Champagne i Jerez. El Yin i el Yang a la mateixa ànima

Per David Léclapart

Partim del nord-est de França per arribar al sud-oest d’Espanya. Una gran diagonal on a cada extrem hi ha dues polaritats oposades: una és Yin (Champagne) i l’altra és Yang (Andalusia). Ambdues elaboren vins reconeguts arreu del món, diferents i, no obstant això, similars en molts aspectes. Podríem dir que comparteixen la mateixa ànima.

Els sòls
A Champagne, la força de la terra és dominant juntament amb el fred, la humitat, el creixement de les plantes, la manca ocasional de llum, la durada de l’hivern… Aquí els sòls s’escalfen molt a poc a poc, tot i que necessiten calor per tal de donar el millor. La pedra calcària és dominant, blanca, freda. Yin.

A Sanlúcar de Barrameda i Jerez, la força del Sol s’expressa per tot arreu: la calor, l’expansió en el creixement de la planta, sense fred, amb pocs dies sense llum i amb una forta presència de plantes frondoses. La pedra calcària també és dominant, però el sol crema. És Yang.

Els vins
Els vins de Champagne són, gràcies a les bombolles, expressius, però sovint requereixen paciència per a expressar-se, són cohibits, subtils, fins, marcats per un perfil àcid, femení, pel que novament expressen el Yin.

Els vins de Sanlúcar de Barrameda i Jerez expressen immediatament els fruits i les flors, són càlids per l’alcohol natural, greixosos al paladar, a vegades oliosos, vins amples d’espatlles, masculins, ens trobem amb l’expressió del Yang.

L’ànima
Un podria pensar que són antagònics i, no obstant això, comparteixen moltes similituds, semblances, la mateixa ànima.

Procedeixen de sòls calcaris, amb un record del mar per al Champagne i una presència del mar per als vins andalusos. La salinitat dels vins és expressiva en ambdues regions.

Després, la complexitat de la vinificació (assemblatge/solera, temps en rima/velo de flor) i la complexitat aromàtica és un altre punt en comú. Curiosament, els amants dels vins de Jerez, segueixen sent els amants dels antics champagnes.

A més, el potencial de mantenir els vins és similar per ambdues regions perquè, crec, que ve donat per la pedra calcària.

Els Pagos d’aquí són els Grands i Premiers Crus de la meva llar, decorats amb només tres varietats de raïm (palomino, moscatell, perdo ximenez/chardonnay, pinot noir, pinot meunier). Aquestes són algunes de les similituds que venen a la ment, però sens dubte hi ha d’altres.

La Biodinàmica
Els grans vins es fan a la vinya. Durant vint anys a Champagne vaig provar amb la biodinàmica per atraure el Yang al Yin. Mitjançant la preparació de silici (coneguda com a “501”) vaig transmetre el poder del sòl per a completar i equilibrar la maduresa. Em sembla que aquí a Andalusia seria necessari fer el contrari, és a dir, portar el Yin al Yang. Les preparacions biodinàmiques per la terra (anomenades “500”, “500P”, “MT”) haurien de ser la manera de transmetre aquest missatge del Yin on el Yang és tan poderós.

Encara tinc moltes coses per descobrir en ambdós costats de la diagonal, però una cosa és certa: estic enamorat d’Andalusia i Espanya!

David Léclapart
David Léclapart és un elaborador de culte i un dels grans defensors de l’agricultura biodinàmica a Champagne, amb certificació biodinàmica des de l’any 2000, on treballa 3 hectàrees de vinyes familiars. A Sanlúcar de Barrameda treballa amb Alejandro Muchada en un petit celler llogat on hi exploren els nous camins de la palomino i la moscatell.

Hits: 96

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *