Bordeaux 2017 per Bordeaux Vins Sélection

Descobreix tots els vins del 2017 de Bordeaux

2017 – Una sorpresa agradable

En mirar cap enrere, veiem que l’any 2016 va gaudir sense dubtes d’un estat de gràcia: l’espera, els càlculs, l’esperança i, finalment, la materialització de què havia estat una anyada excepcional. L’anyada 2017 ha estat estressant estació rere estació. Algunes vinyes es van veure greument afectades pel mal temps, alhora que d’altres el van veure passar de llarg. Si bé podem restar a la mercè de les imprevisibles variacions climàtiques, també és cert que avui dia existeix una intel·ligència fruit de l’experiència, i un savoir-faire, que juguen el seu paper en la creació d’un vi. El resultat ha estat una petita producció per a aquells elaboradors amb mala sort, però de gran qualitat per a una gran majoria.

L’hivern va ser, en general, sec i suau. El mes gener va tenir 37 hores de sol extra comparat amb la mitjana i el febrer va tenir els seus habituals dies de pluja.

La primavera, però, va ser una sorpresa. Al març, un mes ja tradicionalment temperat, va haver-hi una temperatura mitjana de 12,2ºC, el que suposava 2ºC per sobre d’allò acostumat; la pluja, tot i això, es va mantenir als seus nivells normals. Malgrat uns dies força agradables al final del mes, la quantitat de llum va ser un 15% més baixa. Durant els primers dies d’abril, el creixement vegetatiu es va accelerar gràcies a un dèficit a les reserves d’aigua i a unes temperatures 2ºC per sobre de la mitjana, provocant que el cicle de les vinyes portés 2 setmanes d’avançament. Gràcies a un exagerat nivell d’insolació, difícil d’igualar en els darrers 50 anys (al voltant d’unes 100 hores extra), els brots van aparèixer extremadament aviat. No obstant, cap a final del mes el seu desenvolupament es va detenir abruptament a causa de 2 onades de temps gèlid durant les quals el termòmetre va caure per sota dels -5ºC, succeint-se 2 episodis de glaçades: entre els dies 19 i 21 d’abril, i entre el 27 i el 28. En aquelles àrees més exposades, aquestes gelades van cremar les gemmes que havien començat ja a brostar.

No havíem vist gelades de tal magnitud des de l’any 1991. El marge dret va ser particularment colpit, amb l’excepció dels plateau de Pomerol i Saint-Émilion. Al marge esquerre, es van salvar els llegendaris vinyets del Médoc des d’on es pot veure l’estuari de la Gironde; tot i així, en algunes de les denominacions de Listrac, Moulis, Médoc i Haut-Médoc les pèrdues van oscil·lar entre el 20 i el 90%. Així com algunes parcel·les van escapar de les urpes del fred, en d’altres els viticultors van mirar de protegir-les encenent focs, fent servir escalfadors, molins de vent i fins i tot helicòpters per tal de remoure l’aire. Les vinyes que van patir els efectes de les gelades van trigar un mes a tornar a esborronar un altre cop.

El mes de maig va ser càlid i assolellat, amb temperatures per sobre de la mitjana que van facilitar una ràpida floració entre el 24 i el 28, assegurant uniformitat a la futura maduració dels gotims. Els somriures van tornar tímidament a les cares dels viticultors alhora que la cura sobre les vinyes s’incrementava per tal d’assegurar que cap plaga no les afectés. Depenent de la zona, el viticultors van haver de reaccionar de forma diferent, i, com si fos hivern, es van haver de tornar a podar algunes parcel·les per tal d’estimular el creixement de noves gemmes, que estaran llestes per a la propera anyada. Arreu es va observar una gran tasca de poda per tal de controlar l’anàrquic creixement de les vinyes i, com a mesura preventiva, alguns pàmpols es van aclarir de gotims, cercant d’evitar la temuda podridura grisa i eliminar maduracions fora de temps que ja eren patents abans del verol.

Per a aquesta “primera generació” de gotims supervivents, el verol va arribar de forma precoç i molt homogènia a finals del juliol, i la maduració es va donar sense cap estrès hídric entre el 25 del juliol i el 5 d’agost, depenent de la zona. Allà on les parcel·les s’havien vist afectades per les gelades, la maduració fenòlica va progressar adequadament i, fins i tot, es va assolir al mateix temps que en aquelles zones que s’havien salvat de la destrucció provocada pel gel. A l’agost es va accelerar la maduració del raïm mercès a uns nivells d’exposició solar per sobre de la mitjana. L’únic núvol que es va veure creuar l’horitzó, però, va portar fortes pedregades que van colpir severament la regió de Graves el dia 27 d’agost, provocant danys en alguns gotims.

Els dies 16 i 17 de setembre es van aproximar uns grans núvols de tempesta que van canviar completament els plans, avançant el temps de la verema; no debades, la dilució del suc dels raïms per causa de la pluja era una preocupació tan greu com ara els potencials danys que podria provocar la botrytis. Per tal de garantir el bon estat sanitari dels gotims, la verema es va fer parcel·la a parcel·la, sovint cep a cep. En determinades propietats, la verema de la mateixa varietat va haver de fer-se en diferents moments depenent del tipus de sòl. Finalment, la combinació de dies assolellats i nits fredes va propiciar que la maduració fos completa. La mida general de les baies semblava més petita en comparació amb les de l’any anterior, però en termes d’estructura i color oferien alts nivells de concentració.

La verema dels raïms blancs va començar a partir de la tercera setmana de l’agost. El merlot va es va veremar entre el 15 i el 26 de setembre; el cabernet franc, entre el 26 i el 29 de setembre; i el cabernet sauvignon, al voltant del 29 de setembre. Els gotims de la segona generació d’aquells brots afectats per les gelades, i que havien patit un retardament del verol, van ser veremats entre 2 i 3 setmanes després. Un bon nombre de viticultors van decidir de fer diverses seleccions de raïm per tal de garantir-ne la màxima qualitat possible. En general, el merlot es presenta equilibrat, mentre que els cabernet posseeixen una bona acidesa, amb un nivell lleugerament baix de sucres i unes aromes que no arriben a ser vegetals. Destacar la sorprenent intensitat aromàtica del cabernet franc. Finalment, el petit verdot és veritablement interessant aquest 2017, amb un color profund i uns tanins excel·lents.

Les decisions estratègiques van començar en el moment de la vinificació, atès que, actualment, les tècniques a emprar són molt adaptables a la qualitat del raïm veremat. El petit volum de les baies i la seva elevada proporció de pell envers el most implica una menor necessitat de trencaments del barret en favor dels remuntats, de tal manera que l’extracció es mantingui sota control i es preservi la suavitat del most.

Les dures gelades i d’altres inclemències van afectar, inevitablement, a la quantitat de vi elaborat, però no pas a la seva qualitat. És una anyada amb un excel·lent perfil aromàtic, amb el suport d’una bona acidesa que manté una frescor interessant. Haurien de ser vins amb un bon potencial d’envelliment gràcies a aquest equilibri. Sembla haver estat també un bon any pels vins blancs secs, frescos i aromàtics, els quals combinen la mineralitat amb les fruites exòtiques.

Descobreix tots els vins del 2017 de Bordeaux

Hits: 32

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *