Borgonya 2016 pel Domaine Vincent Girardin

Presentació de l’anyada 2016

Vinyes

Desprès d’un hivern fred durant el mes de gener, els mesos de febrer i març van ser molt calorosos per l’estació, la qual cosa va afavorir la sortida precoç de la vegetació i fent que tinguéssim molta por a les gelades en els brots més joves.

Als voltants del 10 d’abril, la vinya va començar el seu creixement, una data anòmalament precoç! Allò que tant temíem finalment va arribar. Els dies 27, 28, 29 d’abril van estar marcats per un episodi de glaçades amb efectes devastadors ja que el conjunt de la Côte va sortir-ne perjudicada. La interrupció de la vegetació per la pèrdua dels brots apicals va ser immediata, provocant també una pèrdua enorme de la collita ja que únicament van sobreviure els gotims nascuts abans de la gelada. Segons el sector, es va estimar una pèrdua de la collita d’entre un 30 i un 80%. En una situació en la que les produccions ja eren mínimes, aquesta peripècia no presagiava un futur jovial pel que fa les vendes. Després del restabliment de la vegetació a mitjan març, l’inici de la temporada fou més aviat nefasta. Els episodis de pluja i de bon temps es van succeir fins a mitjan juny.

La planta amb el seu sistema immunitari afeblit a causa del gel i, en plena reconstrucció, es va debilitar per culpa dels atacs de malalties, especialment del míldiu, la pressió de la qual ja era històricament alta. Això va provocar, de nou, una pèrdua de la collita generalitzada pels atacs a les inflorescències convencent-nos de que ens dirigíem cap a una situació catastròfica si les condicions meteorològiques no milloraven. A mitjan juny, la Mare Natura va decidir ser clement i ens va compensar amb bon temps i una calor salvadora per l’estat sanitari de les nostres parcel·les. Els brots van poder créixer amb tranquil·litat, tot i que la collita es mantindria en unes produccions veritablement baixes. Els mesos de juliol i agost van transcórrer en unes bones previsions meteorològiques amb episodis de pluges limitats que van permetre que la planta no patís estrès hídric i que van afavorir també tant l’acumulació de sucres com de precursors aromàtics i matèria colorant en el raïm. La verema va començar el 20 de setembre i va acabar el 3 d’octubre. Va ser una verema llarga, possible gràcies a una meteorologia ideal (sol i dies frescos) amb nombroses aturades per pal·liar les diferències de maduresa causades pels percentatges de danys provocats pel gel.

Els vins

Els blancs i els negres estan marcats per una bona densitat causada per una dèbil collita. Es va realitzar una verema natural en verd amb el gel i els atacs del míldiu a les inflorescències.

Tant per blancs com per negres, les fermentacions es van desenvolupar en bones condicions i han seguit una cinètica correcta. Hem previst unes criances llargues d’entre 12 mesos per les denominacions genèriques i 18 mesos pels crus.

Els bancs són molt aromàtics amb una netedat fantàstica, aromes de flors blanques i minerals. A la boca són densos, amb un bon equilibri i una bona vivacitat resultant d’una bona quantitat d’àcid tartàric i màlic als vins. És una anyada amb un gran potencial de guarda tot i que les quantitats són molt limitades a causa d’una pèrdua que s’eleva a un 40% de mitjana.,

Els negres són magnífics. Els colors són intensos i molt frescos, així com les aromes. Són vins típics de pinot noir i dels nostres terroirs. La frescor en boca és característica de l’anyada i per les mateixes causes que en els blancs. És una anyada que ens agrada especialment en aquest color. En aquest cas la collita també ha estat molt petita ja que el percentatge de pèrdua s’eleva fins a un 55%.

Hits: 29

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *