Château Climens 2015

Per Marta Puparelli

La nostra visita anual a Bordeaux per tastar els vins durant la tradicional setmana de Primeurs sempre l’acabem amb un dolç final. Château Climens –a Barsac– és la darrera parada d’un intensiu viatge de 5 dies en els que tastem més de 150 vins de la nova collita dels millors châteaux. Enguany la nostra visita fou el 7 d’abril. Allà ens espera Bérénice Lurton, propietària d’aquest històric château des del 1992. A diferència de tots els altres Sauternes, tastem el vi directament de bóta per lots i segons data de verema.

Abans de descriure bóta a bóta i lot a lot els vins tastats és interessant conèixer com ha estat l’anyada a Château Climens. En poques paraules es podria descriure com a precoç, quantitativa i qualitativa. La primavera, suau i lluminosa permeté una floració en perfectes condicions. L’estiu fou assolellat, amb un juliol calorós com el 2003 i sec com el 2005, fet que constatà la precocitat de l’anyada intuïda a la primavera. Durant el mes d’agost, algunes tempestes seguides de calor i algunes boires matutines que no van provocar cap tipus de malaltia. El mes de setembre començà després d’una última tempesta el 31 d’agost, seguida de baixes temperatures, condicions ideals per a l’aparició de la Botrytis (noble). L’atac noble del fong s’anà instal·lant delicadament dia rere dia, amb una evolució perfecta dels grans daurats al violeta. La verema començà el 8 de setembre, on un reduït grup de 20 persones van necessitar 8 dies per acabar la primera tria. Dies de sol i vent van fer incrementar la concentració dels raïms, retornant a la verema els dies 21 i 22 de setembre amb una quadrilla ara ja més nombrosa. La tercera i darrera tria s’allargà durant 8 dies, els compresos entre el 28 de setembre i el 5 d’octubre, últim dia de verema. Una collita magnífica i precoç, no només gràcies a les condicions climatològiques de l’anyada, sinó també perquè la biodinàmica va permetre un desenvolupament més ràpid de la Botrytis que a les parcel·les veïnes.

cartell climens
La verema del 2015 es podria resumir en tres tries. La primera (I) entre el 8 i el 16 de setembre; la segona (II) els dies 21 i 22 de setembre, i la tercera (III) entre el 28 de setembre i el 5 d’octubre. Dels 22 lots que conformen Château Climens vam tastar-ne 10, un repàs exhaustiu a una verema plàcida i precoç.
El Lot I1-I4 és el micro-assemblatge dels dies 8, 11 i 12 de setembre i té un sucre residual de 131 g/l. És delicat, amb molta fruita fresca i perfum de nectarina groga. A la boca és molt saborós i amb una percepció de sucre equilibrada. Bona delineació.
El Lot I2-II10 és l’assemblatge dels dies 9 i 22 de setembre i conté 128 g/l de sucre residual. Un lot en què la percepció de Botrytis era més present. A la boca la textura cremosa i una bona acidesa. Rotund i ensucrat.
El Lot I6-I8 és l’assemblatge dels dies 14 i 16 de setembre i li resten 114 g/l de sucre residual. Al nas és més obert i expressiu, amb aromes de codony i fruita blanca com la poma. A la boca sembla menys dolç però amb una bona profunditat i longitud. Final picant.
El Lot I5-III4 és l’assemblatge dels dies 12 de setembre i 1 d’octubre. Amb 142 g/l de sucre, és molt més exuberant, molt melós i amb molt de préssec. La boca té una certa percepció almivarada amb una bella frescor. Superb.
El Lot I7-II9 és la verema de dos dies: el 15 i el 21 de setembre. Al nas és molt menys expressiu. A la boca té una finesa extrema amb un delicat toc floral. Molt llarg i rodó. Picant al final.
El Lot II11 és fruit de la verema del 28 de setembre al matí. Al nas apareix un toc més càrnic amb records de festuc i fruites d’arbre. A la boca és més ample i suau, amb un molt bon equilibri i record d’orellanes de préssec. Té 162 g/l de sucre.
El Lot III2 és del 29 de setembre a la tarda. Té el perfum cítric i un punt mineral. A la boca és opulent, voluminós i ample. Bo, llarg i molt ensucrat al final (162 g/l de sucre residual).
El Lot III3 és del 30 de setembre a la tarda. Té 133 g/l de sucre. Amb un punt més dolç al nas, la boca sembla tenir menys tensió i una magnífica textura. Deliciós perfum final de fruites d’arbre i menys percepció cítrica que la resta de lots.
El Lot III6 es veremà el 2 d’octubre a la tarda, amb 153 g/l de sucre. El nas és molt expressiu i obert, perfumat amb fruits secs. La boca té una percepció menys ensucrada i cremosa. Fresc i equilibrat, amb records de pinya madura.
El darrer dia de verema, el 5 d’octubre, conforma el Lot III10, amb 121 g/l de sucre residual. Té un delicat perfum de préssec, meló i flors. A la boca destaca una deliciosa i cremosa textura i una frescor vibrant. Perfum evocador.
Finalment, la 2015 es pot dir que ha estat una anyada on s’han recuperat els rendiments mitjans (sobre els 21 hl/ha) després de tres anys de produccions molt baixes. Château Climens 2015 tindrà 14,3% vol, 130 g/l de sucre, un pH de 3,8 i una acidesa total de 3,9 g/l H2SO4.
A mesura que vagin passant els mesos de criança i després de realitzar repetits tastos, s’aniran definint els lots que per les seves característiques i qualitat conformaran el Château Climens 2015. Les bótes que finalment no entrin a l’assemblatge del Gran Vi formaran part de Cyprès de Climens 2015.

El tast de lots de l’anyada sempre acaba amb una vertical de les darreres anyades. Un magnífic repàs per la qualitat i climatologia de les collites, que any rere any van desenvolupant un caràcter cada vegada més profund. Grans vins amb una gran capacitat de guarda.
Château Climens 2014 (és una mostra abans de l’embotellat). Al nas té poca percepció de Botrytis. La boca és estricte, amb una textura delicada i un deliciós perfum de maduixes i orellanes d’albercoc.
Château Climens 2013 és net, polit i precís al nas. La boca té un bon pes i textura i un suggeridor perfum final.
Château Climens 2012 té el perfum de roses, pols de talc, pruna groga i xocolata blanca. Molt evocador. A la boca és més lleuger i delicat.
Château Climens 2011 té una bona percepció de Botrytis al nas, amb la fruita groga madura i les flors. A la boca té una magnífica textura i una frescor de menta al final.
Château Climens 2010 al nas és molt obert i explosiu, potser el meu preferit. A la boca té un gran pes i volum amb una deliciosa textura cremosa. La frescor sembla amagada però hi és. Gran equilibri. Gran Vi.
Château Climens 2009 té un bon equilibri i una gran percepció de Botrytis. A la boca té una textura ensucrada i suggeridora, amb perfum d’orellanes de préssec. Té un final llarg i records d’ametlla amarga i toffee.

Seguim mantenint a la memòria el record ensucrat i gairebé exòtic d’uns vins que són la cirereta del pastís d’una setmana sempre esperada, sempre gaudida.

font

 Descobreix tots els vins de Château Climens 2015 aquí

Marta Puparelli
Directora del Departament Tècnic de Vila Viniteca. Estudià Enginyeria Tècnica Agrícola a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i Enologia a la URV de Tarragona. També disposa de la titulació WSET Level III, AWARD in Wine and Spirits entre altres cursos especialitzats (Aromes i fragàncies, seminaris específics, educació olfactiva, etc.).

Hits: 28

Aquest article té 1 comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *