Bordeaux 2017 per Château Cheval Blanc

Descobreix tots els vins del 2017 de Bordeaux que oferim a l’avançada 

Condicions climàtiques

Després d’un mes de gener molt sec, les precipitacions del febrer i el març van estar a dins de la normalitat. El mes d’abril fou de nou un mes sec, precedit d’un maig i juny molt plujosos (205 mm). Les temperatures es van mantenir dins la mitjana, amb l’excepció d’una glaçada a finals d’abril.

Els mesos de juliol i agost van ser poc plujosos, amb unes temperatures sense excessos. Arribats al 31 d’agost de 2017, el cicle vegetatiu acumulava un estrès hídric que situava aquest any a la 6ª posició des del 1952, al costat de prestigioses anyades com ara 1989, 1990, 1995 i 2010. Fet que tindrà un inqüestionable impacte positiu en la densitat i qualitat dels tanins.

Al llarg del mes de setembre, el temps va seguir els patrons habituals, afavorint la maduresa dels raïms, que es va assolir completament a mitjan octubre, sota unes condicions de temps molt sec.

El fet decisiu de l’anyada: el gel del mes d’abril

La nit del 26 d’abril, el termòmetre havia caigut per sota dels -3ºC. En aquell moment els pàmpols ja tenien 20 cm de longitud, així que la glacial temperatura va causar grans estralls. L’anterior glaçada d’intensitat comparable a Bordeaux es remunta al 1991.

Mercès a la ubicació on es troba Cheval Blanc, la gelada només va afectar el 30% de la vinya, depenent, principalment, de l’altitud. L’equip de viticultors va poder reaccionar a temps com per poder atallar de manera eficient aquest traumàtic succés en aquelles zones que requerien la màxima atenció.

Cadascun dels ceps afectats per la gelada va ser marcat i podat un segon cop per tal que pogués produir una 2ª generació de gotims. El treball dels nostres viticultors es va veure enormement afavorit per un temps estiuenc inusualment agradable que es va mantenir fins el final de la verema. En algunes de les parcel·les –i això és un fet veritablement excepcional– vam ser fins i tot capaços de veremar ambdues produccions: així la 1ª generació de gotims com la 2ª. La qual cosa va implicar realitzar dues veremes a la mateixa filera ceps, separades per uns 16 dies.

La gran majoria de gotims de la 2ª generació van ser veremats en condicions de perfecta maduresa i, per tant, van formar part tant de l’assemblatge de Cheval Blanc com de Petit Cheval; això va produir una enorme satisfacció a tots els treballadors del Château, que havien treballat d’una manera tant precisa durant tot el cicle vegetatiu!

El cicle de la vinya

La brostada de les gemmes va ser primerenca: el 3 d’abril pels merlot i el 7 del mateix mes pels cabernet. El merlot va assolir la meitat de la floració sobre el 25 de maig, mentre que el cabernet l’assolí el 27 de maig. Afortunadament, el temps plujós no va alterar la qualitat de la floració, que es va desenvolupar de forma completa i homogènia.

El verol es va donar entre el 23 i el 30 de juliol, depenent de la varietat de raïm. Les condicions estiuenques de sequera van provocar una precoç aturada del creixement vegetatiu.

Descobreix tots els vins del 2017 de Bordeaux que oferim a l’avançada 

Hits: 19

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *