Anyada 2021 a Gratallops (Priorat) per Álvaro Palacios

L’estel d’un any per a la història

Les primeres setmanes del 2021 es recordaran per un nom propi: Filomena. Així van batejar els serveis meteorològics internacionals el gran temporal de fred i neu que va afectar bona part de la Península Ibèrica. La seva irrupció va ser irresistible i per tot arreu va deixar imatges de paisatges blancs. A les nostres vinyes del Priorat, la precipitació de neu va començar el 9 de gener i en tres dies es van acumular més de 50 cm. Durant gairebé una setmana, les temperatures es van desplomar.

El temps ens segueix sorprenent amb fenòmens inesperats i contradictoris, i després del pas gelador de Filomena el canvi meteorològic va ser notable. Per a principis de gener registrem ja unes temperatures mitjanes properes a 15 graus. Els ceps havien gaudit de la neu, però ara s’enfrontaven a la sequera. I és que, entre finals de novembre del 2020 i mitjans abril del 2021, les pluges van ser d’una dramàtica escassetat: només 30 litres en cinc mesos!

El climograma normal a Gratallops sol marcar un final d’hivern i una primavera humits. Aquest 2021, en canvi, l’aridesa va imposar-ne el rigor. No obstant això, al component tèrmic, el temps es mantenia fresc i les nits, fredes; fins a mitjans de maig, les mitjanes no van començar a pujar amb ganes.

Sense pluges, la assedegada terra de llicorella no mostrava la saó –com diem al rústic català de la comarca prioratina–  adequada per al conreu. La saó es resistia, però al maig vam poder entrar a llaurar la majoria de les finques. La manca d’aigua va reclamar una atenció especial al cultiu, setmana a setmana, fins a l’inici d’un estiu que va resultar d’una frescor inesperada.

Dolç estiu de garbinada

Temperatures molt contingudes, mitjanes diàries que gairebé cap dia van superar els 25 graus, nits fresques, de somni agradable, com els estius antics. I màximes que molts dies es van quedar per sota de 30 graus… fins i tot al zenit de l’estiu mediterrani!

Quina meravellosament amable va ser l’estació de la calor en aquest 2021 de temps estrany i suau. La brisa del mar proper, aquella garbinada que altres anys és l’única i encara feble protecció davant dels tòrrids rigors, va tenir una presència permanent, i va contribuir sens dubte a la moderació de l’ambient. I del cel van caure aigües escasses però justes, en tot punt normals a l’etapa estival.

Sec, suau, de llum contrastada. Estiu de delícies sense fi, en el qual les vinyes escasses de vegetació i frondositat alentien l’avenç de la maduració. A la terra mancada d’aigua, les energies tel·lúriques es van amagar i tot semblava mantenir-se a l’espera. L’aire era dòcil, els terres reclamaven més força al sol, les velles vinyes de garnatxa ho assumien tot amb una flegma de dècades.

A finals d’agost la pluja va complicar una mica la situació. Van aparèixer alguns focus de botrytis que ens van obligar a extremar la feina al camp. Però el principal efecte d’aquestes precipitacions consistia en la encara major disparitat observada entre la maduresa de la polpa i el grau, que estava molt baix. Cap a on es resoldria aquesta contradicció?

 

Observant els petits fruits

Als ceps, una quantitat de raïms com mai vista esperava pacient. Per descomptat, amb més aplom que el de tots nosaltres, els viticultors, a qui les exigències de la racionalitat i la planificació poden arribar a ennuvolar la resiliència necessària davant les condicions de la natura.

Tota aquella multitud de raïms acollia raïms petits, concentrats, com a reticents a créixer: l’absència de calor forta retreia la seva evolució, però, encara no ho sabíem, il·luminava al seu interior una misteriosa frescor. I nosaltres observàvem sense parar el desenvolupament de la fruita i del temps. Decidir la recol·lecció va requerir, aquest 2021, determinació i confiança.

La maduresa se’ns podia anar, mentre el grau no creixia. Quina situació tensa sense igual!

Finalment vam avançar el moment al 6 de setembre, data oficial d’inici d’una verema desenvolupada amb la mateixa tònica de tot el cicle: temperatures agradables i pluges escasses, exceptuant-ne alguns dies puntuals d’aquell mateix setembre.

Acabem de collir les vinyes més obagues i altes, entre elles L’Ermita, la setmana de l’11 d’octubre.

Vins de do i estrella

Tota una anyada tan fresca, moderada i àrida i, per tot, tan insòlita, vibra als vins màgics d’aquest 2021. Rodons i subtils, brillants mostres de la precisió i la valentia de les vinyes mares en el temps de la sobrietat. Són vins d’emoció subtil, vins amb estrella.

La seva riquesa és un altre món. Aliena a aparences, d’una profunditat que magnetitza i atrapa. Generositat transcendent, no hi haurà límits per a la seva persistència, nascuda d’unes gràcies antigues, gairebé oblidades, que el cel ens ha concedit per a respir i expressió de les nostres sàvies ceps.

Dades rellevants
Precipitació anual: 449 litres
Temperatura mitjana: 15,50ºC
Humitat relativa mitjana anual: 65,59%
Brostada: a partir del 18 de març
Floració: a partir del 19 de maig
Verol: a partir del 20 de juliol

Dates de veremes
Gratallops Vi de Vila: del 16 de setembre al 18 d’octubre
Finca Dofí: del 8 setembre al 14 d’octubre
La Baixada: 7 d’octubre
Les Aubaguetes: 4 d’octubre
L’Ermita: 13 d’octubre

TOTS ELS VINO DEL PRIORAT DE L’ÁLVARO PALACIOS EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 25

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *