Bodegas y Viñedos Artadi: reflexions sobre la sortida de la DOCa Rioja

Per Juan Carlos López de Lacalle

Després de més de 800 dies des que Artadi abandonés el Consejo Regulador de Rioja, potser és el moment de reflexionar amb una mica més de perspectiva sobre l’origen i els motius d’aquella decisió.

Per entrar una mica en matèria ens agradaria recordar el contingut d’aquella nota de premsa del 31 de desembre del 2015, en la qual vam fer arribar a l’opinió pública la nostra decisió d’iniciar un nou camí reivindicant la diversitat, la diferenciació i l’origen de les nostres vinyes i dels nostres vins.

NOTA DE PREMSA
Laguardia, 31.12.2015
Bodegas y Viñedos ARTADI abandona el Consejo Regulador de la D.O. Ca. Rioja.

Bodegas y Viñedos ARTADI neix a Laguardia el 1985 fruit de l’associació d’un grup de colliters il·lusionats per un projecte empresarial basat en la riquesa vitícola d’una comarca: Rioja Alabesa.

Aquell projecte s’ha anat forjant en el transcurs d’aquests trenta anys de treball i ARTADI és avui, gràcies a aquest afany per descobrir els grans valors que té la nostra terra, un referent dins de la viti-vinicultura espanyola i internacional.

Des dels nostres inicis treballem amb el convenciment que el valor dels grans vins està íntimament lligat a la terra, a les vinyes i a la seva gent.

Regions vitivinícoles de reconegut prestigi com Bordeus, Borgonya o Champagne ofereixen al consumidor vins que reflecteixen zones determinades i que han sabut posar en valor aquestes diferències com quelcom enriquidor, ple de missatge i contingut. A ARTADI creiem que és fonamental oferir al consumidor l’oportunitat de descobrir la diversitat de la nostra terra, que dota els vins de valor, caràcter diferenciador i autenticitat.

Conseqüentment a l’anteriorment exposat i sense renunciar al nostre origen, ARTADI ha pres la decisió d’abandonar el Consejo Regulador de la D.O.Ca. Rioja.

Ha estat una decisió llarga i meditada, fonamentada en la intenció d’oferir, a través dels nostres vins, un missatge clar de la nostra terra, de les nostres vinyes i dels nostres paisatges. ARTADI ha abandonat aquest òrgan regulador, però no abandona el seu origen: Rioja Alabesa.

Creiem sincerament i volem transmetre-ho amb humilitat que, des de fora d’aquest organisme, podrem seguir sent útils a l’hora de crear sensibilitat pels grans valors de la nostra comarca.

Des del respecte a tots els viticultors i bodeguers d’aquesta regió, afrontem aquesta nova etapa amb optimisme i il·lusió, amb la responsabilitat de mantenir viva la història i la cultura heretades dels nostres avantpassats i procurant que aquest missatge arribi al consumidor. Volem conservar aquest llegat i passar el testimoni a les noves generacions, a través d’una viticultura que generi il·lusió i passió entre els nostres joves: aquesta és la nostra aposta de futur.

Bodegas y Viñedos ARTADI, S.A.

Després d’aquest temps transcorregut volem reafirmar-nos en la nostra decisió per seguir treballant en la idea d’identificar-nos al màxim amb la nostra terra, amb el nostre paisatge i amb el nostre origen.

Per això, m’agradaria introduir en aquest discurs tres conceptes importants que corroboren les idees i les decisions que vam prendre en el seu moment:

  • Les petites explotacions vitivinícoles familiars
  • La demanda actual del mercat lligada als vins de petites produccions
  • La identificació dels vins produïts en llocs i indrets dotats de caràcter propi.

El Consejo Regulador de Rioja compta amb gairebé 100 anys d’història i les seves estructures organitzatives s’han mantingut pràcticament inalterables.

En aquells anys les empreses dedicades a la comercialització dels seus vins eren molt poques amb una producció de vi, segons les dades que he pogut recopilar, un tant inconcretes, d’uns 15-20 milions de litres anuals.

Avui dia, hi ha uns 16.000 viticultors i 600 cellers registrats a la nostra regió que s’afanyen en el treball de conrear les seves vinyes i portar al mercat els seus vins. D’altra banda, el nombre d’hectàrees conreades i sobretot la producció de vi que es produeix a la regió s’ha quintuplicat en els últims 25 anys arribant a elaborar més de 400 milions de litres de vi anuals.

Aquesta evolució del sector és evident que ens porta, almenys, a alguna reflexió.

La nostra reflexió davant aquesta situació és que els petits viticultors i bodeguers, aferrats a les seves explotacions, estan perdent espai vital i necessiten d’un discurs diferenciat de la resta de les grans estructures empresarials per poder sobreviure.

