Anyada 2021 a Corullón (Bierzo) per Ricardo P. Palacios

El temps suau dels petits prodigis

Una anyada diferent, de sorpreses contingudes, treball intens i premi d’un raïm seductor i elegant.

Després d’un desembre humit, que va ajudar a contrarestar el dèficit d’aigua de tota la tardor, va començar l’any 2021 amb una irrupció inèdita: el temporal Filomena va cobrir bona part d’Espanya de neu i va deixar un mantell de gel persistent durant diversos dies.

A les nostres vinyes del Bierzo, Filomena va treure el cap mostrant la seva faceta més seca i freda. Encara que a les nostres vinyes no hi va nevar, el terra es va endurir com poques vegades havíem vist i no va ser fins a finals de gener quan la pluja i l’increment tèrmic van començar a revertir aquests efectes. Es va iniciar llavors una etapa relativament càlida i humida. La primera setmana de febrer, els ametllers ja estaven florits.

Paisatge de muntanya nevada i turons d’un tímid pols gairebé primaveral. Així va passar la resta de l’hivern del Bierzo i així vam donar la benvinguda als que haurien de ser els mesos més plujosos de l’any. Però, al contrari, va arribar un llarg temps sec, amb prou feines alleujat per precipitacions disperses.

Del març al juny del 2021 amb prou feines van caure 140 litres, un 17% de la pluviometria total del cicle: registre baixíssim, revelador d’una situació anòmala als vessants de Corullón. Què es podia esperar de l’evolució de la vinya, el primer brot de la qual redoblava els riscos davant de possibles adversitats meteorològiques?

Episodis puntuals de calamarsa, alguna gelada tardana a l’abril i, al maig, l’aparició temuda dels primers fongs a la vinya. Després va venir el juny amb tempestes, baixades sobtades de temperatura i una forta pedregada la tercera setmana. Arribem a les portes de l’estiu, després d’un mes de juny mogut, però sempre dins un marc general de sequera.

Retorn al delicat estiu

Els anys precedents semblaven haver volgut acostumar-nos a estius tòrrids, propis de latituds peninsulars més meridionals, però aquest del 2021 ens va retornar el regust dels ambients suaus d’abans. I la variabilitat! Menys pluja, vam tenir de tot durant els llargs dies de juliol: estones de sol, nuvolositat abundant, pujades tèrmiques acusades, però curtes, alguna calamarsa esporàdica…

Vam tenir també afectacions de míldiu i black rot. Els fongs es trobaven a gust entre temperatures curtes i precipitacions a deshora. Evidentment, ja al juny havíem vist i comprovat les exigències de l’any pel que feia a la feina al camp. Vam haver de fer moltes hores i molt esforç, cuidant amb tenacitat terres, sarments, fulles, els raïms incipients…

A l’agost, l’absència d’aigua es va acompanyar durant setmanes d’una certa calor, continuada i seca, sense pics destacables, però amb persistència. Només va ploure entre un 50% i un 75% de l’habitual aquest mes.

Al raïm li costava madurar. La combinació d’unes temperatures contingudes i de la manca de reserva d’aigua en limitava el creixement. La situació es va agreujar amb un inici de setembre més humit i càlid, amb rosades i xafogor diürn. El perill de podridura es va disparar. També el treball de prevenció.

La verema més desafiant

Ens situem a les portes de verema amb una recuperació dels valors pluviomètrics i amb una situació vitícola molt complexa. Temíem per la maduresa i la salut del raïm. El sucre apareixia detingut, l’estat fenòlic despistava… Els desafiaments assetjaven amb el pas dels dies de setembre.

Va arribar la collita per fi! Vam posar cos i ànima en una recol·lecció minuciosa en grau extrem. Selecció i més selecció. Part de la verema va haver de ser defugida, en favor dels raïms en l’òptim estat. De nou, selecció. I al capdavall, un petit prodigi.

La bellesa es va obrint pas

Avui, amb els vins de Corullón a la tranquil·la estada de les etapes inicials, celebrem l’arribada d’una nova bellesa. Com a raigs d’un sol tímid a l’alba de la muntanya, contenen una finor tènue i aclaparadora alhora. Una proclama segura de la seva futura expressivitat, feta de moderació, seguretat i equilibri enlluernador.

L’any en el qual el lloc descansa més que mai sobre la perícia del treball de la mà humana. L’any d’un temps frugal que envia els extrems a l’oblit, les vinyes de mencía es mostren més lliures que mai. No ens han donat allò que busquem, sinó allò que consideren que mereixem. La seva timidesa humil es torna grandesa. La seva lluita interna es vesteix de la més hipnòtica elegància que han tingut els nostres vins de Corullón.

Dades rellevants
Precipitació anual: 828,08 mm
Temperatura mitjana: 13,98ºC
Humitat mitjana anual: 68,08%

Brostada
Corullón: a partir del 20 de març
Valdafoz: 31 de març
Moncerbal: 27 de març
Las Lamas: 25 de març
La Faraona: 2 d’abril

Floració
Corullón: a partir del 25 de maig
Valdafoz: 9 de juny
Moncerbal: 28 de maig
Las Lamas: 1 de juny
La Faraona: 11 de juny

Verol
Corullón: comença el 20 juliol
Valdafoz: 9 d’agost
Moncerbal: comença el 23 juliol
Las Lamas: 27 de juliol
La Faraona: des del 9 agost

Dates de veremes
Corullón: del 30 d’agost al 5 d’octubre
Valdafoz: 1 d’octubre
Moncerbal: del 30 d’agost al 26 de setembre
Las Lamas: 22, 24, 27 i 29 de setembre
La Faraona: 2 d’octubre

TOTS ELS VINS DE RICARDO P. PALACIOS EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 10

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *