Anyada 2021 a Douro, Bairrada i Dão per Dirk Niepoort

DOURO – Quinta de Nápoles
L’inici del cicle vegetatiu de l’anyada 2021 va començar força sec (de novembre a gener), després de l’any 2020, que es va considerar també molt calorós i sec. El primer mes del 2021 va continuar amb precipitacions per sota de la mitjana a totes les subregions del Douro, amb un mes de febrer que va restaurar la reserva d’aigua amb valors per sobre dels històrics de la regió.

La primavera es va considerar normal climatològicament parlant, un març molt sec i amb temperatures suaus va fer que la brostada a Quinta de Nápoles es produís entre els dies 9 i 13, seguida d’un abril més humit amb valors de precipitació més elevats i espaiats en el temps, fet que va permetre un major control fitosanitari a la vinya, seguit d’un mes de maig molt sec, que va fer que la vinya comencés a florir, força sana, la primera setmana de maig.

El mes de juny va ser de gran inestabilitat climàtica a la vall del Douro, amb molta pressió atmosfèrica, especialment durant la setmana del 12 al 19 amb constants tempestes i en algunes zones calamarsa puntual. Afortunadament, la Quinta de Nápoles no es va veure afectada per la calamarsa, sinó per l’alta pressió atmosfèrica (alta temperatura i humitat que van provocar una gran pressió de malalties criptogàmiques com l’oïdi). L’equip de viticultura va haver d’intervenir amb un treball detallat en parcel·les més propenses a aquest tipus de malalties, com ara la tinta amarela.

El mes de juliol i la primera quinzena d’agost a Quinta de Nápoles i la resta de Cima Corgo van ser força secs i amb temperatures altes, però moderades, amb una maduració del fruit molt equilibrada, començant amb la collita de la pinot noir l’11 de agost. A la segona quinzena d’agost, les temperatures van pujar i van ajudar a accelerar el procés de maduració de les vinyes, accelerant també la verema.

Pel que fa als vins blancs, esperem un 2021 excepcional. Molts dels vins encara estan fermentant i fent la fermentació malolàctica, però tot indica que serà un molt bon any qualitativa i quantitativament. Inicialment els mosts tenien molt poca graduació alcohòlica, 9,5%, però a finals d’agost es van equilibrar els sucres i tindrem, de mitjana, una graduació alcohòlica al voltant de l’11% i el 12% en tots els nostres vins blancs.

Els vins negres del 2021 tenen un gran potencial. Clarament podem dir que hi ha 2 collites en el cas dels vins negres: la primera fins al 13 de setembre i a partir d’aquesta data veiem un minvament en la qualitat, sense excepció. Els raïms que es van recol·lectar fins a finals d’agost van donar lloc a vins de caràcter molt pur, una mica vegetals, molt florals i amb fruita fresca, a l’estil Niepoort.

A la primera quinzena de setembre, fins a les pluges del dia 13, els vins negres es van mostrar molt equilibrats, més madurs en el context fenòlic, amb un color més intens, però encara amb acidesa alta i un pH baix, cosa que va permetre maceracions més perllongades i una obtenció de vins una mica més profund. A la segona quinzena de setembre, el raïm va entrar al celler amb molta cura, una cuidada selecció i tot i així vam tenir 3 casos en els qual va caldre premsar abans els vins perquè l’acidesa volàtil anava pujant mentre fermentava, operació necessària per mantenir la seva qualitat, que es va conservar.

BAIRRADA – Quinta de Baixo
Va ser un any amb algunes dificultats pel que fa al control de malalties per algunes pluges imprevistes, però vam aconseguir controlar la nostra viticultura.

A causa d’uns pics de calor, el raïm va madurar abans, cosa que ens va portar a començar la verema dels blancs l’11 d’agost i va finalitzar amb els negres el 24 de setembre.

Va ser un any en el que va haver-hi molta més producció, la qual cosa va ser excel·lent per als objectius previstos en termes de vi ecològic. Un bon any, amb una acidesa equilibrada, amb una intensitat colorant lleugerament superior. A causa d’algunes pluges durant la verema tindrem graus més baixos a canvi de més frescor i elegància en els vins elaborats a Quinta de Baixo.

DÃO – Quinta da Lomba Gouveia
El 2021 fue un año muy equilibrado. Con pocos tratamientos, lo que condujo a la inexistencia de la aparición de enfermedades.

A causa de algún periodo de sequía, la uva maduró antes con exceso calor, lo que propició una cosecha temprana. La vendimia de uvas blancas empezó el 25 de agosto y acabó con las tintas el 28 de septiembre. Fue un año de mucha más producción, que fue genial para los propósitos previstos en términos de vino ecológico.

Ha sido un buen año, de acidez equilibrada, con una intensidad de color ligeramente más alta, así como en el grado por haber sido un año seco, aunque logrando mantener la frescura y la elegancia.

Los vinos tenían fermentaciones regulares y en este momento se encuentran en toneles viejos.

BAIRRADA – Quinta de Baixo
El 2021 va ser un any molt equilibrat. Amb pocs tractaments, això va conduir a la inexistència de l’aparició de malalties.

A causa d’algun període de sequera, el raïm va madurar abans amb excés calor, cosa que va propiciar una collita primerenca. La verema del raïm blanc va començar el 25 d’agost i va acabar amb el raïm negre el 28 de setembre. Va ser un any de molta més producció, quelcom genial pels propòsits previstos en termes de vi ecològic.

Ha estat un bon any, d’acidesa equilibrada, amb una intensitat de color lleugerament més alta, així com en el grau per haver estat un any sec, tot i aconseguir mantenir la frescor i l’elegància.

Els vins tenien fermentacions regulars i en aquest moment es troben a botes velles.

TOTS ELS VINS DE DIRK NIEPOORT EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 11

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *