Bordeaux 2014 per Château Margaux

Les condicions climàtiques de l’anyada 2014

Després d’un hivern suau i plujós, sense cap període fred remarcable, la primavera fou “normal”: el mes de maig fou més aviat fresc i el mes de juny més càlid, amb una floració que es va desenvolupar a les dates habituals i sota unes condicions molt favorables. Així mateix, fou molt ràpida i homogènia, al contrari que l’any 2013.

El mes de juliol no va aportar cap gran sorpresa; però en canvi el mes d’agost fou particularment fresc, sent, sens dubte, un dels més freds que nosaltres haguem viscut recentment. Aquestes baixes temperatures dificultaren el bon desenvolupament del verol, que es va perllongar força. Afortunadament, no va ploure massa però no es va instal·lar una sequera severa ni al juliol ni a l’agost. Com acostuma a passar a Bordeaux a finals d’agost, tot era possible; la perspectiva d‘una molt bona anyada o d’una mediocre…

El temps veritablement estival de setembre ens va donar exactament el que estàvem esperant: la calor i la sequera van permetre una maduració perfecta del raïm i les veremes es desenvoluparen en unes condicions òptimes. Tot el contrari al que va succeir el 2013…

La verema dels blancs es va desenvolupar entre el 15 i el 19 de setembre i pels negres entre el 29 de setembre i el 10 d’octubre.

Vinyas Margaux_Vila Viniteca_Avanzadas2014

Pavillon Blanc du Château Margaux 2014

D’una manera o altra, les darreres anyades de Pavillon Blanc des del 2011 han sigut bones, o molt bones anyades. Tant el progrés tècnic portat a terme durant aquest període com les bones condicions climàtiques han estat molt favorables per a la sauvignon blanc.

El 2014 no ha estat menys, i unit, sens dubte, a la preservació d’un remarcable nivell d’acidesa gràcies a la frescor del mes d’agost. De fet, la successió d’un mes de setembre càlid després d’un agost fresc, a l’inrevés que el 2013, ha permès adquirir tant un molt bon nivell de maduració com preservar l’acidesa. Aquestes dues característiques són totalment necessàries per a l’èxit d’un gran vi blanc. El 2014 ha estat també per a nosaltres l’ocasió de testejar les instal·lacions de vinificació del nou celler construït per Norman Foster.

Durant anys hem estat afinant fins els mínims detalls i somiant amb les possibilitats que s’ofereixen… El resultat és tot el que esperàvem perquè mai abans havíem pogut anar tan lluny pel que fa a la precisió de la selecció. Pavillon Blanc 2014 és doncs una anyada excel·lent, però mai abans havia estat tan escassa…

Pavillon Rouge du Château Margaux 2014

El magnífic mes de setembre de 2014 ha jugat el seu rol salvador d’estiuet de Sant Martí, com en altres bones i molt bones anyades. Totes les varietats negres han arribat a un excel·lent nivell de maduració, caracteritzat per una gran concentració, un gran contingut en sucre –el més alt des del 2010– i una elevada acidesa. De fet, aquests equilibris són típics dels grans vins de Bordeaux, doncs la potència tànnica ve acompanyada sempre d’una gran frescor. En aquestes condicions, la nostra nova eina de vinificació ens ha permès obtenir el màxim de les seves possibilitats: sense reemplaçar la nostra sala de dipòsits tradicional –que segueixen sent necessaris–, però permetent anar més enllà de la selecció intraparcel·lària i amb la precisió de tots els procediments tècnics.

Què lluny hem arribat en 30 anys! Fent servir quatre vegades més temps i molts dipòsits per elaborar la meitat de vi… Són probablement Pavillon Rouge i Margaux de Château Margaux, el nostre tercer vi, els que més s’han beneficiat d’aquests nous progressos, perquè és aquest nivell de selecció parcel·lària el que permet ser estrictament rigorosos.

Els més grans terrers són, aparentment, un món apart… En tot cas, només el 24% de la collita ha anat a Pavillon Rouge, mentre que el 36% al primer vi; i la major part (40%) ha anat al tercer i quart vi.

Aquest esforç de selecció ha permès al Pavillon Rouge estar més a prop del primer vi, tant en qualitat com en personalitat, encara que li manca la màgia que envolta només les millors parcel·les.

Les proporcions de varietats a l’assemblatge de Pavillon Rouge són clàssiques: 77% cabernet sauvignon, 22% merlot i 1% petit verdot.

Margaux_Castillo_Vila Viniteca_Avanzadas 2014

Château Margaux 2014

Quin alleujament després dels moments difícils del 2013! Aquesta successió d’anyades tan diferents fan de Bordeaux un lloc únic d’on es pot aprendre de l’experiència viscuda, ¡sense tenir la temptació de repetir-la! A més el celler dissenyat per Norman Foster ens ha obert els ulls a noves possibilitats i ens ha mostrat altres experimentacions que sostindran el progrés en els propers anys.

Un nou capítol acaba de començar i tenim l’alegria d’obrir-lo amb l’eufòria d’unes veremes serenes i fàcils!

El 2014 hem tornat a unes quantitats gairebé normals, força superiors a les del 2013, però sense arribar al nivell que volíem assolir veient l’estat de la vinya; es necessiten grans esforços per incrementar els rendiments en algunes de les parcel·les de major qualitat. Com és normal, quan les condicions no són les d’una gran anyada, la distància és major entre els millors terrers i aquells que no van poder recuperar, malgrat un gran mes de setembre, el temps perdut a l’agost.

Només la nostra emblemàtica parcel·la de merlot l’Église es va incloure en el primer vi, el que representa només un 5% de merlot a l’assemblatge… Però és magnífic i és un dels més exitosos dels darrers 10 anys. Tots els grans cabernets sauvignon es trobaven al lloc indicat, per no dir al millor! Ells proveeixen el 90% del primer vi. Un 3% de cabernet franc i un 2% de petit verdot completen aquest assemblatge, clàssic durant els últims anys. Châteaux Margaux 2014 representa el 36% de la collita, ànima de gran qualitat. És possiblement il·lusori anar per sobre, i possiblement perillós anar per sota, perquè cada part, en aquest estadi, és necessària per assolir l’equilibri. És un vi potent, carnós, amb tanins sedosos gairebé fent- te oblidar la gran concentració i la fina acidesa. No estarà al ranking de les millors anyades d’aquest segle –2000, 2003, 2005, 2009 i 2010– però segur que podrà reclamar un lloc just per sota.

Consulta els vins a l’avançada de Bordeaux aquí.

Hits: 29

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *