Bierzo 2017 per Ricardo P. Palacios

Descobreix tots els vins del 2017 de Descendientes de J. Palacios al Bierzo

Any d’extrems, any de sorpreses
Mai no havíem veremat tan aviat als nostres vessants del Bierzo. Mai abans no havíem començat a veremar el mes d’agost. Mai abans la verema havia estat tan ràpida: tan sols un mes, davant el dos mesos que solen durar les collites més tranquil·les i plàcides.

L’anyada 2017 ha estat, com mai, una temporada d’extrems i sorpreses. La floració i el quallat van ser especialment exitosos, fet que, en certa manera va pal·liar les catastròfiques glaçades i tempestes.

Baixa pluviometria i sequera estival
Singularment reveladora és la dada de precipitacions de l’anyada: només 423 litres per m2 de pluges, quan en un any normal està al voltant dels 850 litres. Gairebé el 70% d’aquestes precipitacions van caure del novembre al març. Els següents mesos, en els quals la vinya desenvolupa tota la seva estructura vegetativa, van ser d’una sequera generalitzada i contínua, amb pluges febles puntuals i d’escassa importància; l’única excepció va ser l’aiguat que va deixar anar la tempesta del 9 de maig.

Glaçades i tempestes al final de la primavera
La glaçada tardana de la matinada del 27 d’abril, amb -6ºC durant nou hores seguides, va arrasar tots els cultius de la vall del Bierzo. De manera localitzada, va afectar també les vinyes dels nostres més fidels proveïdors de raïm per l’elaboració del nostre vi regional Pétalos del Bierzo.

Pocs dies després, el 9 de maig, vam tenir l’esmentada gran tempesta de pedra i pluja. Amb una durada d’una hora, va deixar innumerables danys a les collites i terrenys i va cobrir amb un llençol blanc diverses zones de Corullón. A sota, la devastació. El coster de Moncerbal va resultar especialment afectat; aquí no vam fer collita, només alguns gotims dels segons rebrots que mai no van arribar a madurar correctament.
Posteriorment hi va haver més tempestes de pluja, alguna de les quals especialment intensa, que van donar lloc a innombrables esllavissades de terra i lliscaments de terreny.

Altes temperatures tota l’anyada i onades de calor a l’estiu
Al desembre i el gener es van arribar temperatures de 17ºC, quan en anys normals no se superen els 12ºC. I ja al febrer es van assolir els 22ºC, quelcom del tot inusual. Aquesta tònica de termòmetres càlids es va mantenir durant tota l’anyada, fet que va influir en gran mesura en la precoç maduració.

Les onades de calor, amb una durada de fins a 3 dies, van marcar l’estiu: una al juny, dos al juliol i una més a l’agosto van portar temperatures mitjanes mínimes de 20ºC i màximes de 37ºC, amb pics vora els 40ºC, cels nets i un ambient molt sec.

Sensació de sorpresa
La impressió més important del 2017, i dels vins que ens està desvelant amb el pas dels mesos, és la de sorpresa. Sorpresa per veure com una anyada especialment seca i amb temperatures extremes pot mostrar-se en vins d’un equilibri, elegància i finesa com mai no haguéssim esperat en el moment de començar la collita, el dia 21 d’agost.

Aquesta mateixa sensació de sorpresa es repeteix en les altres dues regions a on elaborem, obtenint notícies de primera mà. També a nivell europeu, donant sentit a l’empremta que el Vell Món dóna al vi i que cada anyada, d’alguna manera, atorga característiques similars als vins de les més diverses regions.

Descobreix tots els vins del 2017 de Descendientes de J. Palacios al Bierzo

Hits: 44

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *