Álava 2019 per Juan Carlos López de Lacalle

REFLEXIONS DE L’ANYADA 2019

Tot i que parlarem de les peculiaritats i, per què no dir-ho, de les excel·lències de l’anyada 2019, ens sembla que és de rigor dedicar unes línies per comentar algun aspecte de la crisi que estem patint aquest any 2020.

Realment, el pitjor d’aquesta situació és el dolor que ens ha deixat la pèrdua de tantes persones. Ens agradaria des d’aquí enviar la nostra mostra d’afecte i proximitat a tots els amics i coneguts que han perdut als seus éssers estimats.

Quan gairebé tot estava preparat per a la gran festa de presentació de la nova collita arriba, en un temps rècord, una pandèmia sense precedents que afecta al món sencer, i amb greus conseqüències sanitàries, econòmiques i socials que ha paralitzat tota l’activitat generant un desconcert total a la societat.

Davant aquesta situació d’incertesa i fent-nos ressò del que diu el filòsof Daniel Innerarity, creiem que és necessari recórrer a la prudència, a la comprensió, a l’empatia i al respecte pel treball. Amb aquestes premisses i amb l’esforç de tots, és segur que molt aviat podrem sortir d’aquesta disjuntiva.

Com cada any, teníem una gran il·lusió per compartir tot allò que la natura ens ofereix i les vivències que cada anyada ens donen la vinya i els seus vins. Però no va poder ser. Com ja us vam anunciar al seu moment, malauradament enguany no podrem gaudir junts de totes aquestes experiències i emocions vitivinícoles.

D’altra banda, els vins han continuat el seu procés i evolució al celler. Parlem de les peculiaritats del cicle vegetatiu de l’anyada 2019 i dels seus vins.

Tres són els aspectes bàsics que incideixen al desenvolupament de la vinya cada nova anyada. D’una banda, les temperatures que es registren al llarg de l’any, per un altre, la pluviometria i, finalment, la incidència de les plagues i malalties que, influenciades per les variables anteriors, poden arribar a afectar a les vinyes i a la qualitat dels seus vins.

Al 2019 vam registrar uns nivells de pluviometria una mica més baixos que la mitjana anual (510 litres/m²) amb una xifra de 462,4 litres/m² repartits pel cicle vegetatiu segons la següent seqüència:

– 205,2 litres a l’hivern,
– 104,1 litres a la primavera,
– 80,1 litres en l’època estival i
– 73,0 litres a la tardor

És important comentar la calamarsada que vam patir el 25 d’agost que ens va afectar greument a les vinyes situades al sud de Laguardia i Elvillar. Les parcel·les de San Ginés, Valmayor, Cuerdamayor, La Ceposilla, Parredonda, Las Ventas entre d’altres, van patir danys importants.

Quant a les temperatures, l’hivern no va ser excessivament fred, excepte els darrers dies del mes de desembre i els primers dies del mes de gener, quan les temperatures mínimes van baixar fins a -4,8 °C.

Per contra, durant el mes de febrer hi va haver dies en els que es van assolir temperatures amb màximes de fins als 22°C.

A la primavera les temperatures van ser les habituals, potser una mica més elevades coincidint amb el seu equinocci, 21°C , que després es van normalitzar acabant amb un final de maig calorós 29,1 °C.

Tot i que la primera quinzena de juny va ser freda, durant tot l’estiu es va mantenir el caràcter càlid estival, essent juliol el que ha marcat les temperatures més altes –calen destacar les màximes de la setmana de Sant Jaume per sobre de 36°C . Durant la primera quinzena d’agost, es van mantenir les temperatures altes per davallar a partir de la tercera setmana d’agost fins a la verema que vam iniciar el 20 de setembre amb les varietats blanques i vam finalitzar amb les vinyes de tempranillo el 10 d’octubre.

Pel que fa a l’estat sanitari de la vinya, podem dir que hem gaudit d’una anyada sense malalties destacables. L’ajustada pluviometria i les temperatures relativament altes a l’estiu ens van ajudar a mantenir sanes les vinyes durant tot el seu cicle vegetatiu.

A conseqüència de les condicions climatològiques anteriors, cal dir que l’anyada 2019 ha suposat un 35% de reducció de la producció respecte a la collita del 2018. Aquesta situació ha estat deguda d’una banda, a una disfunció quant a la diferenciació floral a la planta i, per tant, un menor nombre de flors per gotim. D’altra banda, a causa de les condicions climatològiques de l’anyada, hem registrat un menor èxit de quallat o a la fecundació de les mateixes i per tant la presència d’un menor nombre de baies per gotim.

I finalment, si unim aquestes circumstàncies a l’afecció registrada per la calamarsada en una part important de la nostra explotació, ens trobem amb una collita molt minvada en producció.

En resum, una collita molt curta amb una producció mitjana de 3.200 kg per hectàrea que ha generat un alt nivell qualitatiu.

Dir-vos, amb certesa que estem davant una anyada de gran potencial qualitatiu.

En general, gaudirem de vins amb fruites fresques i madures, gran profunditat i densitat a la boca, amb tanins units i fosos que generen una estructura sòlida amb un perfecte equilibri i amb sensacions acariciadores i sedoses.

Hits: 61

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *