Bourgogne 2015 per Frédéric Drouhin

La tardor 2014-2015 fou marcada per un clima temperat i una dosi extra de pluja, sobretot durant els mesos d’octubre i novembre.

L’hivern es va començar a notar al gener encara que les temperatures sota 0 només van durar pocs dies durant el mes de febrer. Podem comparar aquesta tardor i aquest hivern amb els de 2013 o 2014. El mes de març bastant fred, però també amb un marcat dèficit hídric, d’un 9%. A mitjans d’abril vam veure les primeres fulles verdes a la Côte, i unes temperatures força càlides van accelerar el creixement dels ceps fins a l’estadi 3 ó 4, desplegant-se les fulles a finals de mes.

Gràcies a dies continuats amb un clima temperat es va obtenir un ràpid creixement dels ceps entre el 5 i el 10 de maig, ajudant-nos a arribar a l’estadi 7-8 de fulles desplegades. Gràcies a aquest ràpid creixement, les marietes no van tenir temps de danyar les vinyes i no foren un problema com al 2014. Durant aquests dies vam haver d’estar atents a les malalties fúngiques com l’oïdi, però la situació a finals de maig fou sanitàriament molt bona tan a la Côte de Beaune com a la Côte de Nuits. 

entrada-degustació-hospices

La floració va tenir lloc al juny, en un termini de pocs dies gràcies a un clima ideal, assolellat i molt brillant. Aquest és un dels anys més precoços, juntament amb el 2007 i 2003. Un període plujós entre el 10 de març i el 15 de juny va portar una humitat més que esperada. El mes de juliol va estar marcat per un sol imponent i unes elevades temperatures que semblaren bloquejar lleugerament el verol, patent a principis de juliol. Val la pena mencionar que la mitjana de temperatures fou de 25ºC amb pics superiors als 35ºC. Les pluges de principis d’agost desbloquejaren la situació, aportant frescor i una ràpida maduració. El mes va gaudir de temperatures de nivell mig i a mitjans d’agost el verol havia arribat al 90% a la Côte. Les temperatures dels mesos d’estiu van accelerar la maduració de les baies, dels tanins i de l’espessor de les pells del raïm.

entrada-hospicesSetembre a Borgonya arribà amb unes temperatures estacionals i —afortunadament— una mica fresques. La verema va començar el 2 de setembre en unes caloroses i assolellades condicions. La característica de l’anyada és que els raïms estaven extraordinàriament sans, sense podridura, botrytis o malalties fúngiques. La selecció fou escassament necessària. Els rendiments foren satisfactoris a Chablis i al Mâconnais, de baixos a correctes als chardonnay de la Côte d’Or, i baixos o molt baixos als pinot noir de la Côte d’Or. 

La vinificació fou òbviament adaptada a les característiques de l’anyada; els raïms posseïen de forma natural un bon potencial de color, bells tanins i un bon grau d’alcohol. Fou necessari adoptar mètodes de vinificació molt suaus per preservar l’elegància i la frescor. Una característica de l’anyada és que els nivells d’àcid màlic foren força baixos. Globalment, la vinificació va durar entre 15 dies i 3 setmanes.

En definitiva, 2015 està entre les millors anyades de la Borgonya. Els vins es podran gaudir des d’ara, i els negres tenen un impressionant potencial de guarda.

Descobreix tots els vins de les Hospices de Beaune 2015 de la mà de Jospeh Drouhin i Louis Jadot aquí

Hits: 23

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *