Bordeus 2015 per Bordeaux Vins Sélection

Una gran anyada

Després de complicacions en el tres anys anteriors, havíem esperat amb impaciència una anyada com aquesta. Gràcies a unes condicions climàtiques inusualment perfectes, vam tenir tot el necessari des de la brotada fins la verema. El sol i la sequera evitaren l’afiançament d’enfermetats. Un nivell tan elevat d’entusiasme, tant per la qualitat com per la quantitat de volum veremat, no s’havia vist des de feia molt de temps en la comunitat d’elaboradors. Des de Saint-Émilion a Saint-Estèphe passant per Graves, els somriures tornaren a les cares. 2015 és certament una anyada serena. Els professionals del vi poden tenir esperances i esperar el millor.

Climatologia
Una primavera ideal

Una particularitat d’aquesta anyada és el bon clima que experimentàrem d’abril a juliol. Després d’un hivern força estable amb poca pluja, el mes d’abril va gaudir d’un extens període molt estiuenc (28ºC el 13 d’abril).

Un assolellat mes de juny amb uns esporàdics períodes de pluja van facilitar el creixement dels sarments i la caiguda de la caliptra floral, propiciant una floració perfectament lògica i molt ràpida entre el 25 de maig i l’1 de juny. Això va ser seguit per un excel·lent quallat de la fruita (la formació del raïm després de la floració). Quan van arribar els primers dies d’estiu, les vinyes lluïen en unes condicions excel·lents. Els raïms semblaven estar perfectes i es van espaiar en intervals regulars amb una bona quantitat de raïms per dispersió i una distribució satisfactòria a la vinya.

Un estiu excepcionalment calorós i sec

26 dies amb el mercuri per sobre dels 25ºC és suficient per fer-nos témer el pitjor per a la vinya. Fins i tot els ceps joves plantats en sòls lleugers (arenosos i de grava) van tenir una excel·lent resistència a l’onada de calor. L’única ombra a l’horitzó va ser que aquesta onada de calor a finals del mes de juny i principis de juliol podria provocar estrès hídric, cosa que és relativament rara a Bordeus.

Durant aquest període vam registrar entre 30 i 35ºC durant 15 dies consecutius. El verol va començar i va acabar molt aviat i el creixement de les baies es va veure reduït. Certament, la pirazina que produeix les aromes “verdes” va ser inhibida per la calor però els cítrics es van mantenir. La preocupació va ser que arribava l’època de verema, només hi hauria “panses” per a recollir. A la fi de juliol, hi havia una necessitat imperiosa de pluja perquè les vinyes continuessin el seu desenvolupament.

Agost va venir al rescat. Alguns períodes de pluja (per exemple a Pomerol van caure 20 mm el 4 d’agost, 28 mm el 8 d’agost, 18 mm el 13 d’agost i 13 mm el 14 d’agost) van alliberar el desenvolupament de la planta en el moment just. El consum d’aigua va permetre que la baia s’engrandís però es van mantenir per sota del pes mitjà que esperàvem. A principis de setembre, les vinyes estaven de nou en excel·lents condicions amb una verema que s’esperava primerenca. Això va provocar un grau d’optimisme als châteaux.

Verema a la carta!

Al voltant de l’equinocci de tardor, la pluja –la quantitat variava molt d’una zona a una altra– va fer tremolar als productors. El mes de juliol va veure un alentiment en l’evolució de la vinya i encara que bonic, el mes d’agost no va ser suficient per permetre als ceps aconseguir el que normalment esperaríem en aquest estadi. Setembre i octubre van veure uns nivells d’insolació i pluja relativament normals i el raïm va poder madurar en les millors condicions. Aquesta lenta i completa maduració va ser possible pel formidable clima que va permetre als productors veremar el raïm de manera precisa quan van voler. Tots van tenir el luxe de veremar les parcel·les una darrera l’altra. La verema de les varietats negres es va concentrar entre el 10 de setembre i el 10 d’octubre.

Podem dir llavors que tenim tots els elements per a una gran anyada.

El resultat en els dipòsits – Els vins del 2015

Hi ha una veritat indiscutible: el raïm excel·lent produeix most de qualitat. Una cosa a tenir en compte és que els nivells de sucre poden variar d’una regió a una altra, però s’han mantingut en uns nivells normals.

Hi havia un fals rumor circulant sobre els baixos nivells d’acidesa. Només es pot saber durant la vinificació. D’altra banda, podem dir amb certesa que hi ha un molt bon nivell de tanins i antocians sense que siguin molt elevats. Es pot constatar amb seguretat que el most té un excel·lent potencial fenòlic.

Les paraules que sovint sentim quan es descriu aquesta anyada són “harmonia”, “elegància” i “equilibri”. Els experts parlen d’una gran anyada per al merlot –ric i carnós. El cabernet franc posseeix una qualitat aromàtica característica de les grans anyades. I el cabernet sauvignon és sedós i noble.

bordeauxbig

Què diuen els productors sobre l’anyada 2015?

Daniel Cathiard – Propietari de Château Smith Haut Lafitte
“Som molt optimistes. La verema va ser un somni, perfectament llarga i no ens vam veure forçats a córrer en cap moment. La verema va començar el 31 d’agost per als blancs i per als negres el 14 de setembre. La qualitat va ser evident immediatament per la qual cosa va ser fàcil obtenir raïms rics i sans. Des de la degustació dels primers mosts amb Michel Rolland, vaig saber que teníem a les nostres mans una anyada supèrbia. Fer comparacions és difícil –s’assembla una mica a les de 2005 i 2010, dues anyades excel·lents. No obstant això, és cert que estarà entre les grans anyades de Bordeaux. Quan tenim una qualitat molt alta podem ser relativament optimistes en la presentació a l’avançada. Xina haurien de ser compradors –diversificant els seus fons i mirant més i més cap a la ràtio qualitat-preu. Per al mercat americà, la debilitat de l’Euro és de gran ajuda. Els coneixedors del vi no haurien de deixar passar aquesta anyada i no crec que veiem un increment no raonable dels preus”.

Pierre Graffeuille – Director de Domaines Delon
“El cicle vegetatiu es va desenvolupar sota els millors pronòstics. La floració i el verol, consistents i molt ràpids, són un indicatiu de que serà una gran anyada. La verema va començar el 20 de setembre a Château Nenin i cap el 25 de setembre a Pontesac i en Léoville Les Cases. Hi va haver un lleuger retard en la maduració en termes de sucre i maduresa fenòlica sobretot al juny i juliol en ser tan càlids i secs. No obstant això, la pluja de setembre va refinar la pell del raïm sense que augmentessin els nivells de sucre. Aquesta pluja que esperàvem tan ansiosos, va ser molt positiva. Veremàremm sense pressió i vam ser capaços d’esperar la maduració perfecta sense patir per l’aparició de podridura. Difícilment havíem estat capaços d’aconseguir aquest nivell maduració tan ideal. Tenint al cap la qualitat del raïm veremat, vam ser capaços d’extreure una mica més del que és habitual sense arriscar l’aparició de cap duresa o rusticitat en els vins. Després de la vinificació, estàvem molt feliços amb les 3 varietats que teníem –cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Les nostres reflexions en general? –excepcional merlot a Pomerol i una excel·lent qualitat al Médoc. Durant el cupatge a Pomerol, els vins es mostren rics, densos i equilibrats. Als assemblatges dominats pel cabernet del Médoc, els vins semblen grans, concentrats, complexos i amb un equilibri excel·lent. No hem vist una consistència tan excel·lent des de les anyades 2009 i 2010. Per concloure –podem trobar la potència, l’elegància i el gust de les grans anyades de Bordeaux tant a Pomerol com al Médoc i estem encantats”.

Bernard Magrez – Vignobles Bernard Magrez
“Una anyada ideal a cada nivell des de la floració fins la verema. Serà una bona a molt bona anyada i l’estil hauria de ser un que el consumidor apreciï, és a dir, elegant, rodó, noble. A Château Fombrauge, els merlot van ser els millors mai vistos i els cabernet realment excel·lents a Pape Clément i Les Grands Chênes. Sens dubte, una anyada molt serena. Gràcies a un clima clement, vam ser capaços de treballar amb molta cura i precisió tant a la vinya com al celler, conscients que seria excepcional. L’èxit per al llançament a l’avançada cau amb la mateixa fórmula –l’atractiu del vi va en contra de la seva qualitat, imatge i preu. El nostre objectiu serà mantenir els nivells raonables de preus adoptats els últims 6 anys com a política a totes les nostres propietats. Hi ha un risc a les grans anyades de posar els preus massa elevats que actuen en detriment dels consumidors.

Michel Rolland – Enòleg Consultor
“Com sempre, és el clima el que determina la qualitat del raïm i per tant dels vins. Totes les etapes del cicle vegetatiu es van desenvolupar en bones condicions. Amb uns raïms d’altíssima qualitat, els objectius de la vinificació són molt simples –com menys intervenim, correm un risc menor de fer quelcom perjudicial. Tot es va fer amb delicadesa des de la verema a l’extracció. Va ser un any de precisió a la vinya, seguit per una aproximació minimalista a la vinificació. Un any excel·lent per als blancs, densos i aromàtics. Els negres són molt seductors, equilibrats i elegants amb sedosos i bons tanins. L’assemblatge serà fàcil perquè totes les varietats són excel·lents. Aquest és el tipus d’anyada que els agrada als elaboradors”.

Alain Vauthier – Propietari de Château Ausone
“Una floració magnífica i molt consistent, la qual es confirma en els gràfics de pol·linització. L’estrès hídric va ser limitat només als ceps joves i una escassa pluja va desbloquejar el verol. Per als raïms, tastats moltes vegades, sempre estaven plens i saborosos. Definitivament, un any per a la fruita. Les condicions caloroses i seques van permetre veremar amb serenitat. I el resultat va ser una verema molt consistent. Abans de la fermentació, el most era dens i ric i després, cada bóta tenia una qualitat màxima. Hi ha algunes parcel·les excepcionals que indiquen que tenim una bona quantitat de gran vi. Cert estil és ja evident per a aquesta anyada –rodonesa i flexibilitat sense cap tret d’austeritat o agressivitat. Tot va ser molt fàcil –dessijaríem tenir la mateixa anyada cada any”.

Hits: 43

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *