Bordeaux 2018 per Bordeaux Vins Sélection

2018 –  Una Meravella

Un començament difícil, i un final majestuós! Com en altres anyades excepcionals, l’any va començar d’una manera força trista; molta pluja, atacs agressius de míldiu i calamarsa durant la primera meitat de l’any. Tothom estava una mica ansiós. Al juny, el sol va reaparèixer per romandre generosament amb nosaltres fins al final de l’estació. Els dies càlids juntament amb unes nits fresques al setembre van afavorir una excel·lent i consistent maduresa que va portar la calma en el moment de la verema. Que el raïm arribés en un excel·lent estat sanitari als dipòsits va posar fi a una època de preocupacions. Els somriures tornaven a la cara de tothom, juntament amb la profunda creença que el 2018 seria una gran anyada que aconseguiria la classificació d’una molt bona, potser excel·lent, anyada de les últimes dècades. Un vi “que s’allunya de l’ordinari” i ens fascinarà durant els tastos en primeur

Recordant les condicions climàtiques de grans contrastos…  

Registrem un dèficit d’aigua a la tardor, però un hivern molt plujós va contribuir a omplir els aqüífers fins als nivells normals (van ser les pluges que van descarregar més quantitat d’aigua des de l’any 2000, amb 180 mm). Després d’un mes de gener força temperat (3°C per sobre de la mitjana), el temps fred va fer la seva reaparició al febrer. Va ser un període d’hibernació que va permetre a les vinyes preservar les seves forces per sobreviure a una possible futura gelada.

La primavera va portar les seves regulars i abundants pluges (+84% al març) i les seves relativament altes temperatures (+2,5 ° C a l’abril, +1 ° C al maig) amb les que es va succeir una consistent, encara que una mica tardana, brostada dels borrons (entre 5 i 6 dies més tard que el que es va observar els anys 2000 a 2008), a més d’una excel·lent floració. Gràcies a aquesta climatologia tan favorable i la bona disponibilitat d’aigua, les vinyes es van desenvolupar a un bon ritme. Les primeres flors van aparèixer el 25 de maig. Va ser una fase ràpida i coordinada entre tots els ceps; era un esdeveniment que preconitzava una bona qualitat.

Però s’albirava un, i únic, núvol gris a l’horitzó: la combinació d’un temps humit i càlid que va resultar ser perfecte perquè es desenvolupés un agressiu atac de míldiu, un fong ja històric i vell conegut pels viticultors de Bordeaux. Va haver-hi diferències entre el marge dret i esquerre, i fins i tot dins d’una mateixa denominació, i algunes zones van acabar sent més vulnerables que altres a l’avanç devastador d’aquest atac. Durant aquesta estació tan dificultosa els mètodes de protecció van jugar un paper crucial. Afortunadament, avui dia la tecnologia va permetre als viticultors detectar la infecció fúngica en la seva etapa més primerenca i actuar amb precisió per evitar tractar en excés als ceps.

A la fi de maig la primera pedregada va arrasar gairebé 7.000 hectàrees de vinyes a Bordeaux, i la segona, a principis de juliol, va danyar les regions de Langon-Sauternes i de Bourg i Blaye (amb unes 2.000 hectàrees afectades). En total, 10.000 hectàrees van quedar arruïnades per la calamarsa.

En algunes propietats la pèrdua de la collita provocada per aquestes incidències del clima va ser veritablement dramàtica, encara que també marginal, ja que la producció total de tota la regió de Gironde va ser de 5,6 milions d’hectolitres. La producció total de Bordeaux va ser, de fet, un 9% superior a la mitjana dels darrers 5 anys (Font: France Agrimer).

Finalment, va arribar l’estiu per canviar tot el decorat. D’ara endavant les condicions climàtiques de l’anticicló van ser particularment favorables per afavorir la maduresa: altes temperatures (+2,5°C al juliol i agost), un dèficit hídric del -66% a l’agost i del -96% al setembre, i una àmplia fluctuació tèrmica. L’amenaça de Botrytis quedava definitivament enrere. La maduració dels raïms va succeir a principis d’agost de manera precoç, ràpida i homogènia. Quan va començar la verema, un generós sol va contribuir a assecar el sòl, purificar les vinyes, afavorir una primerenca concentració de polifenols i estimular el color i el potencial aromàtic de les baies. Només les plantes més joves van acusar una mica aquesta manca d’aigua. La resta va aconseguir una maduresa perfecta sota aquestes condicions tan idònies. Els primers raïms van ser tallats ja a l’última setmana d’agost.

Aquest gran estiu va venir seguit d’una tardor espaterrant. El sol va posar a directors i equips de bon humor. La verema va discórrer amb calma fins al final del setembre i amb una collita que unia quantitat i qualitat. L’alternança entre els dies de calor i les nits de fred va contribuir a millorar aquesta maduresa de la fruita, fins i tot malgrat que les pells eren amb freqüència bastant gruixudes. Mentre que la merlot va entusiasmar des de ben aviat (es va veremar sobre el 10 de setembre en parcel·les de Pomerol i Graves), els cabernets –franc i sauvignon– van deixar a tothom atònits (i es van veremar sobre el 20 de setembre). La signatura d’una gran anyada és, sense cap dubte, aquesta consistència en la maduració de les diferents varietats.

Els primers tastos van confirmar l’extraordinari potencial dels vins. Els blancs, malgrat aquest clima càlid, mantenien una agradable tensió, frescor i més que remarcable mineralitat. I no es pot deixar de lloar als vins negres: plens de promeses de plaer, frescor, equilibri, elegància; vins estructurats, poderosos i plens de fruita. Amb un color ben perceptible, destaquen també pels seus tanins sedosos i delicats. Aquesta fascinació tan profunda és el resultat d’una maduració ben aconseguida.

Bordeaux lliura una gran anyada plena d’encant i misteri, extraordinària en concentració i riquesa. Alguns ja pensen que la del 2018 es podrà comparar amb la mítica anyada del 1961; altres creuen que s’aproxima a la històrica del 1947; i hi ha qui suggereix si no estarem davant de la “veritable anyada del segle”. Per descobrir-ho, ens veurem aviat durant la setmana de tast en primeur.

Hits: 100

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *