Bourgogne 2020 pel BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne)

Pel BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne)

2020 se situa com l’anyada més càlida des de principis del segle XX. Durant el període d’abril a setembre les temperatures van augmentar 1,7°C de mitjana, les precipitacions van disminuir un 37% i hi van haver 280 hores més de sol.

Després d’un hivern especialment clement —el més temperat des de principis del segle XX—, les suaus temperatures de principis de març afavoriren una prompta reactivació de la vegetació i a partir del 18 de març s’observaren els primers brots verds. Però uns dies més tard, una massa d’aire fred i sec provinent d’Escandinàvia travessà Bourgogne i ralentí el desenvolupament del cicle vegetatiu. Al final, aquest període durà poc, ja que les temperatures començaren a pujar novament els primers dies d’abril, fet que va permetre que la brostada es completés ràpidament.

El mes d’abril fou especialment temperat, però els primers dies de maig foren més frescos, amb gelades matineres, afortunadament sense danys superiors. Les temperatures es dispararen a partir del 14 de maig, permetent l’inici de la floració i el seu ràpid desenvolupament. En aquest estat fenològic, 2020 se situa entre les tres anyades més primerenques, juntament amb 2007 i 2011.

Mentre que el mes de juny va estar en la línia del que és habitual, juliol fou lleugerament més càlid i les primeres baies verolades es van observar durant els primers dies del mes. No obstant això, l’etapa de meitat del verol només s’hi arribaria entre el 22 de juliol, com a molt d’hora, i l l’1 d’agost com a molt tard. Efectivament, des que es va reprendre el cicle vegetatiu, persistí una recurrent falta de precipitacions al llarg dels mesos i particularment el mes de juliol. El verol va tenir dificultats per completar-se amb l’arribada de l’onada de calor a l’agost i fins a mitjans d’aquest mes la majoria de les parcel·les no havien completat el procés.

Aquestes condicions meteorològiques extremes van produir inicialment fenòmens d’escaldat. Però, ràpidament, amb l’onada de calor, van començar a aparèixer canvis de color al fullatge i defoliacions, i després fenòmens de marciment, especialment a la pinot noir.

Els controls de maduració, que van començar a finals de juliol, van mostrar un clar avançament de les varietats negres sobre les blanques, que es va mantenir fins a la verema. La maduració progressà ràpidament en general fins el 13 d’agost. Tanmateix, no totes les zones o varietats de raïm evolucionaren al mateix ritme, depenent de les precipitacions rebudes, principalment en forma de tempesta, i de l’estat fisiològic de les parcel·les. Les altres temperatures feien témer una manca d’acidesa, però el potencial d’acidesa del raïm es mantingué gràcies als alts nivells d’àcid tartàric.

Des del punt de vista sanitari, la campanya es podria qualificar de “tranquil·la”, excepte per la dinàmica tardana de l’oïdi, des de finals de juny i principis de juliol fins la verema. En general, la situació va estar ben controlada i la intensitat de l’afectació als gotims fou, de mitjana, moderada.

La falta crònica de pluges provocà deficiències de potassi —de vegades marcades—, que en alguns casos dificultaren el desenvolupament de la maduració.

Las primeres veremes començaren a l’agost i continuaren durant el mes de setembre gràcies a la persistència de bones condicions climatològiques, que permeteren arribar a una bona maduresa a les últimes parcel·les, però de vegades van donar lloc a fenòmens de sobre maduresa.

Domaine de L’ARLOT

Cal tenir en compte aquesta anyada 2020 perquè, en el context de canvi climàtic, podria ésser representativa de futures anyades.

Hits: 74

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *