Avançades 2013 – Impressions generals de l’anyada 2013 a Bordeaux

PortadaBordeauxAvançades

Aquest any hem viatjat a Bordeaux per tastar els vins de la collita 2013 en dues ocasions, ja que la setmana oficial de les degustacions de la UGCB (Union des Grands Crus de Bordeaux) coincidia amb els dos esdeveniments més importants que organitzem a Vila Viniteca: el 7è Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles i La Música del Vi. Les nostres visites als châteaux es succeïren així les setmanes anterior i posterior, del 23 al 25 de març i del 7 al 9 d’abril. Aquest fet inusual per nosaltres –que portem tastant els vins en “primeur” des de fa 14 anys i sempre durant la setmana oficial–, ens donà unes perspectives diferents a les habituals. Per un costat, avançar-se a la “setmana gran” facilita els desplaçaments d’un château a l’altre i permet complir molt millor amb els horaris marcats per les visites i degustacions evitant les aglomeracions de tants tastadors professionals. Per contra, es perd el caliu i el pols del mercat i les percepcions, previsions i inquietuds dels col·legues d’altres països.

La setmana posterior també aporta coses diferents. Els châteaux han rebut a centenars (en alguns casos milers) de professionals, i els negociants han tastat i parlat personalment amb un gran nombre de clients. Han certificat o no el seu interès per l’anyada i també han vist com un gran nombre de possibles compradors no hi han assistit. A més a més, en les nombroses festes i degustacions que s’han succeït als diferents châteaux, i presentacions i sopars a hotels o a les seus dels negociants, s’ha intercanviat molta informació i el mercat ha transmès als directors dels châteaux la necessitat del reposicionament dels preus a la baixa, degut a la situació econòmica, als estocs existents i a la poca inquietud que despertava l’anyada.

Visitàrem Cheval Blanc (on també degustàrem amb Pierre Lurton un gran Château d’Yquem que aquest any tampoc s’ofereix a l’avançada), Château Ausone, Château Angélus, Château Latour (que des del 2012 no es ven a l’avançada), Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion, Château Lafleur, Tertre Roteboeuf, Château Palmer, Château Cos d’Estournel, Château Montrose, Château Climens, Château La Fleur de Boüard, Château Canon La Gaffelière, Jean-Pierre Moueix i dos negociants de Bordeaux on vàrem poder tastar més de 100 vins diferents.
Aquest any tots ens perdíem la sempre fantàstica visita a Le Pin de Jacques Thienpont. El celler anunciava que degut a la quantitat limitadíssima de vi, no donava a degustar als compradors els 2013. Però la sorpresa fou encara més gran quan unes setmanes després el château anunciava que tampoc l’oferiria a l’avançada.

Finalment la campanya ha estat molt ràpida i molt curta. S’iniciava el 26 de març amb la sortida dels primers vins, i finalitzava pràcticament el 14 de maig amb Château Fieuzal i Château de Fargues. Com era d’esperar en una anyada a priori amb poca demanda, no hi ha hagut ofertes de “2ª tranche”, que és quan els châteaux especulen i ofereixen al mercat –unes setmanes després de la seva 1ª oferta– una mica més de vi a un preu sensiblement més elevat.

I com ha respost el mercat a les expectatives de l’anyada?
Amb una reducció generalitzada de compres per part dels majors operadors internacionals. Amb baixades als EUA, Anglaterra (algun negociant ha comprat amb prou feines el 5% del que va comprar el 2009), una Xina gairebé absent i a França el negoci ha vingut marcat pel paper important de les grans superfícies que han comprat en funció de l’estoc que els quedava. Hi ha hagut demanda per part d’alguns clients de châteaux com Lynch-Bages, Calon Ségur, Domaine de Chevalier o Smith Haut Lafitte i Mouton Rothschild entre els grans. En general, la venda o no dels 2013 no és un problema de qualitat i preu. Fins i tot vins que han sortit a preus del 2008 no han funcionat. El problema principal és que el mercat es troba farcit d’estoc.

Els vins dels châteaux de referència, en general estan molt ben fets i marquen un llistó superior al que era d’esperar en una anyada tan i tan difícil. Les terribles condicions climàtiques, d’haver-se donat en una anyada de les dècades dels 70, 80 o inicis dels 90 hauria donat uns vins catastròfics. Però la situació actual, amb la majoria de propietats amb molts recursos econòmics, tecnològics i amb uns equips humans molt preparats, han permès salvar –no sense molt d’esforç i treball– una collita molt difícil.

Majoritàriament selecció, selecció, selecció i més selecció, eliminant un % molt elevat de raïm de la collita. Extraccions suaus i maceracions no molt llargues, remuntats delicats i, en molts casos reducció dels períodes de criança en roure i del percentatge de l’ús de bóta nova.

Finalment, els vins en general assoleixen un perfil més lleuger, amb menys pes al centre però sorprenentment en molts casos evitant l’excés de notes verdes. Quan com de costum, al final de les degustacions, preguntàvem als enòlegs per les similituds d’aquesta collita amb anteriors, la resposta era gairebé repetitiva: “potser climatològicament podríem trobar similituds amb algunes anyades complicades però el resultat final degut al dur treball de camp i a l’extrema selecció al celler és molt més exitós del que mai hauríem pogut imaginar, assolint uns vins d’un gran nivell”. Heterogeneïtat generalitzada de qualitat, amb un gran nivell en els blancs secs i també en molts Sauternes que destaquen i s’imposen en una anyada difícil però ben resolta pels millors elaboradors. Després de degustar més de 180 vins –alguns en dues o tres ocasions– hem seleccionat 106 châteaux per la nostra oferta de Bordeaux 2013.

Uns vins que de ben segur oferiran un costat atractiu i amable en els propers 5 anys i que s’oferten en molts casos a uns preus que no vèiem des de feia 6 anys.

Hits: 29

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *