Bordeaux 2014 per Domaines Barons de Rothschild

Climatologia i viticultura

Les importants precipitacions patides entre novembre i febrer, superiors o equivalents a les mitjanes anuals, van acabar d’omplir les capes freàtiques que ja havien començat a recarregar-se amb les pluges del 2012 i 2013.

Les temperatures es van mantenir superiors a les normals i tant la vinya com nosaltres vam començar a trobar a faltar les habituals gelades hivernals, amb un sol radiant, un fred sec i l’absència de vent durant 15 dies. Però no podem fer res contra la natura!

El desborrament va ser precoç, seguit d’una floració homogènia durant la primera setmana de juny, afavorida per un increment de les temperatures.

Com sempre, les condicions climàtiques van ser la nostra preocupació principal, i els nostres equips van doblegar esforços durant tot l’any per tal que el raïm arribés a la maduració en un perfecte estat sanitari (malgrat la invasió de cargols en Duhar-Milon que provocà la pèrdua d’una part de la producció).

El verol es realitzà en dues etapes, la primera a finals de juliol i la segona després del 15 d’agost, el que provocà diferències en la maduració dels gotims d’un mateix cep.

Així mateix, vam haver de fer malabarismes en el moment de la verema per tal de prendre les decisions més adequades i insistir perquè els veremadors i els operaris encarregats de la selecció només preservessin el raïm negre de la millor qualitat, utilitzat per a elaborar els nostres grans vins de Pauillac i Pomerol.

A Sauternes, després d’una petita collita d’uns molts bons sémillon i sauvignon blanc per l’“R de Rieussec”, l’evolució de la Botrytis cinérea fou heterogènia, però podem resumir la collita dient que el raïm procedent de la primera etapa estava concentrat per a la passificació mentre que els de la segona etapa (fins a finals d’octubre) comptaven amb una excel·lent podridura noble. El subtil assemblatge d’aquests dos components ens ofereix la complexitat i la frescor esperades.

Encara que a nivell de rendiments es tracti d’una collita poc generosa, l’important és el resultat que tenim a la copa.

Charles Chevallier, director de les propietats bordeleses de BDR (Lafite).

Consulta els vins a l’avançada de Bordeaux aquí.

Hits: 44

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *