Anyada 2021 a Ribera del Duero per Bertrand Sourdais

2021 i els capricis meteorològics

Segons Jacques Puisais (1927-2020), reconegut biòleg, enòleg i filòsof francès autor de diverses obres sobre l’anàlisi i l’educació sensorial en relació amb el vi i la gastronomia, els fenòmens meteorològics construeixen el millésime. És a dir, influeixen sobre el comportament de la vinya i, en conseqüència, sobre els vins. I considera que el clima actua sobre els 3 períodes del cicle vegetatiu de la vinya: des de la brostada fins a la flor, de la flor al verol i des del verol fins a la verema. A més, també els microclimes actuen i formen part juntament amb els terres de la caracterització pròpia de cada parcel·la.

Microclima: Conjunt de patrons i processos atmosfèrics que caracteritzen un entorn o àmbit reduït. Els factors que el componen són la topografia, la temperatura, la humitat, l’altitud-latitud, la llum, la cobertura vegetal i les obres humanes, que poden incidir a les variables atmosfèriques (meteorològiques més que climàtiques), que serveixen per suavitzar els valors extrems d’un lloc i que acaben modificant a escala molt local el clima normal d’un lloc.

L’anyada 2021 a Dominio de Es va arrencar marcada per Filomena, amb temperatures molt fredes (-20ºC) i generoses nevades, seguides d’abundant pluja fins a meitat de febrer. I a finals de març, de manera excepcional, el termòmetre va marcar 25ºC, cosa que va avançar la brostada de les vinyes.

Des de la brotada fins a la flor (11 abril-20 juny):
S’hi apunta la brostada l’11 d’abril, uns 20 dies d’antelació en relació amb els darrers 20 anys. Amb les vinyes ja brostades i les baixes temperatures típiques sorianes dels dies 17 i 18 d’abril (-6ºC), la producció es veu afectada i es redueix a la meitat. Durant tot aquest període hi va haver abundants pluges.

Des de la flor al verol (20 juny-16 agost):
Seguim sota l’aigua fins a la meitat del mes de juliol, quan ja per fi l’estiu despunta, encara que amb temperatures màximes moderades (30ºC). L’acumulació d’aquestes pluges fa aparèixer algunes taques de míldiu i observem, a més, un creixement tímid de la vegetació.

Des del verol fins a la verema (16 agost-1 octubre):
La segona quinzena d’agost continua amb sol, sense excés de calor, però amb poques precipitacions. Hem d’esperar a l’1 de setembre per arreplegar 20 litres d’aigua. I a mitjans de mes tornem a les temperatures habituals d’aquesta estació.

Una anyada 2021 en dos temps: des de la brostada fins poc després de la flor sota el comandament de les precipitacions, i des d’una mica abans del verol fins a la verema sota un règim hídric escàs.

Constatem en aquest tipus d’anyades un perfil als vins on brillen l’amabilitat, la fluïdesa i la sensació orgànica.

TOTS ELS VINS DE BERTRAND SOURDAIS EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 34

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *