Anyada 2021 a Álava per Artadi

Iniciem l’any vegetatiu amb una important acumulació hídrica al sòl a causa de les pluges importants del mes de desembre 2020 (102 l/m2). A un inici d’hivern amb temperatures per sobre del que és habitual, el van seguir uns dies als mesos de març i abril amb temperatures molt per sota de la mitjana, el 14 de març va ser de -2,1ºC.

Patim una primavera molt seca. Tot i això, durant els mesos de maig i juny, es van registrar nombroses precipitacions en forma de tempesta, que van generar situacions de risc de malalties fúngiques en prefloració. D’altra banda, aquestes pluges van ser molt beneficioses i van afavorir la multiplicació cel·lular i l’augment de la mida de les baies.

Durant els mesos d’estiu, la temperatura es va mantenir dins dels paràmetres mitjans de la comarca, però amb registres puntuals d’altes temperatures. Pel que fa a la precipitació, patim un estiu molt sec. Al juliol i agost es van recollir només 4,4 l/m2.

Afortunadament, les pluges van arribar de forma esglaonada, des de l’1 al 25 de setembre, afavorint en gran mesura el procés de maduració. A partir d’aquesta data, no va tornar a ploure fins al 30 d’octubre.

Les primeres dues setmanes d’octubre van ser determinants: quinze dies assolellats amb baixa humitat relativa de l’aire i nits molt fresques que van ser decisives per definir la qualitat d’aquesta collita 2021.

Durant els primers 7 dies de verema, iniciem una recol·lecció pausada amb l’esperança d’assolir el moment culminant de maduresa fenòlica. Els darrers dies de treball van ser intensos fins a finalitzar la verema, aconseguint uns alts nivells en qualitat i maduresa. Gràcies a aquests raïms sans, les fermentacions alcohòliques es van iniciar de forma natural. Es va continuar el procés amb pautades cinètiques de fermentació fins al perfecte i total esgotament dels sucres.

Gaudim d’una verema idíl·lica. Durant el mes d’octubre, vam poder sentir com, dia a dia, els raïms es transformaven a la vinya i el sabor del most passava d’una dilució inusualment insípida, conseqüència de les pluges de setembre, a fruits assaonats i plens de missatges.

Els vins elaborats són complets, sense arestes, de tacte sedós, amb un pas ample i llarg, deixant empremtes profundes de l’expressió del seu caràcter. Grans sensacions fruiteres, sucositat i tacte persistent.

Un treball respectuós, en tots els processos naturals, indueix a una intervenció mínima de les persones.

Jean-François Gadeau i Rubén Liquete 

TOTS ELS VINS VINOS D’ARTADI EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 29

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *