Bourgogne 2018 pel BIVB

Bourgogne 2018: Una collita ideal

La collita 2018 va ser rebuda amb mostres unànimes de satisfacció del nord al sud de la Bourgogne. L’excepcional clima, especialment durant el període de verema, va permetre obtenir uns raïms amb un perfecte estat sanitari, fent que aquesta s’allargués durant gairebé un mes. Les primeres degustacions realitzades la vetlla de la subhasta de vins dels Hospices de Beaune van fer preveure que l’any 2018 seria veritablement un gran any.

Les vinyes havien acumulat algunes reserves durant l’hivern gràcies a un temps molt plujós i el cicle vegetatiu va començar tard. Quan el sol va començar a treure el cap a l’abril, els ceps van cobrar vida i els brots van aparèixer molt ràpidament. La suavitat del clima va permetre a les plantes recuperar el temps perdut i fins i tot avançar-se si ho comparem amb la mitjana. Les gelades d’abril van fer tremolar a tota la regió, però els danys van ser limitats. La floració i el quallat de la fruita es va produir sense problemes.

L’estiu va ser sinònim de calor i sequera constants, amb excepció d’algunes tempestes de calamarsa a principis de juliol que no van tenir grans conseqüències. Les vinyes van seguir creixent a bon ritme fins a mitjans d’agost. El verol va trigar una mica més en arribar a algunes zones i la calor i la falta d’aigua van afectar a algunes de les vinyes més joves. No obstant això, com les reserves hídriques s’havien restablert durant l’hivern, la majoria de les vinyes van assolir una bona maduresa gràcies a les condicions climàtiques ideals. 

Les dates de floració, les precipitacions i la temperatura van variar molt d’una zona a l’altra. Els primers raïms es van veremar els últims 10 dies d’agost i es va allargar fins als últims 10 dies de setembre.

BIVB / Jean-Louis BERNUY

La verema es va desenvolupar amb un clima perfecte i un extraordinari estat sanitari de la fruita, permetent a cada enòleg veremar en el moment òptim. L’ambient va ser serè a tota la regió vitivinícola, els productors van gaudir d’aquesta magnífica collita que va combinar tant qualitat com quantitat. Molts pensen que aquesta serà una de les millors collites en molts anys. 

La vinificació dels vins blancs va transcórrer sense problemes. Els raïms van conservar un bon nivell d’acidesa malgrat la calor. Els vins negres van requerir una mica més d’atenció durant la vinificació a causa d’un alcohol potencial relativament alt.

Vins blancs

El 2018, la complexitat aromàtica dels vins blancs és increïble. Són explosius al nas, amb una diversitat astoradora que reflexa cada terroir. Els vins tenen una bona frescor i mineralitat. A la boca són rodons i generosos, equilibrats per una bona tensió.

Vins negres

Els vins negres del 2018 tenen un seductor i intens color. Tenen una bona estructura i són intensos, amb uns tanins ben integrats i una bona concentració de la fruita. Aquests excepcionals vins estan perfectament equilibrats i es poden tastar bé tot i ser joves. És una collita deliciosa amb una maduresa esplèndida.

BIVB / Aurélien IBANEZ

L’anyada 2018 a Bourgogne, una climatologia de contrastos

El 2018, la meteorologia va ser molt contrastada i atípica segons el mes i la zona, especialment respecte a les precipitacions. Des del principi del cicle –durant tot l’hivern– va ploure molt i la temperatura va variar molt d’un mes a un altre. Malgrat que el creixement es va iniciar tard, els ceps van recuperar el temps perdut d’una manera fulgurant.

La pluja va ser la gran absent de l’estiu malgrat algunes pluges localitzades. Les condicions climàtiques des del final de la primavera i durant tot l’estiu van ser en general molt assolellades, càlides i seques, mantenint al marge les malalties de la vinya. Gràcies a les reserves d’aigua acumulades durant l’hivern, els ceps van suportar bé aquesta sequera estival, donant com a resultat una collita de bona qualitat i amb un excel·lent estat sanitari.

BIVB / Michel JOLY

Un inici d’any molt plujós

 El mes de gener va ser atípic, amb pluges incessants i les temperatures mitjanes més càlides des de l’any 1945. La regió de la Bourgogne va tenir un excés de precipitacions del 120% al nord (Chablis, Grand Auxerrois, Châtillonnais, Côte de Beaune i Côte de Nuits) i del 150% al sud (Côte Chalonnaise i Mâconnais). El mes de febrer va ser hivernal, amb precipitacions en línia amb les mitjanes estacionals i temperatures 2,6 °C més baixes del normal. La pluja va tornar amb força al març, encara que va haver-hi algunes disparitats importants.

A la Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i al Mâconnais van tenir més de 120 mm de pluja, un 50% més del normal, mentre que a Chablis i al Grand Auxerrois només van tenir 60 mm. Tota aquesta aigua va retardar el cicle de creixement, però també va permetre a la terra acumular algunes reserves.

Una primavera estival

A partir d’abril, les temperatures suaus, fins i tot càlides, van provocar un brot explosiu. La calor es va intensificar els mesos següents, amb una insolació molt superior a la normal per l’estació i escasses pluges a l’abril i maig. Només la Côte-d’Or va semblar gaudir de les precipitacions al maig i juny, amb algunes tempestes. Aquesta suavitat sobtada va permetre una fantàstica floració, precoç i ràpida, recuperant el retard que s’havia observat al principi del cicle vegetatiu.

Els ceps es van desenvolupar tan ràpid que van obligar als viticultors a estar molt presents. El raïm es va formar sense cap problema particular, la qual cosa feia presagiar una bona collita. A més, l’ambient humit al final de l’hivern i les pluges tempestuoses de primavera van fer plantejar-se l’aparició del míldiu però, afortunadament, el retorn d’un temps sec i el vent el van dissipar ràpidament.

Un estiu interminable

Al juliol, agost i setembre es van registrar temperatures molt superiors a les mitjanes estacionals, amb un període canicular. La pluviometria va ser molt deficitària i només la Côte-d’Or es va beneficiar d’algunes precipitacions localitzades al juliol. Els episodis de calamarsa van tenir un lleuger impacte a les vinyes, sobretot als voltants de Nuits-Saint-Georges.

La insolació va ser clarament excedentària. Al final d’agost, la falta d’aigua en algunes zones va alentir o fins i tot va bloquejar el verol, afectant sobretot a les vinyes joves. Les vinyes més velles i les que creixen en sòls més profunds es van beneficiar durant tota la temporada de l’aigua acumulada a l’inici de l’any. Aquest temps radiant va donar lloc a un estat sanitari impecable. Paral·lelament, al setembre, la maduració del raïm va continuar, ajudada per les nits fresques, que van limitar la degradació dels àcids i l’evaporació del most.

La verema es va allargar des del 20 d’agost fins a la tercera setmana de setembre, un lapse particularment llarg gràcies a les òptimes condicions, que van permetre als enòlegs esperar el moment exacte per a veremar cada parcel·la. En general, l’extraordinària meteorologia del 2018 va permetre una verema molt satisfactòria, tant en termes de quantitat com de qualitat, deixant als enòlegs tranquils i encantats!

Temperatures mitjanes mensuals (Cº) – Bourgogne 2018

Precipitacions mensuals (mm) – Bourgogne 2018

Insolació mitjana mensual (h) – Bourgogne 2018 Diferències amb la mitjana (%) per departament

Hits: 181

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *