Anyada 2021 a Toro per Marcos Eguren

Després de la verema de 2020, trobem una tardor plujosa i amb temperatures suaus, encara que dins de l’estadística dels darrers 10 anys, arribant a caure 160 l/m2. L’inici de gener del 2021 va comptar amb un front molt fred i abundants precipitacions de neu (Filomena), seguit de temperatures molt baixes que arriben als -12ºC. El fred es va prolongar fins a la tercera setmana de gener. La neu, juntament amb el desglaç lent i gradual, van provocar una molt bona desinfecció del sòl, augmentant la nitrificació i un bon increment de les reserves hídriques. El final de l’hivern va portar temperatures suaus que van donar pas a la brostada durant la segona setmana d’abril.

Ocorren gelades de diversa consideració els dies 17 i 18 d’abril, causant danys de gran variabilitat, depenent de les zones, sobretot de les més tardanes. A les vinyes més velles arriben a ser d’un 12 o 15%. S’observa una baixada de les temperatures a finals d’abril i mitjans de maig, cosa que va provocar un desenvolupament lent de la vegetació. Van pujar les temperatures a partir de mitjans de maig, iniciant-se la floració els primers dies de juny i perllongant-se fins a mitjans d’aquest mes (14-16). Durant el període de floració, hi va haver tempestes i temperatures inestables que van provocar una fecundació irregular en algunes vinyes. No obstant això, no es van veure atacs de míldiu o altres malalties.

A partir del 16 de juny, hi va haver un augment de les temperatures que van accelerar el cicle vegetatiu i van provocar una bona multiplicació cel·lular. En aquest període, va haver-hi algunes tempestes, però de forma aïllada. A primers de juliol, la vinya es va situar a l’estadi vegetatiu mida pèsol. Absència total de pluges en aquest període amb temperatures durant la primera setmana de juny iguals o inferiors a la mitjana, i no superen els 28ºC de màxima. És, a partir de mitjan juliol, amb un augment de les temperatures, quan es reactiva el cicle de la vinya.

Comença el verol la darrera setmana de juliol. Els primers dies d’agost trobem temperatures dins la mitjana i l’absència total de pluja.

Durant els primers dies de setembre, pluja que varia segons les zones, entre 10-20 l/m2 que afavoreixen l’equilibri en les diferents maduracions: fisiològica, fenòlica i aromàtica. Les primeres parcel·les arriben a una maduració òptima, entre el 10 i el 13 de setembre, amb una sanitat perfecta i un gran equilibri a tots els paràmetres.

Les pluges intermitents del 14 al 16 de setembre van obligar a parar la verema, que es va reprendre el 21 de setembre, sense apreciar-se cap conseqüència a la qualitat dels raïms. A partir de finals de setembre, van baixar considerablement les temperatures i va haver-hi absència de precipitacions, que va fer que s’acabés la verema de les vinyes més joves amb una qualitat excel·lent i una quantitat lleugerament superior del que estava previst.

TOTS ELS VINS A TORO DE MARCOS EGUREN EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 14

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *