Borgonya 2016 per la Maison Joseph Drouhin

Un final molt bonic

L’any 2016 ens ha posat durament a prova i l’anyada ha estat marcada pels mesos previs a la verema.

L’hivern de 2015/2016 ha estat més aviat suau i humit i la vinya va brotar els primers dies d’abril, veient, el dia 11, les primeres puntes verdes en una gran part de la vinya. Aquesta precocitat va ser força semblant a l’anyada 2015.

El 13 d’abril una gran granissada va afectar el Mâconnais i el Beaujolais, aproximadament unes 1500 hectàrees a les zones de St Véran, Pouilly Fuissé, Moulin à Vent, St Amour i Fleurie.

La nit del 26 al 27 d’abril, un fred va embolcallar la Borgonya i les temperatures van convertir-se en negatives en poques hores, passant de 2ºC a -6ºC. Es van produir danys considerables a Chablis, al nord de la Côte Chalonnaise i Mâconnais. La vinya va tornar a brotar una segona generació de raïms. 

Al llarg d’aquest mes també va ploure molt; 2 vegades més de l‘habitual, alentint el desenvolupament vegetatiu. A final de mes, vam comptar que ja hi havia unes 2 o 3 fulles. Aquestes condicions fresques i humides afavoreixen el desenvolupament del míldiu. Els viticultors van parar molta més atenció a les seves parcel·les.

El mes de maig és similar al mes d’abril, fred i plujós, 105 mm a Mâcon, 132 mm a Rully amb temperatures fresques, aproximadament uns 2 graus per sota de l’habitual. El cap de setmana de l’Ascensió, del 5 al 8 de maig, va fer bon temps i calor. Malauradament, el 13 de maig va tornar a granissar a Chablis, afectant aproximadament unes 500 hectàrees. El nostre celler, situat al cor de la denominació, no en va resultar afectat en aquell moment però ja ho estava per la gelada nocturna.

A finals de mes, l’estat vegetatiu era semblant al 2013. Les primeres flors van aparèixer el 14 de juny en les parcel·les més precoces.

El mes de juny va arrencar fresc i la segona quinzena va aportar bonança i calor. La floració completa es va desenvolupar al voltant del 20 de juny. Una altra granissada va afectar novament el Beaujolais la nit del 24 al 25 de juny amb danys importants a Romanèche-Thorins.

Als inicis del mes de juliol la vinya no feia massa goig de veure. Vam estimar una verema cap a principis d’octubre i esperàvem l’estiu amb impaciència, el qual finalment es va establir amb una meteorologia remarcable: lluminós, calorós amb, aquest cop, una deficiència pluviomètrica. El tancament del gotim es va produir cap el 20 de juliol i es van poder observar els primers fruits a principis d’agost. La vinya va recuperar el seu retard. Les pressions de les malalties va disminuir i vam recuperar la confiança.

El mes de setembre va ser bo, amb poca pluja. Les veremes van començar el 23 de setembre a la Côte d’Or i el 28 de setembre a Chablis.

Les situacions eren molt contrastades dins d’una mateixa denominació, fins i tot d’una parcel·la a una altra però, generalment, els rendiments van ser febles a causa dels episodis de gel o granissades. Tot i així, la collita va ser força sana.

Vinificacions

Ha calgut fer malabarismes entre les mides dels dipòsits disponibles i el volum obtingut de la collita. Amb rendiments en ocasions molt minses, les vinificacions semblaven més aviat micro-vinificacions.

Hem hagut de classificar i separar el raïm de la 1ª generació dels de la 2ª, com a conseqüència dels episodis de gelades.

Donant prioritat a una anyada afruitada i fresca, gairebé tots els tipus de raïm es van desrapar.

Les fermentacions alcohòliques es van allargar entre 19 i 23 dies. Vam prioritzar els pigeages als tràfecs; pels blancs, les fermentacions es van dur a terme en una vintena de dies. Una gran part dels blancs van començar la fermentació malolàctica abans de l’arribada del fred. Aquestes temperatures hivernals han afavorit un inici de la fermentació malolàctica a la primavera.

Els primers tasts ens van alegrar i reconfortar en la idea que teníem sobre l’anyada: “clàssica”, borgonyona, amb una estructura tànnica fina i una agradable frescor. Els vins són precisos i equilibrats, tant els blancs com els negres.

Malgrat les dificultats climàtiques, el 2016 ens ha sorprès a tots.

Hits: 34

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *