Belondrade 2001-2012. Recordant un tast únic

Belondrade 1994-2014 Una degustació única d’11 anyades de Belondrade i Lurton en format 3 litres. Un tast irrepetible per a celebrar els 20 anys del celler. 2012 Clima: La collita de 2012 es va caracteritzar per la falta d’aigua, amb una pluviometria anual de 294 l/m2 i unes temperatures d’entre -2ºC i 31ºC. La tardor amb temperatures mínimes molt suaus pel que s’acostuma, mínimes de 6ºC i màximes de 25ºC, va enregistrar unes precipitacions de 106 l/m2. L’hivern va ser molt sec amb només 26 l/m2 i amb unes temperatures mínimes de -2ºC i màximes de 10ºC. La primavera va ser l’estació amb més pluges amb 139 l/m2 i unes temperatures de 2 a 24ºC. L’estiu va ser molt sec també amb 23 l/m2 i amb temperatures entre els 13 i els 31ºC el que va permetre una maduració esglaonada de les parcel·les. La verema va començar el 17 de setembre i va acabar el 12 d’octubre. El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.900 kg/ha i 34 hl/ha. La producció va ser de 88.000 ampolles, 980 magnums, 180 jeroboams i 42 imperials. Primera anyada elaborada a la nova sala de criança i que no ha fet la malolàctica. També és la primera anyada en la que hi ha fons d’acàcia a les bótes de roure francès. Segons en Didier Belondrade, a la collita 2013 es nota més el canvi. 2011 Clima: La collita de 2011 amb una pluviometria total de 418 l/m2 va enregistrar temperatures entre 1 i 30 ºC. La tardor va ser seca amb 78 l/m2 i amb temperatures bastant càlides d’entre 3 i 28ºC. L’hivern va ser plujós amb 182 l/m2 i amb temperatures més suaus d’entre 1 i 12ºC. La primavera, amb unes precipitacions de 126 l/m2, va presentar temperatures molt suaus d’entre 4 a 24ºC que, juntament amb les temperatures suaus de l’hivern, va propiciar una floració avançada. L’estiu va ser sec amb 31 l/m2 i amb temperatures no gaire elevades, entre 12 i 30ºC. La verema va començar el 5 i va acabar el 21 de setembre. El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.800 kg/ha i 35 hl/ha. La producció va ser de 84.000 ampolles, 635 magnums, 120 jeroboams i 12 imperials. Té una percepció més melosa, mes d’impacte, més de maduresa sobtada que el 2012. Sembla que tindrà un recorregut més curt que el de 2012.

2010

Clima: La collita de 2010 es va caracteritzar per presentar una amplitud tèrmica enorme, d’1 a 40ºC, i una pluviometria elevada de 539 l/m2. La tardor va ser seca amb 78 l/m2 i temperatures suaus de 6 fins a 26ºC. L’hivern va presentar la major quantitat de precipitacions de l’any, 232 l/m2, i unes temperatures d’1 a 9 ºC. La primavera va ser relativament plujosa amb 152 l/m2 i temperatures d’entre 3 i 20 ºC. L’estiu es va caracteritzar per les altes temperatures arribant a màximes de fins a 40ºC, compensades per mínimes de 12ºC. La verema va començar el 21 de setembre i va acabar el 8 d’octubre. El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.400 kg/ha i en 33 hl/ha. La producció va ser de 82.000 ampolles, 635 magnums i 120 jeroboams. Està molt reservat. Bo. Diferent. El més sofisticat. Es tracta de la primera anyada en la que fermentació és 100% espontània amb llevats autòctons, acabant les proves que s’iniciaren amb la collita 2014. BelondradeCataVertical

2009

Clima: El 2009 va ser un any relativament sec amb 292 l/m2 i temperatures de 0 a 32ºC. La tardor va comptar amb una pluviometria de 104 l/m2 i temperatures d’entre 3 i 26ºC. L’hivern es va caracteritzar per una pluviometria similar, de 108 l/m2, i temperatures mínimes properes als 0ºC i màximes de 11ºC. La primavera va ser extremadament seca, 43 l/m2, amb temperatures de 3 a 24ºC. L’estiu amb només 37 l/m2 no va aconseguir recuperar l’escassetat de les pluges de la primavera, les temperatures màximes van arribar als 32ºC, mentre que les mínimes de 13ºC van ajudar a conservar la frescor. La verema va començar el 8 de setembre i va acabar el 22. El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.700 kg/ha i 34 hl/ha. La producció va ser de 80.000 ampolles, 495 magnums i 120 jeroboams. Més voluptuositat i impacte que les anyades precedents. Té el greix, el tacte i una part càlida i tèbia. Una gourmandise.

2008

Clima: La pluviometria total del 2008 va ser de 437 l/m2 amb temperatures de 0 a 30ºC. La tardor va enregistrar temperatures baixes de 1 a 24ºC i una pluviometria molt baixa de 56 l/m2. L’hivern va ser sec també amb 86 l/m2 i unes temperatures de 0 a 13ºC. La primavera va ser molt plujosa amb més de la meitat de les precipitacions de l’any (244 l/m2) i amb unes temperatures “gens primaverals” de 3 a 19ºC. Les baixes temperatures mínimes de l’estiu  (12ºC) van permetre arribar a la maduresa amb molt bons nivells d’acidesa. La verema va començar el 27 de setembre i va acabar el 10 d’octubre. El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.500 kg/ha i 33 hl/ha. La producció va ser de 84.000 ampolles, 495 magnums i 60 jeroboams. Al nas és més fulla, herbes i llorer. En boca ara no mostra grandesa. Serà una anyada d’espera?

2007

La gran absent. Al celler no els hi queden ampolles per al tast. Una llàstima. Es tracta d’una anyada molt atlàntica. Degustada en nombroses ocasions destaca entre les més grans.

2006

Clima: L’anyada de 2006 va presentar una pluviometria total de 474 l/m2 i unes temperatures de -1ºC fins a 33ºC. La tardor va ser relativament plujosa amb 145 l/m2 i amb temperatures suaus de 5 a 27ºC. L’hivern va presentar temperatures baixes de 1ºC sota zero fins gairebé 9ºC i una pluviometria de 104 l/m2. La primavera amb 106 l/m2 va enregistrar temperatures màximes més altes del que s’acostuma, de 5ºC a gairebé 25ºC, aquestes temperatures van conduir a una avançada de la floració que es va traduir en una de les veremes més precoces de la història de Belondrade. Es tracta d’una anyada de veremes molt ràpides, ja que la maduresa va arribar molt ràpidament. La verema va començar el 5 i va acabar el 19 de setembre. El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.100 kg/ha i 30 hl/ha. La producció va ser de 95.000 ampolles, 990 magnums i 60 jeroboams. Primera d’anyada criada exclusivament en bóta francesa. Està bo. En una fase més madura que 2008. Potser li falta una mica més de nitidesa per ser més gran. És plaent, això sí.

2005

Clima: Aquesta anyada es va caracteritzar per una pluviometria molt baixa (223 l/m2), encara que es recordarà per ser l’any amb el major número de dies de boira (50 dies). Durant la tardor es va enregistrar la meitat de les precipitacions de tot l’any (117 l/m2) amb unes temperatures de 2 a 26ºC. L’hivern va ser molt sec amb una pluviometria de 30 l/m2 i temperatures baixes de -2ºC fins a 8ºC. La primavera també va ser seca (67 l/m2) i va enregistrar temperatures de 2 a 24ºC. L’estiu va ser extremadament sec amb només 9 l/m2 i temperatures de 14 a 31ºC, el que va resultar en una verema més avançada i càlida. La verema va començar el 12 i va acabar el 26 de setembre. El rendiment mitjà de les parcel·les  va ser de 4.300 kg/ha i de 31 hl/ha. La producció va ser de 88.000 ampolles, 495 magnums i 48 jeroboams. Hi ha una part molt sofisticada. Després apareix el greix ben mesurat. La fruita es barreja amb l’edat i els primers matisos d’evolució. Ampolla brillant. Reportaje realizado para bodegas Belondrade por Fran Jiménez. FOTO FRAN C.B. 2004 Clima: La collita de 2004 va presentar una pluviometria de 425 l/m2 i abundants boires en els mesos de desembre i gener.

La tardor va ser de temperatures suaus, de 27 a 5ºC, i molt plujosa (202 l/m2). L’hivern va ser poc plujós (71 l/m2) i va enregistrar temperatures d’1 a 11ºC. La primavera es va caracteritzar per temperatures d’entre 2 i 20ºC i unes precipitacions de 128 l/m2. L’estiu va aconseguir els 24 l/m2 i unes temperatures de 14 a 34ºC. La temperatura mitjana va estar entre els 21 i 22ºC. La verema va començar el 22 de setembre i va acabar el 6 d’octubre.

El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.800 kg/ha i de 35 hl/ha. La producció va ser de 75.000 ampolles, 495 magnums i 43 jeroboams.

Gran perfil.

2003 Clima: Aquesta collita es recordarà per les altes temperatures enregistrades durant l’estiu, la pluviometria anual va ser de 596 l/m2.

La tardor va ser relativament plujosa (170 l/m2) amb temperatures suaus d’entre 6 a 26ºC. L’hivern també plujós (201 l/m2) amb temperatures d’1 a 10ºC. La primavera també es va caracteritzar per ser plujosa (172 l/m2) amb temperatures de 5 a 22ºC. L’estiu va registrar unes temperatures mínimes sorprenentment altes, sent 17ºC la temperatura mínima del mes d’agost, fet que va avançar la verema respecte a les previsions inicials. La verema va començar el 18 i va acabar el 27 de setembre.

El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.500 kg/ha i 33 hl/ha. La producció va ser de 62.000 ampolles, 495 magnums i 36 jeroboams.

Una sorpresa. Com es sobreposa un vi a una anyada súper calenta? La maduresa “fresca”. Un dels triomfadors del tast.

2002

Clima: Aquesta anyada es va caracteritzar per una pluviometria baixa (310 l/m2) i temperatures mitjanes baixes.

La tardor va començar amb temperatures baixes encara que no inferiors a 0ºC i amb precipitacions no gaire altes (89 l/m2). L’hivern va ser el més fred dels últims 15 anys, aconseguint els 3,5ºC sota zero i amb més de 20 dies de boira entre els mesos de gener i febrer. Va deixar unes precipitacions no gaire elevades de 62 l/m2. La primavera va enregistrar precipitacions majors (108 l/m2) i unes temperatures màximes bastant baixes (19ºC) que van propiciar un inici del cicle vegetatiu relativament tardà. L’estiu, amb unes precipitacions moderades de 50 l/m2 i unes temperatures també moderades d’entre 13 i 30ºC, va conduir a una maduració una mica irregular. La verema va començar el 24 de setembre i va acabar el 15 d’octubre. Portant-se a terme diverses passades per les parcel·les a fi d’evitar la podridura.

El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.400 kg/ha i 32 hl/ha. La producció va ser de 55.000 ampolles, 495 magnums i 20 jeroboams. Primera anyada en la que hi ha un canvi important a recipients més grans i es fa servir molta més bóta de 300 litres. Molt fi. Molt delicat, al principi es mostra tímid, i en un estadi de maduresa serena. No es súper nítid, però Déu n’hi do quin nivell! Un dels nostres preferits. 2001

Clima: Aquesta anyada es va caracteritzar per presentar un nivell de precipitacions molt elevades en totes les estacions i per les seves temperatures suaus.

La tardor va ser plujosa (183 l/m2) amb temperatures de 4 a 25ºC. L’hivern va ser molt plujós (268 l/m2) i de temperatures suaus, de 2 a 11ºC. Malgrat aquestes temperatures i a causa de la quantitat de dies de pluja, no es va afavorir un inici de floració massa primerenc. La primavera va ser també plujosa (154 l/m2) amb temperatures suaus i els mateixos valors que a la tardor. El mes de juny va ser més calorós. L’estiu no va ser tan plujós com la resta de l’any (42 l/m2), però va seguir la mateixa tònica de temperatures suaus de 13 a 30ºC. La verema va començar el 25 de setembre i va acabar el 9 d’octubre.

El rendiment mitjà de les parcel·les va ser de 4.700 kg/ha i 34 hl/ha. La producció va ser de 52.000 ampolles.

Una de les anyades més plujoses, però sanitàriament bona. Bo per beure, per gaudir-lo ara, ja en la seva plenitud.

Hits: 17

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *