Bordeaux 2014 per Bordeaux Vins Sélection

2014, una gran anyada salvada miraculosament

La història de l’anyada 2014 va començar amb una atmosfera de preocupació. Esperàvem el pitjor però va ocórrer un miracle: un increïble estiuet de Sant Martí va donar llum i optimisme a les pitjors prediccions. De fet, el mes de setembre es va convertir en la font d’alegria pels viticultors de la regió gràcies a un perfecte clima càlid i ventós.

Una gran anyada? Per ser honestos, és massa aviat per fer certes afirmacions, però podem dir que mostra certes qualitats que potser algun dia podran arribar a ser d’excel·lència.

Resum de l’anyada

L’anyada 2014 va començar amb una primavera suau que va permetre un desborrament precoç de les vinyes.

Una primavera seca va venir seguida d’un mes de juny molt càlid que va assegurar un harmoniós progrés a les vinyes, en una línia semblant a la viscuda a l’anyada 2010. Des d’abril a juny, es van registrar altes temperatures amb encantadors dies assolellats i limitades precipitacions. Com a conseqüència, la floració i el quallat es van desenvolupar sota unes perfectes condicions. Al juny, la calor va disparar la fotosíntesi. El resultat va ser una acceleració en el desenvolupament vegetatiu. En aquest moment, la corba fenòlica (inici de floració, final de floració i quallat) era gairebé idèntica a la de l’anyada 2010.

Des de principis de juliol, un estiu fred amb odioses oscil·lacions va provocar desequilibris i va causar problemes a la vinya, sobretot allargant un etern verolat. L’absència de sol i temperatures per sota de la mitjana, combinat amb pluges i tempestes va forçar l’alerta constant dels viticultors per mantenir allunyats tant el míldiu com la podridura grisa. Una altra conseqüència de les inclemències del temps va ser l’increment en la grandària de les baies amb un contingut de sucre inferior a la mitjana i amb una concentració elevada d’àcid màlic. Aquest fet fou quelcom que també vam poder veure a l’anyada 2008. Curiosament, passem d’una anyada precoç (mesos d’abril a juny) a una anyada tardana gràcies a un estiu atlàntic fred.

Les anàlisis indicaven uns baixos nivells d’antocians i tanins –provocant una lleugera preocupació–, però en la mateixa línia que l’anyada 2008, raó per tenir esperances. La drosophila, una petita mosca anomenada susukii, també va fer la seva aparició. Tots aquests fets combinats, juntament amb algunes infeccions de podridura grisa no van ser motius per estar feliços.

Bordeaux_Avanzadas 2014

Finalment, es van alleujar totes les preocupacions. El mes de setembre va ser càlid, estiuenc i ventós i va afavorir les condicions dels raïms cap a un camí que mai haguéssim sospitat. La dificultat va ser, doncs, com afrontar i com eliminar la falta de consistència en la maduració de les baies. L’extensió de l’estiuet de Sant Martí va permetre l’espera pacient dels viticultors. Gràcies a unes temperatures mitjanes per sobre de la mitjana i a unes baixes precipitacions, els raïms van poder madurar. El nivell d’antocians es va incrementar facilitant una bona extracció. Els tanins eren cada vegada més concentrats i la mida de les baies va disminuir, mentre que les pells es van tornar més fines. L’àcid màlic es va veure finalment reduït. Els viticultors van dibuixar de nou un somriure.

El viticultor va poder prendre els riscos necessaris per a veremar a la carta, amb una collita que es va perllongar durant un llarg període, depenent de les zones. Aquest va ser el cas concret dels merlot, que tenien la pell vermella i dura. En el cas del cabernet es va haver d’esperar fins a finals d’octubre, moment en el que tenien la certesa que eren excel·lents.

Bordeaux_Avanzadas_2014

Els resultats en els dipòsits van confirmar totes les esperances. La paciència ha recompensat la dura feina. Malgrat que els viticultors es van sentir descoratjats durant tot l’any, els enòlegs van ser delectats amb uns raïms que han alliberat un color fantàstic. Un llarg període en dipòsits, entre 30 i 35 dies, ha confirmat la qualitat: un ampli espectre aromàtic indicatiu d’una frescor atlàntica, una bona concentració sense excés i uns tanins suaus. Uns vins encantadors i capaços de donar molt de plaer.

2014, una anyada per aquells que van saber esperar i prendre’s temps per escoltar les vinyes.

Consulta els vins a l’avancada de Bordeaux aquí.

Hits: 34

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *