Anyada 2020 a Corullón (Bierzo) per Ricardo P. Palacios

Anyada de calor, vins d’inèdita textura
Després d’una tardor de temperatures suaus i amb abundants precipitacions (més de 500 litres entre octubre i desembre del 2019) l’hivern va arribar sec i càlid, gairebé en extrem. La dada global és reveladora: la mitjana tèrmica de l’hivern del 2020 va ser entre 1,5 i 2,5 graus superior a la mitjana històrica al Bierzo.

Sense gairebé neus i amb gelades limitades, bona part de l’estació hivernal es va caracteritzar per un temps d’incipient primavera. És necessari aturar-nos al febrer, quan les temperatures mitjanes es van situar 3 ºC per sobre del normal; no s’enregistrava res així des del 1990.

Aquest ambient va persistir durant una primavera també seca, amb algun petit parèntesi de pluja a l’abril. A la vinya, l’efecte més notori va ser l’avançament del cicle fenològic del cep en uns quinze dies.

Els dies se succeïen ufans, suaus i agradables, sostenint en tot moment el desenvolupament anticipat de les plantes. Juny va portar mitjanes una mica fresques, però no van trigar a recuperar l’ambient càlid, amb un inici d’estiu astronòmic calorós i una mica tempestuós.

El mes més càlid
Del mes de juliol cal destacar que va ser el més càlid des que es tenen dades. Algunes nits van ser fins i tot de les que la meteorologia denomina “tropicals”, és a dir, amb mínimes superiors a 20 graus. Va ser també un mes molt sec, amb mínimes excepcions com la tempesta amb pedra que el dia 11 va danyar algun raïm a la vall.

En la mateixa tònica va començar l’agost, tot i que aviat es va imposar una major normalitat, exemplificada en una característica pròpia dels climes d’interior: l’oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit. A mitjans de mes va caure alguna tempesta i després es van succeir dies de pluja de certa abundància. Els registres confirmen que l’agost a Corullón va precipitar aproximadament el doble de la mitjana normal.

Amb temps càlid i sec entrem al setembre, fet que va ajudar una verema no només primerenca sinó també força ràpida. Per descomptat, amb el raïm amb un excel·lent estat sanitari. El final del cicle va conèixer un normal descens de les temperatures i algunes pluges heterogènies, amb les que vam obrir una tardor força suau en el seu conjunt.

Una mencía que sorprèn per la seva dimensió fluïda
En els primers mesos, els vins del 2020 ens van meravellar pel seu perit canviant, però ja emergeixen amb una important estructura i una fluïdesa definida i emocionant.

Avancem l’excèntrica textura de la mencía, que després de la fermentació va anar guanyant volum amb el pas dels dies. La seva estructura tànnica crida l’atenció, i notem com sembla créixer de l’ànima càlida de l’any una dimensió vinosa. És estranya i atraient, i mostra signes d’una frescor diferent, tan inusual com el comportament d’aquest any calent i de pluges irregularment distribuïdes. Aquestes condicions i el caràcter dels vins ens conviden a un gaudi i una observació apassionant.

Esperança i vida
Els racons dels castres s’ompliran d’un vi entusiasta, vibrant i alhora amable, on en decantar-lo a les celebracions, inspirarà el moment de qui ja el prepara per al seu servei. La seva aroma encisadora, flors i fruites és el preludi d’una experiència íntima, cabdal fluid de sabors purs i honestos a l’origen dels seus camps embruixats per la natura de la nit. Màgia del nord, vi que t’abriga amb la seva vivacitat cremosa, mora i estepa, esperança i vida.

DESCOBREIX TOTS EL VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE DESCENDIENTES DE J. PALACIOS

Hits: 56

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *