Dominio de Pingus i Ψ Psi 2017, Ribera del Duero per Peter Sisseck

Descobreix tots els vins del 2017 de Peter Sisseck a la Ribera del Duero i Bordeaux

Ψ Psi 2017

El 2017 ha estat un any càlid i sec.

La sortida de l’hivern es va produir amb baixes reserves d’aigua al subsòl. La primavera va ser seca, i l’estiu va ser extremadament sec al juliol i a l’agost, amb fortes pluges puntuals cap al final. La tardor va ser igualment molt seca, amb temperatures normals.

Quant a les temperatures, els mesos de juny i juliol van ser molt càlids, la resta de mesos foren unes temperatures normals. Per això, la calor acumulada aquests dos mesos va acabar marcant, en conjunt, una anyada càlida.

El principal esdeveniment va ser la gelada que va afectar tota la Ribera del Duero la nit del 28 d’abril. Va ser una gelada hivernal, amb un fort vent del nord que havia refredat l’ambient durant tota la tarda. La nit descoberta va fer que s’assolissin -6 ºC a pràcticament tots els punts, tant als turons com als costers o les valls. I el dia va portar un fort sol i un canvi de vent càlid, la qual cosa va potenciar l’efecte de la gelada nocturna.

L’únic pic d’estrès ambiental es va produir entre els dies 15 i 20 de juny. A les vinyes més afectades per la gelada, la rebrostada va tenir lloc en condicions d’estrès ambiental màxim, amb poca aigua al sòl i amb molta sequedat ambiental. En aquests casos la fisiologia dels ceps es ve veure molt afectada i els ceps van treballar de manera irregular.

Els ceps es van adaptar a les condicions ambientals produint raïms relativament petits i absorbint força potassi del sòl. Això ha provocat una verema precoç, d’aromes madures, de gran extracció i amb una baixa acidesa. La verema es va dur a terme la segona quinzena del setembre.

Bodegas y Viñedos Alnardo

S’ha treballat amb 27 pobles, elaborant 340.000 Kg de raïm provinent de 841 parcel·les, sobre un total de 225 ha de vinya en 27 pobles. La superfície mitjana de cada parcel·la és de 0,27 ha, i el seu rendiment mitjà, de 1.500 Kg/ha.

La verema va començar el 19 de setembre a Villálvaro (Soria), amb una duració de 10 dies durant els quals el raïm va anar entrant de forma escalonada fins a acabar, el 29 de setembre.

Aquest any ha estat marcat per la gelada del 28 d’abril. S’han mantingut tots els pobles tradicionalment col·laboradors de PSI, però amb una pèrdua d’entre el 70 i el 80% del raïm normalment aportat. Això ha motivat que s’exploressin noves zones que encara no havien col·laborat amb Psi a Burgos i a Soria.

Pingus 2017

L’anyada 2017 serà sempre recordada per la gelada que va colpir la nostra vinya a finals d’abril. Per desgràcia, no només va ser la gelada, sinó també la sequera com a conseqüència d’un hivern molt sec, del qual als ceps els va costar molt recuperar-se.

La resta del període vegetatiu va transcórrer sense ensurts, a banda de les condicions normals de la sequera, que ens van portar a començar a veremar de forma molt primerenca.

La vinya de Pingus es va veure menys afectada per la gelada, gràcies als molins anti-glaçada que vam instal·lar-hi l’any 2007 (un altre any de gelades). Gràcies a ells, vam poder “salvar” el 76% de la collita en un any normal. De 25 a 19 bótes.

Flor es va veure molt més afectat. Només hem estat capaços de veremar prop del 47% de la collita en una anyada normal. Sense cap dubte, una imatge molt dura de veure.

Gràcies a Déu, els vins estan molt bé. Tots dos, Flor i Pingus, són vins amb un color molt intens, amb un bon “ganxo”, però alhora amb molta frescor gràcies a una verema primerenca. El final d’ambdós vins són francament sorprenents, i són molt llargs a la boca.

No podríem estar més contents amb la qualitat dels vins, i alhora tristos per tenir-ne tan poques ampolles.

Descobreix tots els vins del 2017 de Peter Sisseck a la Ribera del Duero i Bordeaux

Hits: 52

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *