Anyada 2018 a la Sierra de Gredos per Daniel Landi

El ritme de les anyades

La vida és una muntanya russa d’anyades que se succeeixen sense demora, una rere l’altre, passant de veremes primerenques a tardanes, passant d’aquells anys en els quals la pluja és escassa als que la seva abundància ens inunda de felicitat. El cor s’afligeix o s’expandeix segons vinguin les tempestes o les temperatures. La viticultura s’adapta. Tot sembla ser més extrem en els darrers anys, tot s’accentua.

2016 va ser una gran anyada, magnífica i plena, per la qual van haver d’esperar molts anys a Gredos. Un regal de la natura que pensàvem que potser no tornaríem a veure en una dècada. Però, contra tot pronòstic, el 2018 hem estat beneïts per una altra anyada excepcional, que ens emociona profundament i ens permet respirar després d’haver perdut el 50% de la collita l’any anterior.

Els quatre genets de l’Apocalipsi del 2017 van sortir per la finestra portant-se amb ells el mal record de la pedra, i deixant a casa la meravellosa llum dels seus vins de caràcter mediterrani, anyada primerenca, però de llarga i segura satisfacció en el temps.

La 2018 trucava a la porta.

La verema més tardana

Una anyada que trucava amb l’ímpetu d’un hivern tardà però fred, la neu a la vinya, la pluja atlàntica, les tardes grises, la persistent pluja de primavera, les temperatures assossegades de l’estiu. Tot al seu lloc i en el moment adequat. Aquest cop no hi va haver tragèdies gregues.

Un any de cicle tardà, el més retardat que coneixem fins a la data, amb unes circumstàncies amb les quals ens trobem feliços i on els nostres vins expressen millor la nostra cerca. La brotada va tenir lloc la tercera setmana d’abril, la floració a finals de juny i fins i tot a primers de juliol en algunes de les vinyes més extremes, el verol al voltant del 20 d’agost en el vessant sud de la Serra i, un mes més tard, a les vinyes de l’Alto Alberche. Una verema que començava més tard que mai, el 18 de setembre, quan en altres vinyes amb prou feines havien començat a canviar el color dels raïms. Gredos i els seus diferents mons entre les muntanyes.

En la darrera setmana de setembre, com ja és costum, les pluges de tardor van arribar amb insistència deixant 100 litres durant els primers dies d’octubre. Temps d’espera, de feina a les vinyes més tardanes, treball meticulós cercant la maduració, que es va ajuntar amb la verema en altres zones i l’elaboració dels vins al celler.

Alba a Reina de los Deseos, 24 de setembre

La bellesa del classicisme

Una verema la final de la qual es va complicar amb dues onades de pluja més a mitjans d’octubre i que finalment vam acabar el 18 d’octubre tallant els darrers raïms a Las Iruelas, tres hores abans que s’obrís el cel de nou i caiguessin uns altres 100 litres en dos dies.

Ens vam quedar amb la sensació d’haver viscut quelcom únic, que ens fa imaginar el que devien viure els viticultors en dècades passades on acostumava a fer molt més fred, on les vinyes orientades al sud eren les més preuades.

Anyada de caràcter vegetal, racial, clàssica, estreta, subtil, de vins delineats i d’una enorme bellesa.

Caràcter atlàntic, on la garnatxa de vegades abraça la poulsard en el seu suc elèctric i sucós de mandarina, vents del nord que perfilen els vins.

Una anyada 2018 on, per primera vegada, apareix a la venda a l’avançada l’altra part d’El Tamboril, la part negra, les garnatxes velles que conviuen amb els raïms blancs. Un vi que hem anat cuinant a foc lent en els nostres caps d’ençà que el 2010 comencéssim a elaborar aquest paratge. Una garnatxa a 1.200 metres d’altitud, amb prou feines 13,5% i amb un pH final de 3,0. Un vi el capità del qual és el quars del qual es compon el sòl. Un vi estricte en la trama, punyent en la seva acidesa i de final vertiginós que per a nosaltres representa el fil.

X Aniversari

2018 ha estat un any especial també per a nosaltres doncs fèiem deu anys des que vam donar les primeres passes de Comando G. Quelcom que va començar amb la idea de fer un vi per a nosaltres, un vi d’amics, i que va anar avançant segons descobríem vinyes increïbles, moltes d’elles abandonades, i que no podíem deixar passar davant els nostres ulls. Gredos ens va hipnotitzar.

I des d’aquí volem agrair a totes aquelles persones que han confiat en nosaltres i ens han ajudat durant aquests anys. A la família i als amics, que no només ens van deixar els seus estalvis quan els bancs en plena crisi econòmica no donaven crèdit, sinó molt més important, ens han donat sempre el seu suport i alè; a persones com Quim, Eric, Pitu, Miguel, Carlos i molts d’altres que, ja fos des del seu restaurant o des de la seva importadora de vins, van apostar per la nostra feina quan ningú coneixia Gredos; a Marc, que va estar amb nosaltres molt al principi, el nostre record i afecte; també a tots aquells companys de professió que ens heu ensenyat i emocionat amb la vostra feina; i també, a tots vosaltres que gaudiu amb els nostres vins i ens feu sentir la vostra calor. I, per descomptat, molt en especial a les nostres dones, que són el nostre baluard i el nostre lloc al món. Sense elles res d’això seria possible.

Gràcies de veritat, ens sentim uns privilegiats per treballar aquesta terra, per fer el que ens agrada i poder viure d’això. Sabem que la nostra història és curta. Si mires enrere, deu anys no són res al món del vi, però a nosaltres ens agrada mirar cap al davant. El millor està encara per arribar. L’agricultura és un treball de solc llarg. I així és com ens agrada treballar, entenent que les vinyes són transmissores de la història, unint a les generacions en el temps a través del terra.

 La Rubia y la Colorá llaurant la vinya de Reina de los Deseos

Anyada 2018. Dates de verema i quantitats
CANTOS DEL DIABLO, 21 de setembre, un foudre de 1.400 litres.
EL REVENTÓN LADERA (RVL), 23 de setembre, una bóta de 700 litres.
REINA DE LOS DESEOS, 24 de setembre, dues bótes de 700 litres.
LA MUJER CAÑÓN, 25 de setembre, tres bótes de 500 litres i una de 300 litres.
LAS UMBRÍAS, 26 de setembre i 2 d’octubre, un foudre de 1.200 litres.
EL REVENTÓN (RV), 4 d’octubre, una bóta de 700 litres.
REY MORO, 8 d’octubre, un foudre de 1.000 litres.
TAMBORIL TINTO, 16 d’octubre, una bóta de 500 litres.
RUMBO AL NORTE, 17 d’octubre, un foudre de 1.000 litres.
TAMBORIL BLANCO, 17 d’octubre, un ou de formigó de 700 litres.
LAS IRUELAS, 4, 9 i 18 octubre, una bóta de 228, una altra de 600 i un foudre de 1.400 litres.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA 2018 DE COMANDO G, DANIEL LANDI I UVAS FELICES AQUÍ

Hits: 125

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *