Anyada 2020 a Sierra de Gredos per Daniel Landi

El vi és paisatge embotellat i radiografia d’un moment històric. El sabor d’un lloc concret interpretat per les circumstàncies. Vida vegetal i vida humana. El diàleg entre la roca i la carn. Història, cultura, herència i llegat. La família al voltant de la taula. Somnis embotellats. El vi és vida.

Una vida que es va veure envestida el 2020 per la incertesa, la por i el dolor. Un jaló al camí de la humanitat. Un avís des de les ombres que nosaltres mateixos hem creat. La falsa utopia del progrés constant i infinit. La cobdícia humana. La supèrbia que creia dominar la natura. És urgent reflexionar, què estem disposats a oferir cadascun de nosaltres?

Un altre regal de la Natura

L’hivern va ser sec i relativament calorós com comença a ser habitual. Dies de poda en la tranquil·litat del repòs. No obstant això, la primavera va començar amb una nevada el darrer dia de març com l’avantsala d’un abril molt plujós. L’aigua queia a poc a poc i calava les arrels. Els nostres dies van anar passant en la intimitat de l’equip, el silenci dels cels blaus sense ratlles blanques i el treball a la vinya que es multiplicava fins la nit. Maig va ser fresc i també plujós. Els camps estaven exuberants. Els pàmpols buscaven el cel amb una rapidesa ensordidora. Beneïda primavera. Les muntanyes buides de tot artifici donaven lloc a altres sons, a un contacte més sensorial amb el bosc. Els cérvols caminaven tranquils per les carreteres despoblades, els porcs senglars s’apropaven a beure al rierol d’El Reventón a plena llum del dia i, fins i tot, una guineu ens va acompanyar algunes tardes a Rumbo assegut al nostre costat. Mai havíem sentit una presència tan viva. Vam estar abraçats per l’assossegament dels espais oberts.

Ja el juny, vam tenir una floració fantàstica seguida de més pluges. Els prats encara seguien verds. Any de paparres, any de grans vins. No va ser fins al juliol quan va aparèixer l’estiu amb setmanes molt caloroses que ens van ajudar a equilibrar. A mitjans d’agost van caure uns altres 30 litres que van refrescar de nou les terres justament quan començava el verol. La calor dels primers dies del setembre va aproximar finalment la verema en una anyada de dates clàssiques i de molt bona producció.     

                                                                                                                                                           

Cicle 2020

Les primeres baies van confirmar les nostres sensacions. El raïm era espectacular. Amb equilibri, sabor i acidesa cítrica. Les vinyes estaven com mai. Un gran treball de tot l’equip durant la primavera i l’estiu. Tot molt sa amb gotims airejats i protegits a l’ombra.

Sense gelades, sense pedra. Però amb fortes pluges en verema. Mai hi ha descans en aquestes terres. El 17 de setembre va caure una pluja tremenda de caràcter tropical quan amb prou feines havíem començat la collita. Vam apostar per avançar un parell de dies la recollida de Cantos del Diablo i de La Breña. Una decisió que vam fer amb dubtes, però que avui ens ensenya el que potser sigui el millor Cantos del Diablo que haguem fet.

Inoblidable va ser la verema d’Umbrías el 2 d’octubre sota una cortina encegadora d’aigua. Amb ajuda dels nostres veïns vam recollir el raïm en unes dues hores i la vam posar a assecar al celler amb grans ventiladors com si es tractés d’una perruqueria. Una anyada on Umbrías mostra de nou la seva cara més etèria, translúcida i de finesa sublim.

Dates de verema i producció:

El Reventón: 6 de setembre i 6 d’octubre, un foudre de 1.400 litres i una bota de 500 litres.
Cantos del Diablo: 15 de setembre, un foudre de 1.400 litres.
La Breña: 17 de setembre, una tulipa de 1.400 litres.
Las Iruelas: 14 i 29 de setembre i 1 d’octubre, un foudre de 1.400 litres i una tulipa de 1.400 litres.
El Tamboril (tinto): 26 i 30 de setembre, un foudre de 1.200 litres.
El Tamboril (blanco): 30 de setembre, una bota de 300 litres i dues damajoanes de 54 litres.
Tumba del Rey Moro: 30 de setembre i 1 d’octubre, un foudre de 1.200 litres.
Las Umbrías: 2 d’octubre, dos foudres de 1.000 litres.
Rumbo al Norte: 23 de setembre, 5 i 19 d’octubre, un foudre de 1.200 litres.

L’anyada 2020 és una gran anyada. Són vins meravellosos, de fruita estreta, definits, precisos. Complexitat i finesa. Tenen tot allò que ens emociona i busquem. Un nou regal de la natura. Una altra anyada parell a Gredos.

Si una cosa ens ha recordat el 2020 és la importància del gest. Reafirmar-nos en l’aposta irrenunciable que vam fer per cultivar en harmonia, respectar i molestar el mínim possible. La riquesa del policultiu. La terra no ens pertany. La recuperació d’antigues vinyes abandonades. Revelar la història d’una regió muntanyosa enfonsada en l’anonimat. Plantar per a les generacions que vinguin. Escoltar les muntanyes, sentir les arrels i treballar amb una mirada de solc llarg. Encara ens queden moltes coses per millorar.

La vinya és un arma carregada de futur. Un futur que depèn del que fem avui. Sempre recordarem el 2020. Salut!

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE COMANDO G, DANIEL LANDI I UVAS FELICES

Hits: 72

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *