Anyada 2020 a Alfaro (Rioja Oriental) per Álvaro Palacios

Superat el míldiu, un esforç immens retribuït amb una idíl·lica maduresa
Coincidint amb l’inici d’un any d’adversitat i esforç, a la nostra vinya de Rioja Oriental van esclatar dies de fortes pluges. 16 de març: els més de 80 litres a La Montesa van crear les condicions ideals per al desenvolupament de la pitjor plaga de vinya que hàgim conegut en els darrers cicles.

Aquest mes, amb 125 litres registrats a La Montesa i 135 a Valmira, i al següent d’abril, amb 87 i 83 respectivament, exemplifiquen una etapa de precipitacions abundants en extrem. Sumats al maig, suposen la meitat de tota la quantitat de pluja de l’anyada, que es va apropar a la nodrida quantitat de 500 litres anotats a l’estació de La Montesa.

Més enllà de les xifres absolutes de pluja és necessari remarcar la seva distribució anòmala, amb una contínua precipitació primaveral: quasi cada dia anava caient una certa quantitat. Aquesta situació es va combinar amb unes temperatures relativament càlides i el resultat no va poder ser més determinant per al desenvolupament posterior de l’anyada.

L’aparició del míldiu
Efectivament, l’associació entre les pluges continuades i la suavitat tèrmica, molt notable ja a partir de mitjans d’abril, va obrir les portes al míldiu, malaltia fúngica del cep específicament associada a aquestes condicions.

En plena brostada, les vinyes d’Alfaro es van veure força afectades. Davant la plaga, la nostra viticultura ecològica va exposar la seva capacitat d’adaptació i també tota la força de la seva exigència. Vam haver de desplegar una vigilància exhaustiva, una acció pal·liativa de densitat inusitada.

El maig i el juny, amb les seves pluges rellevants, van dificultar encara més els nostres esforços. Però finalment va arribar l’estiu amb un vell conegut, el cerç o vent del nord-oest, de ratxes seques, persistents, benèfiques. Després de setmanes de dedicació i una feina ingent cep a cep, amb aclarides i desfullats, van aconseguir doblegar la plaga ja entrat el mes de juliol.

Les temperatures, que s’havien mantingut una mica curtes fins a mitjans de juliol, es van disparar al zenit de l’estiu. Es van succeir dies i nits d’intensa canícula i de sequera persistent. El total de precipitació entre juliol i setembre amb prou feines va assolir els 25 litres a La Montesa i els 30 a Valmira. L’aridesa i la calor van imposar un domini constant, molt perllongat, en un estiu sa que després d’una rigorosa verema en verd desembrollant tots els raïms, ens va conduir amb normalitat fins a l’esperada conclusió del cicle d’aquesta anyada 2020.

Vins de bravura irresistible
La verema, gairebé tan primerenca com ho va ser l’anyada 2017, es va acabar amb rapidesa. Una producció de nivells normals va entrar al celler amb integritat i bellesa, com cistelles de fruita escollida. La garnatxa, varietat central de les nostres terres de Rioja Oriental, va desplegar un fulgor d’harmonia, fet d’una gustosa acidesa i una carnositat impulsiva.

Els vins destaquen per la seva pigmentació irresistible. On està la clau d’aquesta intensitat hipnòtica? Potser és la calor continuada de l’estiu, la llum d’un sol radiant dia a dia, setmana rere setmana, en una tònica sense treva que, al mateix temps, va regalar un meravellós estat sanitari i una maduresa àgil.

Els tanins, imponents, acullen en la seva trama el fluid gras, dens i bell d’un vi exultant d’energia. La seva lluentor omplirà els moments del desig, de l’agraïment, de la felicitat. Els seus encisos despertaran la fantasia i anul·laran el temps d’assaborir la seva màgia.

Fets rellevants
Precipitació anual: 447 litres Montesa – 486 L Valmira
Temperatura Mitjana: 14,63ºC La Montesa – 14,01 ºC Valmira
Humitat Mitjana: 66,64 % La Montesa – 68,02% Valmira
Hores de sol: 4.454 hores
Brostada: a partir del 10/3/20 a La Montesa i 14/3/20 a Valmira
Floració: a partir del 2/6/20 a La Montesa i 8/6/20 a Valmira
Verol: a partir del 30/7/20 a La Montesa i 5/8/20 a Valmira

Dates de verema
Plácet: 19 i 21 de setembre 2020
La Montesa: del 14/9/20 al 13/10/20
Quiñón de Valmira: 18 de setembre 2020

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE PALACIOS REMONDO

Hits: 59

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *