
Cheval Blanc 1947. El millor del 2019. Grans moments a restaurants i cases de menjar (III)
En el món del vi coneixes persones meravelloses. Algunes d’elles, amb una generositat gairebé inigualable. Fa un any, en una conversa amb un amic belga –no li ve gens de gust ni sortir a les fotos ni que se sà piga que destapa ampolles d’excepció– parlem de Château Cheval Blanc. Entre anyades, jo li vaig comentar que la meva preferida era la 1990 que havia pogut gaudir en tres o quatre ocasions, però mai havia tastat la mÃtica 1947.
– No has tastat el 47? Quan vulguis obrim un. Crec que tinc diversos Magnum. A qui més convidem?
Li vaig dir que encantat, que convidés a qui ell volgués i que era qüestió de posar data i lloc. Brussel·les, Barcelona o qualsevol ciutat a la seva elecció.
Va escollir ParÃs, per menjar el divendres 22 de febrer al Restaurant Carré des Feuillants.
Alguns dels convocats vam arribar el dia abans a ParÃs, l’organitzador havia preparat un sopar al restaurant vietnamita Tan Dinh. Conegut per ser un dels restaurants amb una de les cartes de vins més increïbles de ParÃs, i en el qual algunes de les ampolles s’ofereixen a preus raonables.
El dinar vietnamita va estar acompanyat d’uns Château Lafleur 1970 i Château Latour 1966 madurs, un rar Domaine Jean-Louis Chave Clos Florentin 2016, un Domaine Vacheron L’Enclos des Remparts MMXII i dos excel·lents Château Lafleur 1982 i Warre’s Vintage 1963.
A l’endemà , a Carré des Feuillants Alain Dutournier ens va preparar un menú elaborat especialment per acompanyar unes ampolles úniques. Un dinar excepcional que quedarà gravat a la memòria dels 16 afortunats que vam poder gaudir-lo: el propi xef Alain Dutournier, el millor periodista vinÃcola que conec de França, l’organitzador, onze amics belgues, el Dr. i un servidor.
El menú
Caviar Ebène, especial d’Arcachon i fulla amb sabor d’ostra
Ostra en Crépinette tofonada
Llagostà rostit, la seva pinça en croqueta a la Nougatine d’ail doux
Quenelle de llamà ntol de St Jacques
La truffe en coque de truffe
Jarret de vedella i el seu suc i múrgoles primerenques
Formatge brebis de Gabas i fougeru tofonat
Parfait liégeois, ametlla cruixent, pera cristal·linaÂ
Â
Els vins
Louis Roederer Cristal 2009
Pol Roger Winston Churchill 2002
Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru 2011
Coche Dury Corton-Charlemagne Grand Cru 2010
Louis Jadot Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles 1973
Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru 1985
Bouchard Père & Fils Chevalier-Montrachet Grand Cru 1942
Château Pavie 1947 (Embotellado por J. Vandermeulen)
Château Cheval Blanc 1947 (Embotellado por J. Vandermeulen)
Château Haut-Brion 1926
Petrus 1948 (Magnum)
Petrus 1924 (Magnum)
Henri Jayer Vosne-Romanée 1er Cru Cros Parantoux 1990 (Magnum)
Comte de Vogüé Musigny Grand Cru 1947 (Magnum)
Château d’Yquem 1949
Toro Albalá Pedro Ximénez Ginés Liébana 1910
Château de Castandet Armagnac 1992
Grandioses ampolles de Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru 2011, per sobre del també desitjat Corton-Charlemagne de Coche Dury.
Louis Jadot Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles 1973. Una parcel·la única damunt i a la dreta de Montrachet. 46 anys i encara una increïble capacitat de guarda.
El mateix Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru 1985 amb dues cà psules de diferent color. Excel·lent.Â
Bouchard Père & Fils Chevalier-Montrachet Grand Cru 1942. Un blanc d’excepció amb 77 anys. Wow!
Château Pavie 1947 (Embotellat per J. Vandermeulen). Si Cheval Blanc 1947 va ser un somni, Château Pavie 1947 va ser una revelació. Què intensitat! Quina cà rrega! Un luxe d’ampolles, al nivell de les més grans.Â
Château Cheval Blanc 1947 és una d’aquelles ampolles considerada pels grans especialistes com a una de les 10 millors de la història.
En aquella època el château, com la majoria de cellers de Bordeaux, venia una part del vi en bota a diferents négociants –que l’exportaven i embotellaven en destÖ i una altra part s’embotellava a la propietat del château a diferents dates.
Aixà doncs, és d’entendre, que en vins d’aquells anys hi hagi molta diferència de qualitat entre dues ampolles de la mateixa collita i del mateix château segons la seva procedència. Les ampolles del menjar havien estat embotellades a Bèlgica per J. Vandermeulen i el seu estat de conservació era impecable. El gran crÃtic francès –que havia tastat Château Cheval Blanc 1947 embotellat al château– assegurava que aquestes dues ampolles estaven molt millor que les embotellades al château que tenien la volà til molt alta.
Sense cap dubte, el millor Cheval Blanc i un dels millors vins que hem gaudit mai.
Château Haut-Brion 1926. Rebouchées pel château el 1991. Impressionants.
Petrus 1948 (Magnum). Una anyada de somni. El Magnum estava al nivell d’algunes de les millors que hem gaudit de la mÃtica anyada 1982.
Petrus 1924 (Magnum). El vi més vell de la vetllada –excepte el Montilla-Moriles– després d’un Petrus que es va descartar. Va brillar amb llum pròpia.Â
Henri Jayer Vosne-Romanée 1er Cru Cros Parantoux 1990 (Magnum). Si els Cros Parantoux 1989 i 1990 d’Henri Jayer et porten al cel, el 1990 en format Magnum et porta a una altra galà xia. Una de les ampolles que caldria gaudir un cop a la vida.
Deliciosos i refinats Château d’Yquem 1949, abans d’un contundent Toro Albalá Pedro Ximénez Ginés Liébana 1910 com a colofó de la festa.
Una à pat irrepetible.
Moltes grà cies M. X.
Hits: 82
Pingback: 50 ampolles excepcionals i grans moments del vi. El millor del 2019. | Blog Vila Viniteca