Avui hi ha a la nostra regió petits viticultors i bodeguers a qui els apassiona la seva feina, que estimen la vinya, que viuen pel vi i que volen ser petits perquè volen sentir molt de prop la feina que fan amb les seves mans i no es volen perdre en un procés d’industrialització i burocràcies morboses. Veuen el cultiu de la vinya i l’elaboració dels seus vins com un fet més proper, més íntim.

El respecte a l’entorn natural unit a les pràctiques ecològiques i biodinàmiques tan presents al món sencer ja es deixen sentir, encara que incipientment, a la nostra comarca com una nova forma d’interpretar la viticultura i una nova forma de vida.

Si bé és cert que els volums de producció i de comercialització amb aquest esquema empresarial no són molt grans, entenem que aquestes petites estructures familiars de viticultors reclamen un estatut diferenciat dins del sector no pel que representen en volum sinó pel que representen com alternativa comercial i socioeconòmica.

En l’àmbit comercial, els volums de producció que les importants empreses vinícoles manegen a la nostra regió i per conseqüència els preus als que col·loquen els seus vins al mercat, fan inviables les explotacions familiars que es veuen, moltes, obligades a vendre la seva producció de raïm, quan no les seves propietats i a tancar els seus negocis. Això és una realitat. Només a Àlaba han desaparegut més de 400 explotacions vitivinícoles familiars en els últims 20 anys. És a dir, estem perdent aquest teixit productiu lligat a la família en favor de grans grups empresarials i multinacionals.

Altres dels motius pels quals vam abandonar el Consejo Regulador de Rioja és perquè el concepte d’origen a Rioja és molt bast. La nostra regió és avui la segona denominació en extensió de vinya més gran del món després de la Manxa, i des d’Artadi entenem, amb tot el respecte, que això no representa un gran atractiu per al consumidor. L’aficionat als vins busca vins arrelats a un origen i un paisatge més concret que generi identitat. Rioja concentra al voltant de 65.000 hectàrees de vinya i produeix més de 400 milions d’ampolles i en aquest marc no ens sentim identificats.

Quan vam abandonar la DO sincerament vam creure que la nostra comarca necessitava llançar al mercat un missatge més actual i definit al mateix temps que es necessitaven obrir noves possibilitats econòmiques en el sector. Vam pensar que la nostra decisió suposaria un revulsiu perquè altres cellers abordessin altres alternatives que fessin més viables les explotacions familiars. Malauradament no ha estat així i a hores d’ara, més o menys, la situació en el sector segueix desenvolupant-se sota els mateixos paràmetres que fa 100 anys.

La realitat és que davant d’estructures de política econòmica tan poderoses i mediàtiques com la construïda a la nostra regió es necessita, potser, una mica més de temps per trobar camins diferenciats que permetin dotar la comarca d’altres desenvolupaments i models econòmics més adaptats a les petites economies.

Mentre, nosaltres a Artadi seguim fent el que més ens agrada, treballar les nostres vinyes i fer vi al nostre poble, a Laguardia. Seguim marcant-nos nous reptes vitícoles per intentar fusionar al màxim el treball de l’home i la terra. Creiem fermament que aquest és un dels objectius diferenciadors imprescindible per generar passió i emoció en els nostres vins.

Finalment, volem agrair als nostres clients i al mercat en general que han donat suport al nostre projecte donant valor a la nostra feina i trajectòria vitivinícola. En aquests últims dos anys de camí, sense el paraigua de la marca Rioja, els amants del vi han seguit demandant i reconeixent la personalitat dels nostres vins, de la qual cosa ens sentim orgullosos i molt agraïts.

Juan Carlos López de Lacalle
Amb estudis de perit agrícola per la Universidad de Pamplona i d’enologia a Escuela de la Viña Madrid, López de la Calle pertany a una família de viticultors. El 1982 va fundar, juntament amb la seva família i tretze viticultors més, la cooperativa Cosecheros Alaveses, centrada en l’elaboració del vi jove i fresc de maceració carbònica tradicional de Rioja Alabesa i en la seva comercialització. A la cooperativa va assumir el càrrec de gerent i director tècnic. El 1987, surt al mercat el seu primer vi criat en bóta, Artadi Viñas de Gain i, el 1990, neix Artadi Pagos Viejos, que és una selecció de les vinyes més antigues de la família. L’emblemàtic Viña El Pisón sorgeix el 1991 com a homenatge a la vinya de la família i, el 2007, l’anyada 2004 aconsegueix els 100 punts Parker. El 2015, just el mateix any en el que decideix deixar el Consejo Regulador de la DOCa Rioja, Viña El Pisón és seleccionat per formar part de la “Liga de los 99 puntos” per la Guía de Vinos Gourmet.

Hits: 85

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *