Bourgogne 2020: La situació del mercat

Amb la collita 2020 i després de cinc exitoses campanyes de Prevenda Bourgogne, arribem a la sisena edició amb més de 370 vins de 28 exclusius cellers de Bourgogne i 9 del Rhône. La diferència principal amb les anteriors edicions és la disponibilitat molt limitada de la majoria de cuvées, del Village més accessible al Grand Cru més desitjat. La collita 2020 fou menor de l’habitual. La 2021, amb una climatologia molt adversa, marcada per les gelades i un gran atac de malalties, va veure reduïda dràsticament la producció a la meitat. Algunes vinyes no es van arribar a veremar.
Malgrat la situació mundial marcada per la pandèmia, la demanda de Bourgogne continuà creixent de manera important durant el passat any 2021. Una situació inèdita, en la qual els cellers veien reduir els seus estocs i reserves i els viticultors anunciaven ja —abans de la verema 2021— un augment generalitzat dels preus del raïm —arribant en alguns casos al doble—, des dels mâconnais més bàsics a les parcel·les de més renom. Alguns cellers van bloquejar les vendes, altres pujaren sense preavís i de manera sensible les seves tarifes i la majoria ja anunciaven volums reduïts per a la següent anyada 2020. Els négociants havien d’adaptar-se al nou preu de compra o perdrien els subministraments de raïm. La 161ª Subhasta dels Hospices de Beaune confirmà les pujades generalitzades.
Davant d’aquest escenari, alguns cellers han decidit comercialitzar una part de la seva collita 2020 aquest any i una altra part el proper any —juntament amb la collita 2021—, per intentar equilibrar la seva facturació. Els increments de tarifa són heterogenis, i van d’un 6% a un 40% en algunes cuvées. I què succeirà amb els preus de l’anyada 2021? El futur immediat dependrà de la quantitat i qualitat de les properes veremes, tot i que no es preveu a curt termini tornar als preus anteriors. A diferència d’altres zones vinícoles de prestigi como Bordeaux o La Rioja, quan Bourgogne apuja els preus, després gairebé mai els baixa.
Durant el nostre darrer viatge a Bourgogne —a finals de gener— vam visitar 18 cellers i vam poder tastar centenars de vins de la collita 2020. Una anyada molt seductora. Recomanem comprar.

COMPRAR VINS A LA PREVENDA BOURGOGNE 2020

Hits: 103

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *