Anyada 2014 a Bordeaux

Com ja és tradició des de fa 16 anys, un equip de cinc persones de Vila Viniteca viatgem a Bordeus cada primavera per tastar i conèixer de primera mà la nova collita dels millors châteaux. Enguany, la setmana de les degustacions de Primeurs fou del 29 de març al 2 d’abril. Durant cinc intensos dies vam degustar vins de l’anyada 2014 a nombrosos châteaux. Al Médoc vam visitar Château Latour, Château Lafite-Rothschild, Château Mouton Rothschild, Château Margaux, Château Montrose, Château Cos d’Estournel i Château Palmer. A Pessac-Léognan, Château Haut-Brion i a Sauternes Château Climens. A la Rive Droite, Château Ausone, Château Angélus, Château Cheval Blanc (on vam degustar també Château d’Yquem), Château Pavie, Tertre Roteboeuf i Château Canon La Gaffelière a Saint-Émilion. A Pomerol foren Petrus, Château Lafleur, Le Pin i Vieux Château Certan. Finalment i per tenir una visió més àmplia de l’anyada, vam realitzar també diversos tastos a la seu d’alguns négociants, i també a les degustacions de Grands Crus per appellation que organitzava la UGCB (Union des Grands Crus de Bordeaux) a Château Léoville Poyferré, Château Lynch-Moussas, Château La Lagune i Château Dauzac.

L’assistència de compradors durant aquesta setmana i l’anterior i posterior fou semblant a la d’anyades precedents, sense que hi hagués un gran increment d’expectació per una collita a priori millor. En general, i com ja és tradició des del 2011, el negoci del vi continua reclamant una baixada significativa dels preus i la propietat dels châteaux segueix argumentant que no és possible degut als baixos rendiments i a què els treballs d’orfebreria a la vinya i al celler han disparat els costos. A més a més, enguany hi havia un nou argument: “Com hem de baixar els preus de la 2014 si és superior a les tres collites anteriors i no tenim vi per vendre? Els clients no ho entendrien”. Així doncs, sembla que definitivament els négociants i la propietat parlen llenguatges diferents, però la realitat constata que els 25 châteaux mítics segueixen venent-se anyada rere anyada i que la demanda, tot i els sobreestocs a països asiàtics i les fluctuacions d’algunes monedes, segueix estant allà. Per la resta de les propietats, és a dir la gran majoria, és una altra història. Nosaltres hem comprat més quantitat de caixes que en les tres anyades precedents i recomanem als nostres clients fer-se amb algunes ampolles dels seus châteaux preferits. Una anyada de bona guarda i que a la majoria de les propietats supera a 2011, 2012 i 2013.

Per comprendre una mica més com funciona la venda a l’avançada i la importància de la setmana de les degustacions en Primeur de Bordeaux recomanem la lectura de tres fantàstics articles imprescindibles publicats al Blog de Vila Viniteca: “Ens hem desil·lusionat amb Bordeaux?” per Fiona Morrison MW (esposa de Jacques Thienpont de Château Le Pin i Master of Wine), “La fascinació i frustració de Bordeus” per Andrew Black (imparteix tot tipus de cursos de vi en anglès a la regió de Bordeus des de grups fins a formacions a mida per a directors dels châteaux més famosos) i “Robert Parker, el fenomen més significatiu en el comerç de vins fins dels darrers 50 anys per Christopher Cannan (fundador d’Europvin i propietari de Clos Figueras al Priorat).

La campanya de Primeurs de la collita 2014 ha vingut també marcada per la celebració de Vinexpo. Tot i que no d’una manera tan sensible com la 2011 –quan es vengueren els vins de l’excel·lent collita 2010–, els anys que es celebra la fira, les visites a châteaux i la concentració de compradors i venedors a la plaça bordelesa acaben per incidir en la campanya de vendes. El balanç d’aquesta edició ha estat dual: d’una banda, alguns expositors desenganyats per la falta de públic i per l’altra els que estaven satisfets perquè no hi havia aglomeracions i per haver realitzat còmodament les reunions amb els seus importadors. Com a totes les fires –i aquesta no n’és una excepció– la feina prèvia i la concreció de rendez-vous és fonamental i imprescindible per a l’èxit comercial. Esperar que algú que “passeja” descobreixi i compri el teu vi sembla ja tan futurista i llunyà com un còmic de Flash Gordon.

I clar, paral·lelament a la fira, cada hora i especialment per la nit se succeïen els actes i sopars als châteaux i restaurants. L’inaugural Sopar de Gala del dissabte a Château Smith Haut Lafitte –amb els millors vins de Pessac-Léognan– seria una avantsala de la del dilluns a Domaine de Chevalier i de l’espectacular sopar del dimarts per a presentar en societat la nova sala de vinificació de Château Margaux, obra de Sir Norman Foster. Tot el who is who del negoci del vi en una impressionant “carpa” gaudint diferents anyades de Margaux amb la cuina de l’estrellat xef Guy Savoy. Però el dimecres per la tarda succeiria a Château Latour l’acte més impressionant al que hem assistit en els darrers anys. Després d’un tast dels diferents lots (per parcel·les) que conformaran el Grand Vin de Château Latour 2014, un sopar excepcional gaudint de 100 anys de Château Latour a través de 17 ampolles irrepetibles. De 1966 a 1865!!! Però aquesta és una altra història que mereixerà pròximament una crònica a part al nostre blog.

Hits: 61

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *