Borgonya 2016 per BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne)

2016 a Borgonya, una bella sorpresa

Als borgonyons el hi encanten les històries que acaben bé. Els vins de Borgonya de l’anyada 2016 compleixen aquest desig, adquirint una qualitat inesperada veient els complicats inicis. Els esdeveniments climàtics de la primavera van arrasar una part de la collita, que es situarà com una de les més reduïdes de les últimes 20 anyades. Per sort, aquest fet no va impedir elaborar vins a l’alçada de les expectatives dels enamorats de la Borgonya.

Una nit de gel

La nit del 26 al 27 d’abril quedarà gravada a la memòria de tots els borgonyons. Fou una gelada de primavera històrica, quan ja havien sortit les primeres fulles. Tot i que ens alguns sectors aquest fenomen és habitual, aquest cop la seva amplitud territorial ha estat inèdita. Alguns dies abans, una violenta tempesta de calamarsa va colpejar les vinyes del sud. El 27 de maig, la calamarsa tornà a aparèixer al Mâconnais i al nord de la Borgonya.

Una part important de la collita començà a veure’s compromesa. No obstant, cadascú intentà preservar allò que s’havia salvat i curar les vinyes malmeses. Ningú s’imaginava què ens podia deparar aquesta anyada.

BIVB / www.armellephotographe.com

D’un extrem a l’altre

El dia del solstici d’estiu (21 de juny), la tendència es va invertir radicalment. Després d’una primavera particularment humida i freda, el sol i la calor es van instal·lar. Aquest canvi sobtat va permetre a les vinyes reprendre forces. Aquestes es posaren al dia malgrat el retard durant l’inici del cicle vegetatiu.

Després de l’excés d’aigua, va haver-hi un dèficit limitat i, per sort, no generalitzat gràcies a algunes pluges salvadores que van permetre als fruits madurar en unes magnífiques condicions. La maduració va tenir lloc fins a finals d’octubre, permetent que cada parcel·la es veremés en el moment ideal.

Les veremes van començar el 20 de setembre i es van allargar durant uns 30 dies.

Al final… una anyada de qualitat

Els raïms veremats estaven perfectament sans, madurs i molt apetibles! Una altra bona sorpresa, la vinya va aprofitar l’estiu per repartir energies, fent créixer una vegetació abundant, oferint unes bones perspectives per l’anyada 2017.

No obstant, les vinyes van presentar dues situacions oposades: rendiments o molt baixos o quasi inexistents a les parcel·les on va gelar o pedregar, o al contrari, bons rendiments a les parcel·les que no van patir els efectes dels desastres climàtics.

Durant les vinificacions, el potencial qualitatiu es confirmà molt ràpidament. L’equilibri a la boca confereix elegància, finesa i estructura als vins, tant blancs com negres. Aquest fet constitueix la signatura inesperada de l’anyada.

Al 2016 més que mai, cada viticultor va deixar una part d’ell mateix als seus vins, que reflecteixen la història d’aquesta anyada única.

BIVB / Aurélien IBANEZ

Els vins blancs

A la degustació, aquests vins presenten la tensió característica dels blancs de Borgonya. Ja hi ha una bona matèria, que hauria d’expressar-se plenament en acabar les fermentacions malolàctiques. El ventall aromàtic, marcat per les fruites blanques, hauria d’enriquir-se també durant la criança.

 Els vins negres

D’un vermell profund i brillant, els colors sorprenen per la seva intensitat. Seductors, revelen allò que al nas, encara una mica tímid, no mostra: vins que donaran molt plaer. La boca, fresca i tendre, confirma aquesta primera impressió sostinguda per una bona amplada. Caldrà esperar alguns mesos per descobrir tota la personalitat d’aquests vins.

Els Crémants de Borgonya

Els vins base dels Crémants de Borgonya són rodons, subtils i frescos. Presenten les característiques dels seus terrers, amb un equilibri just basat en una acidesa present sense excés. Es retroba tot el ventall aromàtic del chardonnay: des de les aromes més minerals a les vinyes d’Auxerrois fins a les notes de fruites blanques i flors blanques al sud de la denominació. El pinot noir dóna vins fins i sedosos, amb aromes de fruites vermelles (cirera). La varietat gamay és molt expressiva, amb un sabor acidulant.

Hits: 74

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *