Anyada 2021 a Ribera del Duero per Peter Sisseck

L’any 2021 a Ribera ha resultat bastant brillant després d’alguns temors de tenir una temporada de creixement massa càlida i seca.

L’hivern i la primavera del 2021 van ser de secs a molt secs. El mes d’abril vam començar a tenir algunes pluges i es temia que fossin massa escasses i massa tard. Una primavera bastant fresca no va ajudar, ja que el creixement fou lent.

La floració succeí abans del que s’esperava i es perllongà, la quan cosa va provocar irregularitats en el quallat. S’esperava un gran treball de ‘neteja’.

El míldiu era un factor sempre present, però prestant una gran atenció als detalls mai es va manifestar.

Tot i que els dies van ser calorosos, les nits foren inusualment fredes, el que va portar a una temperatura mitjana més baixa del que és habitual. La maduració va ser de 7 a 10 dies més tard que l’any 2020.

© Carlos Gonzalez Armesto

La verema s’inicià el 20 de setembre a San Cristóbal el segon lieu-dit de Pingus. Els raïms estaven arribant a 14 graus d’alcohol potencial. I vàrem tenir bones acideses, també. El pH era d’alguna manera més alt del normal, segurament per culpa de l’estrès durant l’estiu.

Fermentacions molt suaus i fàcils aquest any. El llevat natural era abundant. A més, l’extracció de color fou molt fàcil, la qual cosa significa que vam poder fermentar a 22ºC i tan sols remuntar el 30% del volum del dipòsit. En definitiva, mantenint la frescor i evitant la sobre extracció.

A causa del pH bastant alt, la fermentació malolàctica també fou molt ràpida i a finals de novembre vam poder començar a moure alguns vins acabats a les botes.

Tal com anem fent des de l’any 2012, l’envelliment de Pingus es fa en botes usades de 12 mesos i per a Flor de Pingus encara utilitzem algunes botes noves, però no més del 20%. Aquest any li vam donar a totes les botes noves un mes amb PSI per a assaonar-les una mica. També hem introduït 2 foudres de fusta (15HL) per a la criança del Flor de Pingus de moment. Amb el temps la idea és emprar-los per a l’envelliment de Pingus.

A PSI tenim un nou equip al capdavant de les operacions. Lula (María Luisa Carretero) ha suposat un canvi molt important. Està treballant amb tanta precisió que és un veritable plaer, la seva mà i coneixement es poden sentir fàcilment amb el vi resultant. La verema es va iniciar el 22 de setembre a Peñaranda i durà 12 dies. Fou la collita més gran que hem fet mai.

TOTS ELS VINS DEL PETER SISSECK EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 21

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *