Côtes du Roussillon 2020 per Hervé Bizeul

Benvolguts amics de Clos des Fées,

Aquí està la meva segona oferta d’avançades de l’any.

Però… on està la primera? Bé doncs, la primera, mai la llegireu. Estava escrita (notablement, com sempre.. ;), llesta per publicar. En aquesta carta us explicava en detall aquest estrany any 2020, els nostres malsons, les nostres ansietats, la nit en la qual Serge i jo, pensatius, ens vam mirar, davant dels tractors adormits, preguntant-nos com ho anàvem a gestionar, junts, 50 ha de vinya i 40 d’oliveres… Aquesta carta, tant angoixant, ens va fer viure els mals de cap d’un atac míldiu centenari, un estiu sec, quasi abrasador, una collita que mai va acabar.

Més tard va venir la relectura de Claudine, Jean-Dominique, Alexandra, Karine i vaig veure els seus caps col·lapsats.

-“Ai Hervé, com dir-te… ESTEM FARTS dels malsons, les malalties, els problemes… No ens em contagiat de Covid i tot i així ens surt per les orelles, ja sabeu el que vull dir…”.
-Ah ja però…
-No hi valen peròs! El que volem, ara mateix, és que posis brillantor a les nostres vides, ja que per a nosaltres, ets el nostre “Kevin”1.

Bé, potser, si tens la meva edat i no tens un adolescent a casa, t’has perdut aquest vídeo viral d’Instagram d’Inès Reg, que es va fer famosa en unes hores, fins a un punt difícil d’imaginar. M’agrada l’humor d’aquesta joveneta i tot i que no somiï amb “anar-me’n a Ibiza” i que ja tingui al meu saló “motllures al sostre”, reconec que, de la mateixa manera que vosaltres, necessito en aquest moment que algú “posi una mica de brillantor a la meva vida”.

Això és el que he decidit ser per a vosaltres aquest any: el vostre “Kevin”… per això, he de dir-vos que el 2020 continuarà sent per mi l’any de la meva trobada amb Jean-Yves Bizot, un meravellós enòleg de Vosne-Romanée, els vins del qual van ser per mi un veritable shock estètic, un d’aquest estranys moments en què, amb el nas a la copa, sents que els pèls del teu braç s’ericen a poc a poc…Fascinat pel seu enfocament del vi (en fi, tina de fusta, sense desrapar, sense intervenció, sense sofre, criança en barrica nova) hem iniciat una col·laboració i hem elaborat dues “peces bourguignonnes” d’aquest vi que marca una nova etapa a la vida d’aquest turó. És en certa manera un esbós, un intent, una repetició, un número zero, un estudi.

Unes paraules sobre els vins, ara que estan somrient? Bé, espero que sí.

Doncs els vins del 2020 són bons, veritablement bons, ho he de reconèixer.

Com cada any? Com cada any, és cert 😉

En realitat, és una situació estructural: el Roussillon està ple de grans terroirs, la nostra excel·lència a la vinya avança any rere any, gràcies tant a l’actuació del homes com a la maquinaria, d’un Cru ja classificat.

El nostre celler té actualment tot el que necessitem a nivell tecnològic i tenim la cura de rebutjar tot allò que resulti superflu i/o deshumanitzador.

El clima s’està escalfant a tot arreu excepte aparentment aquí, on el vent predominant ara és el mariner i no la tramuntana, que canvia moltes coses i aquest any collim la nostra pròpia pinot noir… més tard que a certes parcel·les de la Côte de Nuits.

A més, com el gran vi només neix de raïms madurs, admetem que sempre madura aquí, o bé a l’agost, o bé al setembre, o amb força freqüència a l’octubre (collita 2020 del 23 d’agost al 7 d’octubre). Així que nomes has d’esperar per fer-ho bé. Això podria ser un lema o un proverbi, tot i que, per suposat, cal prendre decisions correctes en el moment oportú, cosa que em correspon a mi…

Us escriuré, sens dubte, durant l’any sobre aquest tema, per a parlar-vos d’un NOU PROJECTE que torna a posar l’home al centre del debat, en aquest eterna “lluita d’allò antic i allò modern”, sobre si és l’home o la terra qui fa grans vins. Per a mi, és l’home i a vegades em canso d’escoltar a certs retirats delectar-se d’allò contrari…

Les Sorcières 2020 està en ampolla, potser ja l’has tastat i aquesta cuvée “best seller” de Clos de Fées mostra el camí i marca la pauta: està madura, fresca, explosió de fruita.

Ah, farem poc Clos de Fées el 2020. Vaig ajustar l’assemblatge tot el possible i no vaig tenir suficient mouvèdre d’alt nivell aquest any, tot i haver esperat fins a l’últim moment les tempestes de l’equinocci. Menys de 10.000 ampolles de Clos de Fées 2020, com l’any 2016, quan la comercialització d’aquestes ampolles va durar menys de sis mesos al Domaine i que ja em demanen amb insistència.

Els vins es presenten realment molt bons, projectats per la garnatxa, sumptuosa perquè s’ha protegit. El “Faune avec son fifre” blanc, pur semillón, només 900 ampolles, enlluernador al 2021.

Agraint per endavant la vostra atenció, els vostre somriure, el vostre recolzament indestructible fins i tot quan creuo la línia i, qui sap, per la vostra comanda.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE LE CLOS DES FÉES

*1Hervé fa referència a una frase del vídeo viral d’Inés Reg, Instagramer que es va fer famosa a França amb aquest vídeo durant el confinament. Frase original: “C’est quand que tu vas mettre des paillettes dans ma vie, Kevin!“.

 

Hits: 48

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *