques de cadascuna de les zones de producció, es van gestar a principis de segle, però es van veure alentides o fins i tot en retrocés amb l’arribada de la fil·loxera primer i amb les dues guerres mundials i la guerra civil espanyola, després. A partir d’aquest moment, comença a Europa una gran activitat per recuperar i donar valor a les diferents zones vitícoles; països com França i Itàlia, amb un gran patrimoni vitícola, desenvolupen amb força les Denominacions d’Origen. A Espanya, tot i la gran diversitat vitícola que gaudim, avui només s’han constituït 69 denominacions d’origen, les quals, com és obvi, ens semblen insuficients per poder recollir la gran riquesa vitivinícola de la disposem. Hi ha alguna manera d’apropar-nos al model d’èxit dels països europeus? Podem dividir la nostra vinya en denominacions més petites? Podem, mitjançant aquesta segmentació, incrementar el valor de les nostres vinyes, raïms i vins? Des d’Artadi, creiem fermament que si, que necessitem dimensionar de manera sostinguda els espais vitícoles per donar sentit a totes i cadascuna de les nostres regions. Sense el desenvolupament d’aquest concepte, els consumidors seguiran confosos, sense tenir la possibilitat d’identificar i diferenciar aquelles vinyes i vins amb un denominador comú o, potser, el que és més greu, el consumidor es perdrà la possibilitat de descobrir i gaudir la personalitat i la grandesa d’algunes vinyes perdudes entre tant de vi. L’esforç de molts petits agricultors està en joc. Són aquells que aposten per la diferenciació, la identificació de les seves parcel·les i l’elaboració de vins únics. Com tantes vegades hem comentat, terroir és una paraula difícil de definir i que hi enclou l’esperit dels Grans Vins.

El terroir fou als anys 30 l’origen de les avui conegudes denominacions d’origen, tant a Espanya com al món- Aquest concepte recull a petites zones vitivinícoles amb peculiaritats edafològiques i climàtiques úniques, varietats de raïm autòctones, tradicions pròpies de cada regió i que, avui en dia, amb el pas dels anys, han forjat una història pròpia, que les fan úniques i fàcils de reconèixer pel consumidor. Per aquest motiu, avui, volem emfatitzar en la relació que existeix entre el gran missatge que recull el concepte terroir i la Dimensió Sostenible. Estem sentint d’una manera intensa que la dimensió de l’entorn juntament amb la proporcionalitat que genera el patrimoni històric que envolta la vinya, genera una energia que afegeix al binomi vinya-vi una personalitat i una bellesa que els fa únics. Com a resum, i dirigit a tots aquells que estimem el vi, ens agradaria sintetitzar aquesta reflexió dient que el futur del nostre inesgotable panorama vitícola espanyol està supeditat a la potenciació del concepte terroir i al desenvolupament d’una viticultura de dimensions mesurades i sostenibles. Aquest és el nostre somni a Artadi.

Comentaris sobre el cicle vegetatiu i la collita 2017

El cicle vegetatiu en la collita 2017, està condicionada per la nit del 28 d’abril, quan les temperatures van baixar de manera general a nivells molt baixos i per conseqüència, catastròfics. Hivern de temperatures suaus i precipitacions moderades, seguit d’una primavera amb pluviometria mitjana i temperatures més altes del normal, la qual cosa va afavorir una brostada precoç. Depenent de l’orografia del terreny i de l’estat fenològic de la vinya, la gelada de la nit del 28 d’abril va tenir una incidència diferent al cultiu; en termes generals, a la nostra explotació, vam tenir una incidència d’un 20-25% de reducció de la collita. Durant els mesos següents a la gelada, la climatologia fou francament beneficiosa per la recuperació de la vinya; es van registrar temperatures i pluges superiors a la mitjana a la nostra regió, la qual cosa va facilitar que en el moment de la verema la diferència fenològica no fos significativa. Sembla que la vinya en aquesta anyada 2017 hagi fet seva la frase del filòsof romà Sèneca: “L’adversitat és ocasió de virtud”. Vins savis forjats per l’adversitat. Al nas, gaudim de les seves complexes aromes de fruita i de la seva limpidesa cristal·lina. Móra, grosella, regalèssia, fruites vermelles i anissos fosso amb espècies fresques, generen els matisos aromàtics més excel·lents d’aquesta anyada. Els seus tanins estructurats i fluids a la boca, dibuixen una emocionant esveltesa en el seu registre tàctil. Al final, un reregust inoblidable en constant moviment genera una sensació d’intensa sucositat. Una anyada gran.

Descobreix els vins del 2017 de Juan Carlos López de Lacalle a Álava

Hits: 1

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *