Bordeaux 2017 per Cos d’Estournel

Descobreix tots els vins del 2017 de Bordeaux que oferim a l’avançada 

2017: una anyada equilibrada, profunda i delicada

Una vegada més, el nostre magnífic terroir ha espremut tota la seva qualitat en aquesta anyada precoç, caracteritzada per uns marcats episodis climàtics successius. A això se li afegeix el nostre coneixement més i més precís de cada parcel·la i del nostre savoir-faire tant a la vinya com al celler.

Diari d’una anyada precoç

Octubre del 2016 – gener del 2017: un dèficit hídric excepcional

Entre l’1 d’octubre del 2016 i el 31 de gener del 2017 només vam tenir 300 mm de pluja a Cos d’Estournel, un dèficit de gairebé el 40% per sota de la mitjana. Aquell hivern no es van poder recarregar les reserves hídriques del sòl.

Febrer del 2017 – març del 2017: temperatures suaus i brostada precoç

Malgrat que el començament de l’hivern va ser fred, a partir del febrer les temperatures es van situar per sobre de la mitjana estacional. Això va provocar una brostada precoç i uniforme que va començar el 26 de març, amb 5 o 6 dies d’avançament. Una precocitat que perduraria fins la verema.

Abril 2017: Cos d’Estournel se salva de les glaçades

Les nits del 27 i el 28 d’abril, una terrible onada de fred va colpejar Bordeaux provocant quantiosos danys. A Cos d’Estournel ens vam salvar de la gelada gràcies a la proximitat de l’estuari de la Gironde, que va jugar el seu paper protector al nostre terroir. Vam sentir una profunda compassió per tots aquells viticultors afectats per aquest desgraciat episodi.

Maig del 2017 – juny del 2017: dies de pluja després de dies de calor

Les temperatures càlides del mes de maig van accentuar la precocitat, ja ben avançada l’anyada. La floració va començar el 22 de maig, d’una manera excepcionalment ràpida i homogènia. La vinya va poder llavors beneficiar-se de la prolongació de les hores de sol i de la calor, fet que va afavorir un creixement òptim.

El juny, molt càlid i amb diverses nits per sobre dels 20ºC, va provocar un altre cop l’aparició de senyals d’estrès hídric, fenomen poc freqüent als sòls argilosos. Tot i les pors que despertava aquesta situació, vam ser prudents, abstenint-nos d’intervenir-hi massa. Les pluges del final del mes van ratificar la nostra decisió i van servir per reactivar el creixement de la vinya.

Juliol del 2017 – agost del 2017: un estiu fresc i sec

Amb uns mesos de juliol i agost secs i frescos, la feina realitzada sobre els sòls durant els últims anys va permetre’ns mantenir les aromes afruitades, així com l’equilibri entre la dolçor i la acidesa dels nostres raïms. Tal com ha estat norma aquesta anyada, la seva precocitat també es va reflectir durant el verol, que va començar a principis d’agost.

Al finals d’estiu, un nou episodi de dèficit hídric es va transformar en positiu: les anteriors precipitacions havien estat ja absorbides pel sòl, i l’estrès hídric asseguraria la qualitat dels tanins. La vigilància era clau, i el nostre equip va continuar controlant minuciosament l’equilibri entre l’acidesa i els nivells d’alcohol potencial.

Setembre del 2017: un temps fred i humit previ a la verema

Fresca i humida, la primera quinzena de setembre va accelerar la maduració de les pells fins solapar-se amb la maduresa aromàtica.

La verema va començar el dia 12 de setembre pels merlot sobre graves, per continuar amb els merlot sobre sòl argilós i acabar amb els cabernet sauvignon, el 30 de setembre.

L’anyada 2017 a Cos d’Estournel

La precocitat de l’anyada 2017 ja es va fer palesa el mes de març amb la brostada i va acabar definint cadascuna de les etapes clau del cicle de la vinya: floració, el verol i la verema. La calor precoç combinada amb una situació d’inusual estrès hídric ha beneficiat particularment als nostres sòls argilosos, oferint-nos uns merlot excepcionals.

En general, aquestes condicions meteorològiques van provocar que el desenvolupament de l’anyada transcorregués de manera progressiva. Les altes temperatures del juny van afavorir més encara la seva naturalesa primerenca, i les escasses pluges van possibilitar l’òptima maduració dels tanins. L’estiu fresc que va arribar a continuació va contribuir a preservar els aromes fruitats i l’equilibri entre l’acidesa i el grau potencial d’alcohol. Finalment, la humitat de setembre va crear les condicions perfectes per a la maduració de les pells.

Durant tot l’any, l’experiència del nostre equip va ser decisiva. Els ceps van ser conduïts per mans experimentades i prudents, a més d’acompanyades al llarg de tot el seu cicle vegetatiu per encertades decisions, en condicions ideals. Després de la verema, el treball al nostre celler de flux gravitacional va permetre revelar la fruita i el cos del vins a la seva màxima expressió, conservant alhora tota la frescor.

Descobreix tots els vins del 2017 de Bordeaux que oferim a l’avançada 

Hits: 30

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *