Canvi de cicle pel vi a Espanya

Per Carlos González

Alguns anys destaquen a la nostra memòria per ser inusualment diferents, en el seu moment es reconeix que quelcom està succeint, però no s’acaba de donar amb la rellevància del canvi fins que inexorablement avança el temps. Així succeí el 1990 amb l’avanç de la tecnologia i la seva adaptació global als nostres cellers, el 2000 amb la reestructuració de la vinya en favor dels varietals propis i el 2010 en el concepte parcel·lari del vi a través d’assenyades feines entorn a la vinya. I d’aquesta manera està succeint avui dia.

Des de fa uns anys s’observa una considerable arribada de joves viticultors, i recalco el concepte viticultors ja que el seu eix central gira al voltant de la vinya i poc a l’entorn del celler. Fins fa ben poc, els vins de major qualitat estaven acotats a cellers de gran llinatge, històriques famílies del vi que generació rere generació han escrit bona part de la història del vi. No obstant això, d’un temps fins ara, els joves estan demanant a crits el seu espai entre els més grans. Cada vegada resulta més habitual trobar un vi de recent creació que s’endinsa amb facilitat i a la seva primera collita en el regne dels vins de  més de 90 punts. Sort? Podria ser si fossin casos molt aïllats, però el cert és que ja són tendència.

Vinya-vieja_Vila-Viniteca_Carlos-Gonzalez_1

Per entendre la seva capacitat de creixement, hauríem de tenir en compte diversos factors. Per una banda, les fronteres no són ni molt menys un impediment per a conèixer els vins que s’elaboren a altres països. Quelcom tan senzill però tan poc habitual en el recent passat com tastar i descobrir nous vins del món és ja un exercici imprescindible per a moltes d’aquestes joves promeses. Estrany és l’any en el que no reuneixen uns diners per omplir el cotxe i emprendre un viatge fins les terres dels nostres veïns francesos per conèixer la grandesa i singularitat d’alguns dels seus terrers, com estrany és que en aquest viatge torni el maleter vuit, en lloc de ple d’ampolles adquirides per la seva singularitat o per l’emoció que el vi ha pogut causar en el seu comprador. Així és, el joves tasten molts vins i això, senyores i senyors, els hi aporta un coneixement extra, una visió més àmplia de l’horitzó que tenen al davant. Si important és aquesta actitud aventurera i viatgera, no ho és menys l’actitud amb la que aborden els seus projectes.

Aquesta jove camada s’endinsa en el vi amb pas ferm i actitud segura, sense temença a l’error, amb l’únic propòsit de comprendre i interpretar la vinya de la forma més senzilla i natural. Es recolzen sobre l’experiència dels més vells, sobre la saviesa popular del treball tradicional i sobre aquesta experiència construeixen una nova forma de fer vins. Per últim, l’intercanvi de coneixements és sense cap mena de dubte una altra de les seves fortaleses, no només a nivell vitícola sinó també en la diferent enologia que practiquen amb més variables en dipòsits (ciment, bóta, àmfores, tines, etc.), molt més arriscada (sulfurosos baixos) i atrevida (mínima intervenció), però amb cap.

Tinajas_Carlos Gonzalez_Vila Viniteca

Doncs bé, preparin-se tots perquè la festa ja ha començat, aquesta revolució està calant i cada vegada son més i millors actors els que mostren les seves aptituds, fins el punt que els grans cellers s’apunten a aquest “carro”.

El millor consell que es pot donar és obrir la ment i atrevir-se a tastar aquests vins que, encara que desconeguts, poden ésser molt satisfactoris.

Carlos González Sáez
Nascut a Àvila el 1979, és Enginyer Tècnic Agrícola, Máster en Enologia i Viticultura i Màster en Direcció d’Empreses Vitivinícoles. Ha desenvolupat diferents feines dintre del món del vi des d’enòleg i tècnic de vinyes fins a director tècnic a una distribuïdora i importadora de vins. Des de fa 9 anys dirigeix el Departament Tècnic de la Guía Peñín, desenvolupant tasques de coordinació de l’equip humà i dels tastos de vins i destil·lats que apareixen a les diferents guies que sota la marca “Guía Peñín” es troben al mercat.

Hits: 29

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *