Borgonya 2014 per Joseph Drouhin

Una anyada sorprenent

El 2014 va començar amb un esclat i ràpidament el temps va canviar d’unes condiciones hivernals a gairebé estivals.

Les temperatures clements de principis de març van ser favorables per l’inici del creixement a totes les àrees vitícoles de Borgonya.

Els borrons van començar a obrir-se a principis d’abril i fins i tot vam poder veure algunes puntes verdes. En aquest estadi, el 2014 semblava una de les anyades més precoces. Molt ràpid, a mitjans d’abril, vam poder veure les primeres fulles verdes i després, a principis de maig, fins una dotzena a les àrees més precoces. En aquest moment teníem al voltant de dues setmanes d’avançament comparat amb una anyada normal. Les escasses pluges caigudes de fet estimularen la vegetació i va evitar el desenvolupament de malalties. Al principi del període vegetatiu del 2014, el risc de mildiu era particularment baix.

A principis de juny, les flors es podien veure a moltes parcel·les i les temperatures inusualment altes acceleraren la floració, encara que també van estressar les vinyes, provocant  la caiguda d’algunes baies joves a causa de l’excés de calor. A mitjans de juny la floració havia acabat a moltes àrees. I la floració continuava a Chablis, Hautes-Côtes de Beaune i Hautes-Côtes de Nuits.

El 28 de juny, una calamarsada colpejà l’àrea de la Côte de Beaune, en particular Beaune, Pommard, Volnay i Meursault, veient-se afectades centenars d’hectàrees de vinyes amb algunes àrees extremadament danyades. Les vinyes havien estat tan maques…

El nord de Mâconnais també es va veure afectada, però els danys foren menors. El 4 de juliol, una nova calamarsada a Mâconnais va caure a l’àrea de Pouilly i Solutré.

Els mesos de juliol i agost foren sorprenentment freds i humits, amb només un lleu retard de desenvolupament a les vinyes. A mitjans de juliol vam poder constatar que els gotims estaven tancats, acabant-se el període de risc pel que feia al mildiu. La pluviometria fou almenys el doble de la mitjana durant una anyada normal, amb temperatures fredes.

Vam haver d’eliminar fulles de nou. En general, les condicions sanitàries continuaven essent satisfactòries, malgrat l’aparició de podridura en alguns fruits.

Hospices de Beaune_Avanzadas_Blog_Vila Viniteca

El mes de setembre va portar un meravellós clima; condicions ideals, que modelaren l’anyada. Llum, calor, vents del nord, dies càlids, nits fresques, les condicions més favorables necessàries per tal que el raïm arribés al nivell desitjat de maduració.

Els rendiments han estat força diferents entre una vinya i una altra, i entre una parcel·la i una altra. Les vinyes afectades per la granissada foren capaces de rebrotar el fullatge per arribar a la maduració, però els rendiments s’estimen entre un 5 i un 10% comparat amb una anyada normal. Els raïms d’aquells ceps que havien florit en el moment de major temperatura el juny estaven molt afectats per millerandage (raïms petits), amb rendiments inferiors a un 30% respecte a una anyada normal. Pel que fa a la resta de les vinyes, la quantitat ha estat la correcta. Aquest any en particular, el raïm tenen unes pells gruixudes, el que és un bon símptoma de qualitat, però que produeix menys suc/most.

La verema va començar el 12 de setembre a la Côte d’Or, allargant-se durant dues setmanes. Certament, les excel·lents condicions climàtiques ens van permetre esperar, i reprendre la verema en algunes parcel·les. A Chablis la verema començà el 15 de setembre i es va allargar durant més de dues setmanes.

Els primers negres de la Côte d’Or ja s’han sagnat, i trobem que eren equilibrats, amb un bonic color, sense ser massa intensos, i amb una fina estructura tànnica. Els blancs estan completant la seva fermentació. Tenen un net aroma de fruita, amb un nivell alcohòlic força baix i una accessible frescor.

Per tant, qualifiquem l’anyada 2014 com a radiant, amb uns rendiments per sobre de la mitjana registrada a la darrera dècada i amb una producció superior a les tres precedents, caracteritzades per ser molt escasses.

Consulta els vins a l’avançada de Joseph Drouhin aquí.

Hits: 33

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *