Bordeaux 2014 per Cheval Blanc

L’encant de l’anyada 2014 es va fer esperar fins al final. Si les pluges primaverals van poder arribar a desemparar al viticultor, el verol tardà acabat a finals d’agost, i el temps sec i assolellat de setembre i octubre van permetre una verema satisfactòria i madura.

Una anyada de viticultor, on la multiplicació de les operacions vitícoles va permetre obtenir sobre cada parcel·la una maduració homogènia i òptima.

És una bona anyada, molt “Cheval Blanc”, floral i afruitada.

L’assemblatge ha tingut molta importància, la diversitat de sòls s’ha posat de manifest per complet.

Condicions climàtiques

El final de l’hivern va ser càlid i humit. Abril i maig van ser frescos i amb precipitacions mitjanes. El temps sec, instal·lat des del 25 de maig al 21 de juny, va afavorir una floració satisfactòria, mentre que a finals del mes de juny les pluges van posar fi a l’incipient dèficit hídric. Juliol va ser molt plujós amb temperatures pròximes als valors habituals. El mes d’agost va ser fred i plujós, canviant cap a finals de mes. Setembre, però, va ser càlid i assolellat. El temps va ser en general sec, amb tan sols tres dies plujosos: el 17, el 18 i el 30 de setembre. Pel que fa a l’octubre el clima va ser suau i poc plujós. Els mesos de setembre i octubre han estat dels més càlids en els últims 20 anys.

grafico 1_Cheval Blanc_Avanzadas 2014

2014: temperatures i pluges comparades amb els valors normals a Saint-Emilion

Cicle de la vinya

Durant l’any 2014, la brotada es va produir un dia abans de la mitjana. Les primeres flors les vam poder observar al voltant del 22 de maig, allargant-se durant un llarg període, a causa de les fresques temperatures d’aquest període. La meitat de la floració es va produir el 2 de juny per als merlot i el 5 de juny per als cabernet franc, amb cinc dies de retard comparant-lo amb les dates habituals. La floració va acabar ràpidament i el quallat va ser satisfactori en la majoria de les parcel·les. El punt de meitat del verol es va donar el 30 de juliol per als merlot, dos dies abans que la mitjana, i el 6 d’agost per al cabernet franc.

Gràcies a unes excel·lents condicions climàtiques a la tardor va ser possible allargar la verema durant 23 dies (del 19 de setembre al 10 d’octubre), i així poder veremar cada parcel·la en el seu punt de maduració òptima. Les últimes parcel·les de merlot van ser veremades 8 hores després que comencés la collita del cabernet franc.

Vinyes Cheval Blanc_Avanzadas 2014

Maduració i rendiments

Finalment, el rendiment està pròxim a la mitjana en la varietat merlot i lleugerament inferior a la mitjana en el cas del cabernet franc.

La gairebé absència d’estrès hídric abans del verol va ser esmorteït per les argiles i va permetre una perfecta maduració en els terrers de graves, especialment per a les vinyes més joves.

Els merlot tenen les concentracions de sucre en plena maduració més baixes dels últims deu anys. Les baies madures de cabernet franc contenen més sucre que les de merlot, un fet bastant insòlit, observat també el 2011. El cabernet franc, varietat més tardana que el merlot, ha pogut aprofitar al màxim les favorables condicions del mes de setembre i de principis d’octubre, càlid i relativament sec.

L’acidesa en maduració és clarament més elevada que la mitjana gràcies a la presència d’àcid màlic.

La mida de les baies de merlot va comportar concentracions d’antocians més baixes, mentre que els cabernet franc, veremats més tard, van poder aprofitar l’estiu indià, donant com a resultat una concentració d’antocians superior a la mitjana.

Interior bodega_Cheval Blanc

 Treball al celler

Encara que a Château Cheval Blanc rarament es practica tècniques de sostracció, la major part dels dipòsits de merlot es van sagnar el 2014 per compensar la gran grandària de les baies d’aquesta varietat. El sagnat mitjà de tota la collita va ser del 10%. Els merlot el 2014 han tingut un període de maceració de 29 dies i els cabernet franc de 25.

Consulta els vins a l’avançada de Bordeaux aquí.

Hits: 17

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *