Bierzo 2015 per Ricardo P. Palacios

Anyada 2015 a Corullón, El Bierzo

Any sec, verema plujosa: un estrany i preciós equilibri

La primavera i l’estiu de 2015, molt secs i calorosos, van perfilar un any típic dels que hem començat a anomenar “continentals”. Al final, la verema, molt plujosa, va ajudar a equilibrar aquesta percepció, donant uns vins molt frescos, suaus i a la vegada molt aromàtics.

L’anyada

Amb 518 litres, l’any 2015 ha estat el més sec des de què vam arribar a Corullón el 1999. Segons els registres, també ho ha estat des de l’últim mig segle. Com és habitual en els últims anys, ja ens estem acostumant a què cada anyada sigui un nou rècord. Les setmanes de la verema van sumar la tercera part de les pluges de l’any. El dia 15 de setembre van arribar a caure 100 litres! De constants i moderades es poden qualificar les temperatures de primavera i d’estiu. El cicle vegetatiu, que en alguns moments va arribar a tenir dues setmanes d’avançament, es va contenir suficientment.

Panoràmica de la Vinya Las Lamas

Panoràmica de la vinya Las Lamas

Veremes i maduració

La verema va començar, com tots els anys, la primera setmana de setembre. Independentment de les condicions meteorològiques, les zones més precoces maduren tots els anys per les mateixes dates. Això és gràcies a la curta durada del cicle vegetatiu de la varietat mencía i a l’explosivitat que es pot arribar durant el seu últim tram de maduració. La combinació d’ambdós factors fa augmentar el grau quasi una unitat per dia en les darreres jornades abans de la seva collita. Com més pugem de cota, més diferències trobem. En alguns casos fins i tot d’un mes, com aquest any a “La Faraona”.

Els anys secs no avancen l’inici de les veremes, però sí que la concentren en menys dies. Al 2015, per exemple, la verema amb prou feines va allargar-se 20 dies, quan el que és habitual són 40 dies i en les anyades més humides fins a dos mesos.

Els vins

Segueixen el caràcter fresc i atlàntic de les anyades 2013 i 2014. Com si la seva aroma vingués, paradoxalment, del raïm madur pel sol de l’estiu, i el seu sabor, de la suavitat i frescor que associem a una ennuvolada i humida verema típica del clima atlàntic. Veritablement bonics, amb una delicadesa que toca el sublim amb les puntes dels dits. Tanins fluids i sedosos, aroma en el sabor intens, fruites espremudes al costat del perfum de moltes flors, feliç harmonia del tot i tot amb una gràcia que embolica la nostra emoció en sentir el més pur.

El final de la verema al Bierzo es denomina “rematada”. És típic que a l’últim viatge, el tractor o el carro portin el “ram”, una espècie d’ornament fet amb les branques de la vinya.

Panoràmica de la vinya Moncerbal

Panoràmica de la vinya Moncerbal   

Descobreix tots els vins del 2015 de l’Alvaro i el Ricardo Palacios al Bierzo aquí

Hits: 18

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *