Bourgogne 2021: La situació del mercat

La situació del mercat: la tempesta perfecta

En els darrers anys, els vins de Bourgogne viuen una situació inèdita. A la gran demanada mundial i al fet d’estar de moda entre un consumidor àvid de gaudir dels seus crus més desitjats, s’hi suma una manca generalitzada d’estoc que s’ha accentuat amb l’escassetat de les darreres anyades i molt especialment amb la minúscula collita 2021. Davant d’aquesta situació d’estrès, els preus no han parat de pujar, com no s’havia vist mai a les darreres dècades. Amb la pandèmia es va buidar gran part de l’estoc que hi havia al mercat i avui la reserva de vi a la majoria de domaines és ínfima o nul·la.

Tot i els increments de tarifes -també molt sensibles en els vins d’entrada de gamma- els importadors continuen demandant més i més caixes a uns cellers que es veuen desbordats pel fet de no poder subministrar tot el que els millors sommeliers i col·leccionistes desitjarien. Als Grand Cru més exclusius que se situen a la part més alta  de la piràmide, els han seguit -en aquest tsunami- els Premier Cru, els Village i fins i tot les denominacions més modestes i els Bourgogne d’entrada de gamma. A aquests preus, a quants restaurants i bistrots es continuaran servint els vins blancs i negres a copes i de gran volum?

Els négociants històrics han hagut de pagar més i adaptar-se a les exigències econòmiques dels seus proveïdors de raïm i de vi, si no volien perdre les seves fonts de subministrament. Alguns fa anys que s’indignen quan comproven que el mateix vigneron que els proveu un cru determinat, el ven més econòmic embotellat i amb la seva marca que al preu que ells mateixos paguen pel raïm o el vi a doll. 

A part de l’escassetat de l’anyada 2021, nous factors irrompen i acaben distorsionant el mercat. Per una banda, uns pocs vignerons estrelles venen les seves escasses ampolles -fins i tot de petites appellations– a preus fora de norma i aparentment de tota lògica. Ampolles que pocs han provat, però de les quals tothom parla -i desitja- es cotitzen més cares que La Tâche. Un elaborador molt famós obliga a cada importador a que els seus clients firmin una mena de contracte de traçabilitat de cada ampolla venuda; un altre decideix dividir-se el marge amb els importadors que siguin capaços de vendre les seves ampolles al preu més alt i, finalment, i davant d’aquesta situació, alguns vignerons augmenten els preus de les seves cuvées -aparentment a disgust- per a no ser els més econòmics de la denominació i que la crítica i els clients els prejutgin com de qualitat inferior.

Aquesta situació serà sostenible en els pròxims anys? La collita 2022 ha estat molt generosa a la majoria de les denominacions, però les transaccions dels vins a doll a hores d’ara no han baixat de preu, fins i tot alguns crus han experimentat un increment.

Malgrat aquesta situació, i a causa de la qualitat de l’anyada, recomanem comprar.

COMPRAR PREVENDA BOURGOGNE
DESCARREGUEU AQUÍ EL CATÀLEG COMPLET

Hits: 28

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *