Anyada 2020 a Gratallops (Priorat) per Álvaro Palacios

Pluges insòlites i la paradoxa d’una opulència desconeguda
Als vessants de pissarra del Priorat havíem oblidat aquells anys humits del passat, quan de tant en tant irrompia en aquestes terres un cicle de precipitacions per sobre de la mitjana. L’anyada 2020 ens va retornar aquesta constatació, amb una primavera plujosa com feia temps que no vivíem.

Però hem de remuntar-nos al mes d’octubre precedent. Amb els seus 150 litres, semblava avisar-nos d’allò que s’apropava: una anyada copiosa, els 800 litres de la qual van arribar al punt de desafiar la inequívoca vocació mediterrània d’aquesta comarca.

Després d’un gener també excepcionalment plujós, el període entre març i juny ens va deixar precipitacions sense igual. 43, 158, 183, 108: les dades dels litres caiguts aquests quatre mesos subratllen una cadència que, quan la revisem en el futur, seguirà deixant-nos sense paraules.

La pluja abundant a la vinya pot mostrar una altra cara, una part poc desitjable: en combinació amb les suaus temperatures crea l’entorn perfecte pel desenvolupament d’una de les pitjors malalties fúngiques que ataquen la vinya.

I això és el que va ocórrer amb l’històric embat de míldiu del 2020.

La magnitud de l’atac de míldiu
Les temperatures mitjanes d’abril i maig no van trigar a assolir els 20 ºC. Els dies es van succeir plujosos i l’aigua saturava la terra i l’ambient d’una humitat fora del comú. En aquesta confluència d’elements insòlits i a la vegada propicis, el míldiu no va trigar a activar-se. Ja en la segona quinzena de maig, bona part de les nostres vinyes prioratines mostraven traces d’aquest fong a les seves fulles.

Parlant amb els més veterans viticultors de la nostra comarca catalana, ningú recordava un fenomen d’aquesta magnitud. Vam haver de multiplicar els esforços al camp per pal·liar com vam poder les primeres mostres de la plaga. No va ajudar gaire un juny plujós i amb poca oscil·lació tèrmica, però el juliol va arribar per fi amb un temps assolellat, sec i ventós.

El serè, el vent secant, el nostre cerç del Priorat, va contribuir a netejar la vinya. Progressivament vam anar guanyant calor i bon temps, tot i que va ser a partir de la meitat de juliol quan es va imposar l’estiu mediterrani en majúscules.

I així, amb una feina continuada, setmana rere setmana, vam vèncer finalment el míldiu.

Els dies d’agost, i fins a principis de setembre, van estar marcats pel signe del sol i la canícula. Estiu radiant que brillava en els petits fragments de pissarra i en els raïms del verol sa i feliç. Amb aquesta felicitat al seu interior, els raïms van arribar sans a una de les veremes més precoces de la nostra història. El 10 de setembre vam començar a veremar Dofí; el 25, L’Ermita. Una data increïble per la seva promptesa.

La textura de l’opulència
Les garnatxes del Priorat, amb la seva gran presència davant de les dificultats i exigències de la natura, es mostren intenses, d’una força que amb prou feines pot contenir-se de tan física i voluptuosa. Color profund, desconegut, mai fins ara viscut. Volum esfèric i vehement. Fons cabdal i sòlida textura que sobresalten amb una dimensió tan hercúlia dels seus tanins.

I a la vegada, el vi del 2020 mostra gestos de generositat i d’intriga abstreta, com si intentés explicar les complexitats del clima. Les sensacions del plaer conviuen amb una maduresa rotunda. La seva opulència oferirà el millor de si mateixes amb el pas de les dècades, intuint en una gota la magnitud del cabdal de tot un riu ple de força i sensualitat embruixada.

En aquesta anyada despòtica, els ceps han emergit gloriosos. El seu triomf inundarà les nostres celebracions amb l’energia del sol i amb la vida anhelada per llarg temps.

Dades rellevants
Precipitació anual: 674 litres

Temperatura mitjana: 15,81 ºC
Humitat relativa Mitjana anual: 63,07%
Hores de sol: 4.400 hores
Brostada: a partir del 5 de març
Floració: a partir del 8 de maig
Verol: a partir del 14 de juliol

Dates de veremes
L’Ermita: 25 i 29 de setembre

Les Aubaguetes: 22 de setembre
La Baixada: 11 i 12 de setembre
Finca Dofí: Del 10 al 21 de setembre
Gratallops Vi de Vila: Del 6 de setembre a l’1 d’octubre

DESCOBREIX TOTS EL VINS DE VENDA A L’AVANÇADA D’ÁLVARO PALACIOS AL PRIORAT

Hits: 86

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *