Bordeaux 2021 per Bordeaux Vins Sélection

2021: L’ANYADA DEL VITICULTOR

La viticultura és una escola dura. No podríem oblidar-ho amb aquesta anyada afeblida per successives onades de desafiaments. Gelades, míldiu, botrytis. Moltes pors, dubtes, fins i tot llàgrimes. Collites perdudes o tristament disminuïdes. Nits d’abril tan intenses com els dies. Constantment mobilitzats, els viticultors van haver de donar mostres de vigilància, paciència i obstinació. No obstant això, amb les seves fines observacions i les seves intervencions cada vegada més precises, van poder superar aquesta difícil verema que no va cessar de complicar les feines de conreu. L’anyada 2021 és sens dubte la de la resiliència, gràcies a les habilitats humanes emprades i a una tardor generosament assolellada que va completar la maduració del raïm. Ens temíem el pitjor, i va succeir el millor… En totes dues ribes, grans èxits.

UN INICI PLUJÓS I UNA PRIMAVERA FREDA
Igual que l’any anterior, 2021 va començar amb un hivern molt humit, amb un mes de febrer històricament suau (+2,49 °C en comparació amb la mitjana de deu anys). Gràcies a les abundants precipitacions hivernals, es van poder refer les reserves d’aigua i, en conseqüència, es va produir una brostada primerenca i ràpida a mitjan març. Seguidament, va començar un temps sec i temperat. El 31 de març va ser el dia més càlid mai registrat al març des de 1900. A les vinyes van començar a despuntar els borrons. Podia ser que l’estiu ja fos aquí? Després, un canvi d’escenari com a l’òpera: l’hivern va tornar sobtadament el 5 d’abril. El pronòstic del temps anunciava una onada de fred que havia de durar diverses nits. Algunes propietats van optar per afanyar-se en les feines del sòl, desherbant les fileres per a assecar les parcel·les més fràgils. Uns altres es van equipar amb veles, brasers, calefactors, aerogeneradors, fins i tot helicòpters per agitar l’aire i mantenir una mica la calor entre les files. Les nits del 6 i 7 d’abril van sacsejar a tota la regió: un episodi de fred excepcional va mobilitzar tots els equips. Totes les denominacions de Bordeaux es van veure afectades. Els viticultors estaven exhaustos. Era el moment de la desolació o l’alleujament.

El cicle de la vinya es va veure alentit per una primavera freda (-1,6 °C de mitjana respecte a anys anteriors). Les primeres flors van aparèixer al voltant del 24 de maig. Un altre motiu de preocupació: la combinació de baixes temperatures i episodis plujosos, les primeres conseqüències dels quals van ser alterar la fructificació (fenomen de corriment), juntament amb els primers atacs de míldiu. Des de mitjan maig fins a mitjan juliol van ser dos mesos de pluges intenses, amb tempestes elèctriques al juny. La trista singularitat de l’anyada 2021: precipitacions que van aconseguir un nivell poques vegades observat a la Gironde: 380 mm registrats de l’1 de maig al 15 de juliol de 2021, enfront dels 170 mm de mitjana normal. Una climatologia que va generar un fort augment de la pressió de malalties, no sols per míldiu, sinó també per black-rot (podridura negra). Les pitjors condicions sanitàries dels últims vint anys, segons el record dels viticultors. Tots demanaven l’arribada del bon temps per acabar amb aquest autèntic malson. Per a facilitar la maduració del raïm i preservar la integritat de la vinya, es van realitzar esfullaments selectius fins al final de la temporada.

UN ESTIU INCERT
Per fi, el retorn del sol a mitjan juliol. Per fi, el mercuri puja. Tímid començament del verol… Fins a mitjan agost, les vinyes estaven mancades de prou calor i llum. Es van redoblar els esforços de la poda en verd. A la fi d’agost, els raïms tastats encara eren tous i aquosos.

UNA TARDOR MIRACULOSA
A la primera quinzena de setembre, l’estiu es va prolongar, portant alegria als viticultors. Els raïms sauvignon blanc i sémillon van completar la seva fase de maduració en condicions ideals; les seves pells van adquirir una bonica tonalitat ambarina i notes cítriques. La verema va començar a principis de setembre. Quinze dies després, es va collir la sémillon, que després tindria una agradable textura i rodonesa. Per a les varietats de raïm negre, més preocupacions: les altes temperatures combinades amb deu dies d’inestabilitat van amenaçar la integritat del raïm. Alguns van optar per veremar, uns altres van preferir esperar malgrat les alarmants previsions meteorològiques. Cal dir que el treball realitzat durant tot l’any, tant en la preparació del sòl com de la planta, va mitigar considerablement els efectes de l’excés de pluja i la falta de llum. Gairebé tot setembre va ser calorós, amb pics de temperatura no vistos des del 1911. Les temperatures diürnes (+1,6 °C) i nocturnes (+2,5 °C) van estar molt per sobre de la mitjana dels últims trenta anys.

VEREMA EN EL MOMENT ADEQUAT
Per a molts, l’obsessió era afavorir encara més el sabor i la maduresa fenòlica per a atenuar l’acidesa i les notes vegetals. Decisions difícils a causa de la botrytis que podien conduir a rendiments més baixos. Gràcies a l’extrema vigilància i dedicació del personal, va haver-hi molt pocs danys. Els equips van passar per les vinyes diverses vegades, tant durant la setmana com als caps de setmana. Per a la gran majoria de finques de totes dues ribes, els primers raïms de merlot es van collir a la fi de setembre.
Octubre va ser un mes beneficiós: l’alternança de dies càlids (per sobre de 20 °C) i nits fresques (per sota de 10 °C) van permetre una major concentració i aroma. Les pells es van afinar i les llavors van perdre la seva amargor. En general, els restants cabernet franc i sauvignon es van veremar a partir del 4 d’octubre. 

INTERVENCIONS MINIMALISTES AL CELLER
Una altra grata sorpresa: la matèria primera que entrava als dipòsits era normalment de gran qualitat i la dràstica selecció del raïm va ser satisfactòria. Al celler es van realitzar extraccions suaus a l’inici de la fermentació i després, durant la maceració post fermentativa, algunes infusions per a estructurar el paladar mitjà. Uns altres van practicar només remuntats lleugers i enfonsaments del barret. Tots buscaven conservar la delicadesa de la fruita i els tanins. Els assemblatges farien la resta.

UN EPÍLEG FELIÇ
Els raïms que ens sedueixen van haver d’escapar de moltes possibilitats de destrucció; van sobreviure malgrat les gelades, el corriment i les malalties. Durant els tastos realitzats abans de la verema, ja ens van delectar amb la seva expressió. Enguany, els vins de merlot són dolços, afruitats i rics, mentre que els de cabernet sauvignon mostren una frescor i intensitat seductores, amb nivells d’alcohol moderats. És cert que no existeix la carnositat i la densitat dels anys 2019 i 2020, però l’anyada, amb la seva estètica clàssica, té molt d’encant. Plena de promeses.
L’anyada 2021 és sens dubte una victòria humana. 

TOTS ELS VINS DE BORDEAUX EN #AVAN21 AQUÍ

Hits: 22

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *