Bourgogne 2017: La situació del mercat

Després d’una successió d’anyades on la climatologia no va jugar a favor dels vignerons bourguignons, amb les collites 2017 i 2018 va tornar el somriure a la regió. Les inclemències climatològiques de les últimes anyades –amb uns descensos de la producció realment alarmants– havien propiciat una situació molt preocupant a moltes zones i per a alguns bodeguers. Fins i tot amb l’increment de les tarifes de preus, els seus negocis eren difícilment viables. Amb la collita 2016 es va arribar al límit del desastre. Algunes parcel·les de Chassagne-Montrachet van patir pèrdues de fins al 90% de la collita, donant-se la situació excepcional que en aquesta anyada, 7 productors (Domaine de la Romanée-Conti, Domaine des Comtes Lafon, Domaine Leflaive, Domaine Guy Amiot et Fils, Domaine Lamy-Pillot, Domaine Petitjean i Domaine Fleurot Larose) van ajuntar el seu raïm de Montrachet per elaborar entre tots tan sols 2 bótes.

Amb l’anyada 2017, però, es tornava a una producció relativament normal i va ser 2018 a moltes zones una collita gairebé abundant.

Les tarifes per fi deixaven d’escalar a la majoria de Domaines i, tot i la gran demanda mundial, la major disponibilitat de vi ha fet que els productors mantinguin els preus i fins i tot alguns els baixin lleugerament en alguna de les seves cuvées.

A la 157a Subhasta dels Hospices de Beaune –la de la collita 2017–, que per alguns és un baròmetre del mercat, ja s’assolien preus històrics fins a la data (amb un increment mitjà d’un 3,14% en els vins negres i gairebé un 30% en els blancs comparats amb l’anyada 2016) i a la 158a Subhasta del passat 18 de novembre, es van batre nous rècords, amb un preu mitjà per bóta un 19% superior al de l’any anterior.

En general, per als millors cellers, la demanda mundial segueix imparablement a l’alça, i el creixent nombre d’aficionats i collectors de Burgundy, segueix empenyent els preus de les ampolles més desitjades de la regió. A les últimes subhastes del passat mes de gener a Hong Kong, els cobejats Bourgogne segueixen pujant amb increments de més del 20%.

Fins a on arribarà la demanda? De moment la producció limitadíssima de les millors cuvées i el desig per d’aconseguir-les sembla no tenir límit.

De la collita 2017, ens han semblat tan seductors els chardonnay com els pinot noir. Hem comprat el major volum de caixes de la nostra història. Recomanem comprar i comprar uns vins que en general oferiran grans dosis de plaer des del seu segon any en ampolla.

Altres vins exclusius en Prevenda

Juntament amb l’oferta de Bourgogne trobareu una Prevenda especial de vins del Rhône de tres prestigiosos cellers que també importem en exclusiva: Clos Saouma, Paul Jaboulet Aîné i Clos des Papes. Com a novetat, també oferim en exclusiva el Porto Vintage 2017 del Dirk Niepoort, potser la millor anyada del celler des del 1945.

Hits: 65

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *